Møt årets fire unge stipendmottakere!
Publisert 12.01.2023
Publisert 12.01.2023
Hvert år deler Fortidsminneforeningen ut fire stipend til unge håndverkere som ønsker å lære mer om tradisjonshåndverk. Stipendtildelingen er i regi av foreningens satsing Håndlag, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Pengene er øremerket valgfrie kurs på TRE-seminaret på Dovre og Handverksdagene på Røros.
Vi hadde ved søknadsfristen 1. november fått inn 17 solide søknader, og det har vært en vanskelig prosess å velge ut de fire heldige. De fire som mottar stipend i 2023 er:
28 år, tømrer, Ålesund i Møre og Romsdal
Rebekka begynte som voksenlærling i tømrerfaget i 2021 og satset på drømmen om å bli håndverker. Da hun senere deltok på jenteworkshop i regi av Fortidsminneforeningen fikk hun øynene opp for noe enda mer spennende innen faget. HUn har også vært med på kurs i rotknær og grindverkskonstruksjon i Tvedestrand og laftekurs på Abborhøgda.
Rebekka opplever at det ikke er mange som driver med tradisjonshåndverk i området og gleder seg til å treffe flere som brenner for faget.
23 år, tømrer, Sauda i Rogaland
Kristinas nysgjerrighet for tradisjonshåndverk kom etter en kort praksisperiode i Ryfylkemuseet da hun gikk vg1 Bygg og anlegg i Sauda.
Planen hennes var egentlig å bli møbelsnekker og hun fikk et lærerikt år på Hjerleid, men innså at tømrer nok var mer hennes stil. Hun valgte derfor å ta enda et år, men da på tømrerlinjen, og så videre som lærling i Nore Laft. Fremdeles vokser interessen for tradisjonshåndverk og lysten til å lære mer.
23 år, blikkenslager, Risør i Agder
Sander er lærling med stor interesse for det gamle blikkenslagerfaget. Arbeidsgiveren er glad for at han vil bringe det tradisjonelle faget videre med stor entusiasme. Sander har allerede utført flere jobber i vernesonen i Risør som har vært støttet av Kulturminnefondet i samarbeid med Sollie Bygg AS.
På nåværende tidspunkt utfører han en stor jobb på Gjerstad kirke som er underlagt Riksantikvaren; dobbel falset båndtekking av klokketårnet og rutetekking av spiret.
27 år, murer, Follebu i Innlandet
Endre har lyst til og lære mer om gamle murteknikker og om bruken av kalk. Han synes det er spennende å jobbe på gamlemåten og interesserer seg særlig for kalkbrenning og tørrmuring.
Han har hatt diverse jobber på Maihaugen på Lillehammer og satt i stand gamle piper, kleberpeiser, grunnmurer og teglfasader med kalk på gårder i Gausdal fra 1600- og 1700-tallet. Dette ønsker han å arbeide videre med, men på TRE-seminaret skal han delta på kurs i laft.