fbpx

Oppdatering i saken: 

Åpning av det gamle drivhus

Drivhuset ferdigstilt!

Aktivitet i drivhuset på Mysen

Nytt tilskudd 2018: Oppussing av teglpipe i arbeidsrom. Prosjektet er basert på restaurering av 2 eldre bygninger, et veksthus og et arbeidsrom med pipe. Arbeidshuset ble oppført i 1948.


Rehabilitering av drivhus fra 1920

Drivhuset ble oppført i 1919-1920 og er fortsatt i drift. Det har vannbåren varme fra denne tiden, og luftevinduer i tak som til dels virker. Drivhuset er bygget i stålkonstruksjon i selve ramma, og malmfuru i vindussprossene.

Axel Wiig Handelsgartneri ble startet av Axel Wiig i 1920. Bedriften etablerte også forretning

i sentrum av Mysen, og butikken har hatt ulike utsalgssteder oppigjennom årene. I dette drivhuset ble det i starten produsert blomstrende potteplanter, snittblomster (eks. freesia, anemoner, nellik, roser, chrysantemum ol.) og grønnsaker som agurk og tomat. På friland ble det produsert snittblomster, sommerblomster og grønnsaker. Varene ble solgt i forretningen og på torget, noe ble også levert til andre forhandlere.

Axel Wiig Handelsgartneri etablerte etter hvert flere drivhus, og driften ble gradvis modernisert og utvidet. Dette drivhuset er det eneste som står igjen etter starten i 1920. Det blir i dag produsert blomster der i sommersesong. Det er ofte i bruk som såkalt kaldhus. Det er et svært godt egnet drivhus for en del kulturer da det ligger godt til mtp. solforhold, og den nordre del av drivhuset ligger under bakken.

Kulturminner for allmennheten:
Drivhuset ligger i et åpent gartneri sentralt i byen, så det vil være tilgjengelig for skuelystne i hele perioden. Vi planlegger også visninger i samarbeid med historielag.

Kompetanseoverføring:
Lokale håndverkere, historielag, andre interesserte inviteres til å delta i prosessen for å bygge kompetanse på rehabilitering av et sjeldent bygg.

Tilskudd fra Kulturminner for alle 2016: 200 000 kr

Tilskudd fra Kulturminner for alle 2018: 148 500 kr