fbpx

Kurs i taktekking er ferdig, nå nærmer det seg kranselag!

Grindebygget på Monsgården er nå oppført med vellykket kurs fra Herøy VGS.

Det har vært kurs i taktekking med lokal torv, og det ble mange turer opp og ned stigene. Resultatet har blitt flott. Det gjenstår noen arbeider, der ytre bordkledning skal på, og beslag skal monteres. 
Beslagene blir håndsmidd fra en lokal håndverker. Om kort til kan vi glede oss til at det blir kranselag på Monsgarden. Bygget skal beskytte den gamle båten, og den skal bli tilgjengelig til fri allmenn bruk.

Kurset har vært en flott måte for byggfagelevene å lære om den historiske byggetradisjonen grindverkskonstruksjoner. Dette er med på å gi håndverkere under utdanning en smakebit på hvordan man kan arbeide med ekte håndverk, om monteringsbransjen ikke skulle friste.

Mange bygg i området er også laget med denne konstruksjonsteknikken, og det er derfor viktig at unge får en erfaring med hvordan byggeskikken er slik at de også vet hvordan man kan ta vare på slike hus. 

Frida Nymark Engelstad arbeidet med torvtaket. De har spadd opp torv fra områder på garden. Det er flott å kunne bruke torven fra områder som f.eks. langs kantene på gardsvegen, som  også fikk en oppgradering. Det ble endel trilling med trillebåre fra tunet og ned til sjøen.

Torven er lagt fra nederste kant og oppover, med vekt på å gjøre arbeidet likt på begge sider. "Vi kunne lett ha satt oss fore å bli ferdige med én side, for så ta den andre." Sier Frida. Det betyr at konstruksjonen er solid. 

De fikk god veiledning fra Ole Arvid Vesterdal, som forklarte prinsippet om likevekt.
"Fantastisk hyggelig å få så god hjelp fra elevene ved Herøy VGS. Det var en utrolig positiv gjeng, og et lag som fikk prosjektet raskt fremover så sant timeplanen lå til rette." Sier Ole.

Nå blir det snart kransefest!