«Når jeg snakker om stavkirken og foreningen så snakker jeg om det som en kulturskatt»

Som ny driftsansvarlig for Kvernes stavkirke fra 2018 bruker Ann-Kristin Sørvik all sin energi og fantasi på å gjøre severdigheten utenfor Kristiansund enda mer synlig i hele regionen.

Tekst og foto: Ivar Moe

De driftsansvarlige for Fortidsminneforeningens stavkirker er sjelden de som står øverst på plakaten i vår omfattende virksomhet. De jobber i det stille år ut og år inn, og er egentlig på jobb hele døgnet. Det er mange krav de skal oppfylle for en så viktig jobb, et av dem er at de må ikke bo for langt fra kirken, eller «kjerka» som den gjerne heter lokalt.kristin

Ann-Kristin Sørvik var ikke medlem av Fortidsminneforeningen da daværende driftsansvarlige for Kvernes stavkirke, Else Marie Bae, spurte om hun kunne tenke seg å være en kandidat til å overta. Men nå er hun et ivrig medlem, og planlegger med liv og lyst alt som skal skje i og rundt Kvernes stavkirke i forbindelse med foreningens 175-årsjubileum. Vi sitter i et tidligere bedehus like ved kirken, med kaffe og svele.

– Jeg begynte «å tygg på det, ja», da Else Marie spurte. Jeg hadde det travelt som politiker, og lurte på om det ville bli litt mye. Jeg er varaordfører fra Senterpartiet i Averøy kommune med 5850 innbyggere. Jeg sitter i kontrollutvalget i fylkestinget for Møre og Romsdal, jeg er leder i Møre bispedømmeråd og leder for kontroll-utvalget for Kirken i Norge sentralt, forteller hun og legger kjapt til at hun også har åtte års erfaring som bilselger i Trondheim.

DRAR NYTTE AV POLITIKER-ERFARING

– Det gjelder å være variert. Jeg prøver å bruke døgnet på begge sider.

Hun var fylkesleder for Senterpartiet i Møre og Romsdal i nesten 10 år. Da ble hun kjent med hele fylket, hun har reist rundt i alle kommunene.

– Jeg treffer mye folk. Da jeg stilte i bispedømmet var jeg jo litt kjent. Og det er jo det som gjør at du kommer inn i det politiske liv. Gjennom politikken har jeg lært hvor man skal søke penger til aktiviteter – også til Kvernes. Jeg ringer til mange politikere og folk i forvaltning, og mannen min spøker med at hvis de kjenner igjen nummeret mitt så tar de ikke telefonen, sier Ann-Kristin.

Hun har alltid vært interessert i museer og alt som har med kirker å gjøre. Hun har sittet to perioder som leder i Bispedømmerådet i Møre og Romsdal, og er engasjert i Kvernes som et kirkested og som Averøy kommunes 1000-årssted. Like ved kirken ligger et museum hvor hun var museumsbestyrer i tre måneder i påvente av en ny.

– Kvernes har jeg alltid «brinni for». Jeg synes det er så fascinerende med den historien som Kvernes har, som stavkirka har, hele området, det er så mange muligheter. Kvernes stavkirke har mange turister fra Hurtigruta og cruisebåter. Men det er ikke nok. Vi er nødt til å få den vanlige turisten, barn og unge, til å bli mer interessert i kirken, sier hun.

KULTURSKATTEN KVERNES

– Når jeg snakker om stavkirken og foreningen så snakker jeg om det som en kulturskatt. Jeg snakker ikke om Kvernes til barn og unge som en kirke, for det kommer etterpå. Jeg har vært så heldig at jeg har fått innpass i skoleverket på Averøya. Det er jo litt vanskelig å få skolebarna hit fordi skoleledelsen dekker seg bak at det er kostbart å komme med buss. Her må vi tenke annerledes, så her skal vi til skolen 4. april. Så skal vi snakke om Fortidsminneforeningen og stavkirkenes betydning gjennom historien. En 8. klasse har fått et manuskript til et spel med tema fra Kvernes. Sendere i år skal de fremføre spelet i kirken på sin måte. Vi må formidle til neste generasjon. Hvis vi ikke greier å formidle historien om Kvernes til skolebarn nå, så har vi et problem om en 20-30 år. Jeg er engasjert, og det må jeg være. Hvis du ikke er det, hvordan skal du da få neste generasjon til å brenne for noe?

Ann-Kristin Sørvik er opprinnelig fra Stjørdal i Nord-Trøndelag.

– Jeg hadde en bestemor som var veldig ivrig i at jeg skulle være med i kirken. Faren min var opptatt av at vi skulle huske på historien og hva som skjedde på Hegra festning i Stjørdal, hvor norske soldater i begynnelsen av  andre verdenskrig holdt festningen i 25 døgn i kamp mot tyske styrker. «Du har ansvar for å fortelle neste generasjon om Hegra festning», sa far min, og det har jeg tatt seriøst. Hver sommer har jeg med barnebarn dit, forteller Ann-Kristin.

Nå tar hun ansvar for å fortelle enda flere viktige historier.

NESTE LØRDAG:

Sigrid Skarstein: «VI må tenke på bygningene, ikke på hvem som eier dem»

FMF JUB GULL TEKST copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy