fbpx

Norsk verdensarv blir pc-spill

Svelgfoss tømmerrenne, en 4 km lang bit av verdensarven Rjukan-Notodden, er på vei ut i verden - som pc-spill.

Svelgfoss tømmerrenne, brukt til tømmerfløting fram til 1976, kommer nå i en helt ny utgave - som onlinespillet TømmerrennaRunner, eller Log Drive Runner. Spillet tilhører den såkalte endless runner-sjangeren, der du løper så langt du kan, unngår hindre, samler score og kan konkurrere med andre spillere. Torsdag 8. september kl 18 norsk tid er spillet tilgjengelig på online-spillportalen Steam, med 125 millioner registrerte spillere over hele verden.

Se demo av spillet her

Utviklerne bak spillet er Siri Camilla Torset og Njål Frode Lie i Proud Camel Games, begge fra Notodden: «Alle som har vokst opp i vår lille industriby har et forhold til tømmerrenna, enten man husker da den ble brukt til tømmerfrakting, eller man har gått eller løpt alle de 4193 meterne både opp og ned, syklet, skøytet eller skatet – helt ulovlig, selvsagt – etter at driften ble lagt ned. Dette fortjener et spill, tenkte vi, så da lagde vi det!»

Underholdning og markedsføring032uMWijEuV3

Industriarven Rjukan-Notodden kom med på Unescos verdensarvliste i 2015 og strekker seg sammenhengende 92 kilometer, fra Møsvannsdammen i nord til vannfronten i Notodden, og omfatter 97 objekter. Og ett av disse er altså Svelgfoss tømmerrenne.

14. august ble det kommende pc-spillet omtalt på lederplass i Varden: «Vi har på denne plassen delvis beklaget at det tilsynelatende har vært lite konkret arbeid i Notodden med å utnytte de mulighetene verdensarvstatusen kan gi. (…) Men TømmerrennaRunner er et praktfullt eksempel på det vi har etterlyst.» 

Spillet støtter seg på 20 språk, blant annet kinesisk. Og dette er ikke bare underholdning; Ved å klikke på Notoddens kommunevåpen kan gamere verden over kunne se hundrevis av flotte bilder fra området.

Lanseringen skjer på Bok & Blueshuset i Notodden torsdag 8. september, med både ordfører og kultursjef til stede.