Nå er Moderne Markiser reddet!

Publisert 31.08.2023

Bakgårdsfest 9. september!

Hvem flytter inn her og hva skal det brukes til? Det er det store spørsmålet når Fortidsminneforeningen nå kan slå fast at det lille sveitserhuset er friskmeldt.

Tekst og foto: Trond Rødsmoen 

Omfattende råteskader og et tre voksende i den ene takrenna. Det var status da arbeidet startet i januar i år. Istandsettingen av det lille sveitserhuset i Oscars gt. 6 i Halden var i realiteten en akutt redningsaksjon. Nå, åtte måneder senere, er Fortidsminneforeningens hovedmål med prosjektet nådd: Huset er istandsatt utvending og sikret for å vare i mange år fremover.  

Lørdag 9. september blir det bakgårdsfest med aktiviteter for barn, omvising, band og selvfølgelig offisiell avduking: «Moderne Markiser» og «Persienner» – skiltene som bidro til å gjøre det svært forfalne huset viden kjent – skal igjen frem i dagen. 

– Under bakgårdsfesten ønsker vi at folk skal komme innom og se nærmere på arbeidet som er gjort og hvor fint det er blitt og kanskje la seg inspirere, sier arkitekt Kjetil Sæterdal i Fortidsminneforeningen. – Vårt oppdrag har vært å gjennomføre den utvendige istandsettingen, det er den som redder huset.  

Haldens mest fotograferte hus 

Huset er oppført på slutten av 1800-tallet og ombygget ca. 1910. Det spektakulære og eskalerende forfallet – eller patinaen – har gjort huset til «Haldens mest fotograferte» - ja, det har til og med vært motiv på platecover.  

Huset ble kjøpt av Fortidsminneforeningen i 2021 som en del av foreningen og Stiftelsen UNIs prosjekt Husbruk

Husbruk har som formål å redde, restaurere og reaktivere ulike bygninger der forfallet er kommet langt, men som har stor verneverdi og som man derfor ønsker å ta vare på. Når bygningene er satt helt eller delvis i stand overdras bygningen til nye interesserte eiere som kan ta vare på bygningene og bruke bygningene til glede for lokalsamfunnet. 

Satt i stand det utvendige 

Arbeidet på Moderne Markiser er utført av Mesterbygg Halden AS og svært mye er blitt gjort disse åtte månedene: Taket er lagt på nytt, med gjenbruk av den gamle taksteinen. Huset har fått nye beslag og takrenner i sink. Panelet mot gaten er gjenbrukt og supplert med paneler fra baksiden, mens panelet mot bakgården er nytt. Brannmuren på kortveggen er reparert og slemmet med kalkpuss. Pipene er murt opp på nytt. Grunnmuren er beholdt, men inne er det støpt opp et betonggulv som erstatter bjelkelaget. Ytterdørene er restaurert, mens vinduene i dag består av både restaurerte og nye kopier.  

Huset hadde kun to bevarte originalvinduer igjen, disse var i veldig dårlig forfatning og nesten halvparten av materialene måtte skiftes ut. Resten av fasaden har fått nye vinduer som er mest mulig lik de originale vinduene. De to ytterdørene mot gaten og bakgården kunne heldigvis reddes, nå gjenstår det å male dem.   

Huset er nå malt med linoljemaling. Fargevalget bød på en diskusjon. På 1970-tallet var fasaden mot gaten malt rosa med sorte striper som en markise, noe som ble vurdert gjenskapt. Men valget falt til slutt på å beholde den fargesettingen som huset har hatt de siste tiårene; hvite vegger og blå vinduer.  

Arbeidene er gjennomført med støtte fra Kulturminnefondet og Riksantikvarens verdiskapningsprosjekt. I tillegg har Sparebank1 Østfold og Akershus gitt støtte til kurs i vindusrestaurering. 

Lokalt engasjement  

Medlemmer i Halden lokallag har vært sterkt involvert i prosjektet, med dugnadsarbeid, gjennomføring av kurs i dør- og vindusrestaurering og andre arrangementer. En av dem er Terje Ivar Nomell. Han er utdannet møbelsnekker og meldte seg på kurs for å lære mer om restaurering av vinduer og dører. Det endte med at han fikk med seg den ene ytterdøren hjem etter kurset for å fullføre det de 8-9 deltakerne ikke rakk på selve kurset.  

– Som møbelsnekker har jeg jobbet mye med restaurering, men dører og vinduer er nytt for meg. Det var en omstendelig jobb, jeg måtte ta fra hverandre hele døra, og mye var vanskelig å rekonstruere fordi det var blitt gjort mange endringer. Vann hadde lekket inn gjennom brevsprekken gjennom lang tid, noe som hadde ført til store råteskader, forklarer Nomell som også har renset det store fasadeskiltet som nå er tilbake på plass.    

Innvendig er konstruksjonen reparert og sikret. I tillegg er det støpt nytt gulv, isolert mellom etasjene og lagt inn nytt vann- og avløp. Ut over det er det ikke gjort noen interiørmessige grep.  

– Nå er vi i tenkeboksen. Skal vi gjøre mer innvendig, eller skal vi overlate dette til den nye eieren, sier Sæterdal. -- Enkelte som kommer inn her vil kanskje tenke at dette er en «ruin», men sånn er det ikke. Her kan det nå isoleres og settes opp plater eller panel på veggene. Eller man kan velge en antikvarisk tilnærming. Det følger ingen føringer innvendig, men vi opplever jo dette som et hus med sjel som vi gjerne ser videreført i en eller annen grad.  

Fikk sommerfugler i magen 

Hva skal så skje med Moderne Markiser fremover? Målet med Fortidsminneforeningens Husbruk-prosjekter er å finne ny eier og ny bruk, en prosess som pågår nå. Huset er regulert til næringsvirksomhet i første etasje, mens det i andre etasje kan etableres en leilighet. I tillegg følger en hyggelig bakgård med en stor bjørk, kveldssol og muligheter for å bygge et tilbygg.  

– Lenge før Fortidsminneforeningen kom inn i bildet har folk i Halden og Østfold hatt et spesielt forhold til dette huset, sier Lars-Håkon G.G. Nohr fra Aktiv, filial Berg Sparebank Eiendomsmegling AS. Han er innom denne dagen for å se nærmere på arbeidet som er gjort og vurdere potensial og veien videre. – Dette er kjempespennende. Jeg får nesten sånn «sommerfugler i magen»-følelse av å tenke på hvem som skal ende opp her og hva det blir.   

Bakgårdsfest lørdag 9. september kl. 12-14. Les mer om arrangementet på Facebook