Kvernes-forskningen hennes endrer stavkirkehistorien

Linn Willetts Borgen viser NRK-reporter Eirik Haukenes et av punktene hvor det ble tatt boreprøver til dendrokronologisk analyse. Foto: Trond Rødsmoen
– Dette byggeåret setter Kvernes i en særstilling blant landets 28 stavkirker, sier kunsthistoriker Linn Willetts Borgen. Onsdag presenterte hun ferske forskerfunn til et fullsatt forsamlingshus.

Y-blokken på listen over Europas 14 mest truede kulturminner - for andre gang!

Y-blokken, her presnetert med den ikoniske "Picasso-veggen", er blant Europas 14 mest utsatte kulturminner. av internasjonal betydning. Collage: Europa Nostra
For Europa er dette ikoniske bygget med Picasso-utsmykking en del av verdensdelens felles kulturarv. Nå kan Y-blokka bli en av Europas 7 Most Endangered.

Hvor gammel er Kvernes stavkirke?

Kvernes stavkirke ligger på Averøya i Møre og Romsdal.
Det oppsiktsvekkende svaret endrer stavkirkehistorien i Norge. Onsdag 11. desember lanserer kunsthistoriker Linn Willetts Borgen sine funn.

Adventkonsert i Nonneseter Kloster kapell

Kom i førjulstemning i Nonneseter Kloster kapell.
Førjulsopplevelse: Konsert med sangere fra Volve Vokal søndag 8. desember kl. 18.00

Gammeldags jul på Vøienvolden

Landlig midt i byen: julemarked på Vøienvolden gård på Sagene.
Oslos koseligste julemarked opplever du på Vøienvolden gård første søndag i advent! Velkommen 1. desember fra kl. 12 til 16.

Heder og ære til bygningsvern i Buskerud

Hovedprisen gikk til  Arve og Gudrun Tonstad Lund for Kittilsland Søre i Nore i Numedal..
Årets tildeling av Bevaringspris og diplomer for «Godt vern om fortids byggekunst i Buskerud» er gjennomført og

Mer heder til foreningen: Vant EUs Grand Prix i Paris

- Dette handler ikke om monumenter, men om mennesker, sa Margrethe C. Stang i takketalen og hilste spesielt til foreningens 7000 medlemmer og frivillige.
Gratulerer til alle medlemmer! Ikke bare én, men TO PRISER kunne Margrethe C. Stang ta imot på vegne av Fortidsminneforeningen i Paris tirsdag kveld.

Urnes autorisert som verdensarvsenter

I går kom den gledelige beskjeden til Fortidsminneforeningen om at planene for Urnes verdsarvsenter er godkjent av Miljødirektoratet. Dette er kirkens berømte nordportal fra 1060.
Urnes stavkirke feirer i år 40 år på UNESCOs verdensarvliste, og gleden er derfor ekstra stor over at Urnes nå i jubileumsåret har blitt autorisert som verdenssarvsenter.

Statlig monumentbygging på bekostning av kulturarven og klimaet

Regjeringen presenterer planene for nytt regjeringskvartal i 2018. I illustrasjonene glimrer Y-blokka med sitt fravær. Fra venstre Erna Solberg, Ola Elvestuen, Siv Jensen og Monica Mæland. Foto: Trond Rødsmoen
Regjeringen trumfer igjennom en rivesak som vil ta fra oss et viktig kulturminne og som vil generere et stort og unødvendig klimagassutslipp. Nå ligger saken hos Fylkesmannen.
[12 3 4 5  >>