Tradisjonell milebrenning på Skjerkholt

Publisert 18.08.2023

Utlysning: Vi ønsker å invitere interesserte til å være med på kurs i tradisjonell milebrenning av tjære på Skjerkholt i Tvedestrand 3. - 7. september. I samarbeid med Agder fylkeskommune og Riksantikvaren kan vi med glede invitere til kurs i tjærebrenning!
Målgruppen for kurset er bred. Kurset passer for deg som er skogbruker, håndverker, malemester eller bare interessert. Du være forberedt på å kunne ta i et tak. Vi setter opp en vaktliste på søndag kveld slik at vi klarer å bemanne brenningen utover uka. En vakt varer i 6 timer. Oppmøte for registrering på vaktordningen er søndag 3. september kl. 18:00.

Formidling:
På kurset treffer du Jarle Heimdal og Tor-Erling Moen som arbeider med tjærebrenning i Bardu.

Innlosjering:

Du må ordne overnatting selv på dette kurset. Det går an å slå opp telt på Skjerkholt. Bobil/campingvogn er også en mulighet. Alternativt er Tvedestrand fjordhotell (ca. 15 minutter med bil unna), AirBNB eller hytteutleie i området.

Mat:
Deltakerne på kurset får frokost, lunsj og middag.

Litt om Skjerkholt:
Skjerkholt er en gård med lang historie, lokalisert mellom Vegårshei og Tvedestrand. Skjerkholt er en av de største gårdene i Tvedestrand som er i drift i dag. Gården har en lang historie og har vært i samme slekt i 400 år. Gården har næret seg av ressursene i skogen hele tiden. Med elven Skjerka, elven som buldrer, ble det fløting av tømmer. At Skjerkholt nå skal i gang med milebrenning er derfor helt i tråd med historien. Gården eies og drives av Halvor Skjerkholt. Halvor har fagbrev som tømrer og er agronom. Han driver firmaet Skjerkholt naturlaft, og han er en erfaren tradisjonshåndverker. Han har tidligere bygget dammen for Nes Jernverk, og vært instruktør for Fortidsminneforeningens kurs i rotkne og grindverk i 2022.

Med på laget har vi også med oss Knut Hagelia. Knut har god erfaring med uttak av tyrirøtter og bearbeiding av disse. Knut kommer fra Gjerstad, utdannet skogtekniker og er pensjonist. Samtidig liker han å jobbe med å hente ut skogens gull, og syns det er gildt å bidra til å bevare stavkirkene, og andre verneverdige bygg.

Du må ha med

* Arbeidsklær

* Godt fottøy (fjellstøvler, beksømstøvler ol.)

* Arbeidshansker

* Egen vannflaske og kaffekopp

* Åndedrettsvern / støvmaske med filter