Rosekyrkja tilbake til fordums prakt

Fortidsminneforeningen Lokallag Sunnmøre har siden 1908 eid og tatt vare på Rosekyrkja i Stordal, en åttekantet kirke fra 1789 kjent for sine veggmalerier.

For noen år siden ble interiøret satt i stand av dyktige restauratører, men kirkens vegger og tak har lenge hatt behov for vedlikehold. Møre og Romsdal fylkeskommune hadde allerede bidratt med 80 000 kroner i fjor, og arbeidet hadde blitt satt i gang. Men inntil for noen uker siden var det usikkert om Fortidsminneforeningen kunne utføre mer enn det aller mest nødvendige arbeidet. Så kom de gode nyhetene: Sparebanken Møre bidrog nylig med 80 000 kroner, og Stiftelsen UNI med 100 000 kroner. Nå er finansieringen nesten i mål, og hvis foreningen får positivt svar på søknader som ennå ikke er behandlet vil arbeidet kunne fullføres i år.

Rosekyrkja ble bygget i 1789, delvis med materialer fra stavkirken som sto på stedet før. Utvendig er den en ganske alminnelig hvitmalt åttekantet kirke. Men innvendig er den helt unik. Vegger, tak og andre overflater er dekket av fargerike malerier av scener fra bibelen og plantemotiver.

Kirken står ved siden av Stordalen bygdetun, med tre gamle bygninger som danner et fint historisk miljø. Her vil Fortidsminneforeningen, takket være støtten mottatt fra Sparebanken Møre og Stiftelsen UNI, holde en fagdag for elever ved den lokale skolen i september. De unge deltakerne vil få vite mer om kirken og om hvordan den ble bygget, de vil få prøve seg på tradisjonshåndverk, og lære mer om hvordan man arbeidet og levde for 300 år siden, blant annet ved å være med på tradisjonell matlaging over grue og ved å få smake på det folk spiste før i tiden (hvis de har lyst).

I sommersesongen (20.6-21.8) er kirken åpen fra kl. 11 til kl. 16, og utenom fast åpningstid er det mulig å bestille omvisning på tel. 97527590, epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Mer informasjon om kirken, billetter osv. kan finnes på Fortidsminneforeningens nettside, fylkesavdeling Møre og Romsdal, lokallag Sunnmøre.

For mer informasjon, vennligst kontakt Judith Musther, tel. 915 87 994

Om Stordal gamle kyrkje (frå Fortidsminneforeningens nettside)

Stordal gamle kyrkje ligg i Stordal kommune i Møre og Romsdal og har vore eigd av Fortidsminneforeninga sidan 1908. Kyrkja er no del av det vesle bygdetunet i Stordalen saman med tre andre gamle bygg.

Frå utsida ser ikkje Stordal gamle kyrkje så spesiell ut, bortsett frå at ho er ei fin, gamal og velhalden, åttekanta trekyrkje. Det er fyst når ein kjem inn, at ein ser kor særmerkt ho er. Veggene, søylene, taket, galleriet og preikestolen er heilt overdekte med akantusrankar og drueklasar, sirklar og roser i solgult og himmelblått. Nedst har veggene måla draperi i grått og svart, og innimellom rosene og rankane er der bibelske scener og motiv i naivistisk stil. Dekorasjonane vart utførte i 1799 og den vanlege nemninga er "Rosekyrkja".

Rosekyrkja stod ferdig i 1789. Den gamle stavkyrkja, som kanskje kan ha stått der sidan 1300-talet, var gammal og til nedfals. Presten Ebbe Carsten Tønder teikna den nye kyrkja. Truleg vart kyrkja bygd av bøndene på dugnad og tømmeret henta frå den lokale skogen. Etter gammal skikk vart brukbart materiale brukt om att og deler frå den gamle stavkyrkja er nytta i Rosekyrkja. Etter tradisjonen skal mellom anna himlingen i våpenhuset vere den same som himlingen over koret i stavkyrkja. Dei fire beresøylene i kyrkjeskipet kan også vere frå den gamle stavkyrkja.

Veggane i kyrkja er heilt dekte av måleri – det er etter denne rosemålinga kyrkja har fått namn. Arbeidet er gjort i 1799 av to omreisande kunstnarar, Vebjørn Hammersbøen frå Hallingdal og læreguten Anders Reinholdt. Motiva er Kristus og dei fem kloke og dei fem dårlege brudemøyane (på nordveggen), dei fire evangelistane (over koropninga), dei tolv apostlane (på sørveggen), Samson med løva (på den noko fantasifulle løva kan tilskodaran godt sjå at det ikkje var mange løver i Noreg!) og David og Goliat. Preikestolen har renessansemotiv i fyllingane. Fargane har vore slik sidan 1799.