Landemerket som ble reddet i ellevte time

Det sto om dager før ærverdige Fløirestauranten i Bergen skulle rives i 1988. En liten replikk under en tilstelning endret alt.

Av og til kan det være godt å bli minnet om tidligere bragder – og om hvor nær vi ofte er å tape verdifulle kulturminner for alltid. Bergens Tidende fortalte 23. mars historien om hvordan Fortidsminneforeningen og en gjeng kunst- og håndverksstudenter for snart tre tiår siden klarte å redde bygningen som i 1925 åpnet som restaurant på toppen av Fløyen i Bergen.

«Jeg tror det kan ha stått om fjorten dager før man skulle starte rivingen», forteller Helge Tveit, tidligere leder av Fortidsminneforeningen i Bergen, til Bergens Tidende.

Etter flere konkurser ble Fløirestauranten i 1986 kjøpt av Bergen Tomteselskap. Men ny drift ble det ikke, kun mer forfall. Så langt gikk det at bystyret vedtok riving, til tross for Bergen Arkitektforening og Fortidsminneforeningens engasjement i saken. En av dem som reagerte var den i dag 82 år gamle Arne Veim, som høsten 1987 arrangerte åpen helg i den nedlagte restauranten. Målet var å vise fram den flotte bygningen, ha kronerulling for nødvendig vedlikehold og få til en avtale med kommunen om restaurantdrift.

Superrask saksbehandling

Men heller ikke det nyttet, kommer det fram i artikkelen. Rivevedtaket ble stående. Og det var da noen få magiske ord skulle forandre alt, ifølge Veim.

«Det var under en tilstelning på Strangestiftelsen i forbindelse med maleren J.C. Dahls jubileumsutstilling at Fløirestauranten ble diskutert. Jeg husker det var stor begeistring rundt bordene for å redde bygningen. Da spurte jeg Sven Åge Birkeland, som på den tiden var tilknyttet kommunen: Gi meg bygningen, så skal jeg vise at det går an å drive den.»

Deretter fulgte det som må kunne kalles superrask saksbehandling, for allerede neste dag ringte Birkeland til Veim og sa: «Da får du det som du vil ha det.»
Driftet av studenter

Arne Veim, som opptrådte på vegne av Fortidsminneforeningen, fikk på plass en driftsavtale med Tomteselskapet. Men én ting er å redde gamle hus, noe ganske annet er det å drive et serveringssted. Fortidsminneforeningen trengte hjelp, og den kom fra en gjeng kunst- og håndverksstudenter som hele sommerferien 1988 jobbet på kjøkkenet og i restauranten. Skjenkebevilling fikk restauranten også – som foreningsleder Helge Tveit personlig måtte stå ansvarlig for, forteller han til Bergens Tidende.

Etter noen år som lokaler for Bergen Arkitekthøyskole, fulgt av ett års omfattende renovering, åpnet så bygningen som Fløien Folkerestaurant i 1992. Og har vært det siden.