fbpx

Nonneseter klosterruin ligger rett ved busstasjonen i Bergen, klemt inne mellom moderne hus. Klosteret ble trolig oppført rundt år 1130, og viet til Jomfru Maria. Nonnene skal ha tilhørt benediktinerordenen, men en sikker opplysning om denne ordenstilhørigheten får vi først i et dokument fra 1508 som omhandler oppøsningen av klosteret. 

I 1507 ble bygningene overtatt av brødene av St. Antons orden som var viet til sykepleie og herbergsvirksomhet. Allerede noen få år senere, i 1528, ble klosteret som det første i Norge sekularisert og gitt til Vincents Lunge av kong Fredrik I. Eiendommen var i Lungeslektens eie frem til 1705.

I dag er det bare tårnfoten (ca. 1130) og søndre korkapell (siste halvdel av 1200-tallet) som står igjen av anlegget. Resten av klosteranlegget er forsvunnet mellom og under nye bygg i området.

Tårnfoten ble trolig reist før selve kirkeskipet. Kirken strakte seg østover fra tårnet, og ble forlenget mot øst med et nytt kor og korkappeller i annen halvdel av 1200-tallet. Nord for kirken lå kirkegården, mens klosteranlegget trolig lå på sørsiden.
Tårnfoten er i dag på en etasje med telttak. Den er overhvelvet av et krysshvelv som går ned på tredelte pilastre i hjørnene. Hvelvet har skjoldbueribber, men ikke kryssribber. I dag er tårnfotens småsteinete bruddsteinsmurverk kalkpusset, men den har opprinnelig vært kledd med tynne klebersteinskvadre. Tårnfoten brukes i dag som minnehall for krigens ofre.

Søndre korkapell er overhvelvet med to spissbuede kryssribbehvelv som går ned på konsoller. Inngangen fra vest i søndre korkapell er sekundær. Opprinnelig kunne man bare komme inn i muren fra koret, dvs. gjennom en inngang i nordmuren. Denne inngangen er senere gjenmurt. I østmuren er det et lite vindu.

Foreningen kjøpte eiendommen i 1892 etter en stor brann ved anlegget året før.

TILLEGGSINFORMASJON

Besøk
Utleie

E-post

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon

55 90 21 54

Merknader til besøkende

Åpnes kun ved spesielle anledninger i regi av Fortidsminneforeningen