fbpx

Elever lærer om lokal byggeskikk

Forrige uke var elever fra Bryne videregående skule ved bygg- og anleggsteknikk på dagskurs på Raunefjell for å lære om bygningsvern.

Raunefjell-prosjektet har fått tilskudd fra programmet Kulturminner for alleDet er lagt vekt på kompetanseoverføring i prosjektet, blant annet gjennom samarbeid med Bryne Vgs. Skolen ønsker å delta med elever i prosjektet for å skape interesse og kunnskap om historiske bygg. 

Arkitekt Reier Carlsen foreleser for interesserte elever på Bryne videregående skule ved Bygg- og anleggslinjen.

Arkitekt Reier Carlsen foreleser for interesserte elever på Bryne videregående skule ved Bygg- og anleggslinjen.
 

Studie av fasadeoppbygging

Studie av fasadeoppbygging.

 Dagskurs for Bryne videregående skule.
 
Dagskurs for Bryne videregående skule.

Raunefjell

Raunefjell er et fraflyttet gårdsbruk og består av jærhus, låve, uthus og tun. Jærhuset er oppført i tømmer hvor første byggetrinn skriver seg fra ca. 1830- tallet, og er slik et av få gjenværende jærtun fra 1800 tallet som ennå står. Før forfallet blir uopprettelig har Fortidsminneforeningen bestemt seg for å redde tunet og gi det et nytt liv inn i fremtiden.

Bygningene har vært hjemmet til mange forpaktere og heiegjetere opp gjennom tidene. Det var i sin tid barndomhjemmet til Mauritz Kartevoll. En av de mest bemerkelsesverdige jærbuer som gikk fra å være ung gjeter til ordfører, samfunnsbygger, oppfinner og mineralekspert. Denne historien sammen med vår lokale gamle byggeskikk skal fortelles her.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med ARC arkitektur


 

https://www.fortidsminneforeningen.no/kulturminner-for-alle/raunefjell