fbpx

Artikkelforslag til årboka 2020

Vi søker bidrag med temaet "religiøsitetens kulturminner". Send inn et sammendrag av ditt forslag innen 15. desember.

Bebyggelse og andre spor etter religiøsitet har satt sine avtrykk i landskapet gjennom årtusener. Fra førkristne graver som forteller om hva som var viktig å ha med seg over i dødsriket, til de utvilsomt mest visuelt dominerende religiøse kulturminnene - kirkene. Fra Lista til Grense Jakobselv er de blant de fremste og ofte de eneste monumentalbyggene i Norges bygder og byer. Bygningenes utforming og interiør speiler skiftende samfunnssyn, praksiser og teologisk grunnlag - hvor langt er vel ikke spennet fra den gotiske katedralen til arbeidskirken?

Men religiøsitet handler om mer enn kirker. F.eks,. fikk frimenighetene sine egne forsamlingslokaler på 1800-tallet og bedehusene ble viktige supplementer til kirkene. Innvandring av mennesker fra ikke-kristelige kulturkretser har bidratt til mangfoldet i over hundre år med f.eks. synagoger og moskeer. Det åndelige livet - om det i sitt teologiske grunnlag har vært aldri så antimaterielt - har krevd fysiske rammer.

Til årboken 2020 ønskes bidrag som analyserer og diskuterer kulturminner som har eller har hatt religiøse funksjoner. Av særlig interesse vil være:

  1. Nye perspektiver og originale tilnærminger til det empiriske materialet som kan være alt fra pilgrimsleder, klostre og kirker til moskeer, kultsteder og bedehus.
  2. Drøftende artikler om fremtidens forvaltning av kirker i Norge i lys av sekulariseringen av samfunnet generelt og splittelsen av kirke og stat i 2018 spesielt.
  3. Drøftende artikler om religiøse kulturminners endrede funksjon fra fast omdreiningspunkt ved alle livets sider, til museum, kjøpesenter og "lokale for spesielle anledninger". Hva betyr dette for kulturminnenes samfunnsrolle og ivaretakelse?

Målet med publikasjonen er å løfte frem et mangfold av religiøse kulturminner i Norge. Gjennom sammenlikning og diskusjon er det likefullt velkomment med internasjonale perspektiver. Hva har religiøsitetens kulturminner betydd - og hva vil de bety for oss i fremtiden?

Artikkelforslag i form av sammendrag på ca. en side sendes innen 15. desember 2019 til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.