Europeisk prestisjepris til Else «Sprossa» Rønnevig
Publisert 30.05.2024
Publisert 30.05.2024
Tekst: Hedvig Idås
Lillesanderen er den tredje nordmannen som mottar prisen fra Europa Nostra som enkeltperson siden prisen første gang ble utdelt i 2002. I juryens begrunnelse står det at hun får prisen for sin mangeårige innsats for norsk kulturarv.
«I over femti år har Else «Sprossa» Rønnevig ledet an i arbeidet med å bevare og verne gamle bygg. Arbeidet startet i hjembyen Lillesand hvor hun kjempet mot utskiftingen av verdifulle historiske vinduer. Hennes arbeid bidro til å etablere tydeligere regler for beskyttelse og vern av norsk tradisjonshåndverk. Sprossas innsats har på mange måter endret Norges tilnærming til kulturbevaring. Gjennom sitt arbeid har hun involvert lokalsamfunn, fremmet stolthet over norsk kulturarv og sikret kunnskapsoverføring til fremtidige generasjoner», heter det i juryens begrunnelse.
– Jeg var hjemme i stua i Lillesand da jeg først fikk høre at jeg hadde mottatt prisen, forteller Else Rønnevig. – Først oppfattet jeg ikke hva de sa, jeg var helt i sjokk. Jeg har aldri drømt om det, aldri. Jeg visste at Fortidsminneforeningen hadde nominert meg, men herlighet, tenk å nå opp i en sammenheng som det! Jeg fikk klump i halsen og tårer i øynene og siden har jeg bare smilt fra øre til øre. Endelig føler jeg meg sett, og jeg håper denne anerkjennelsen vil få mine motstandere til å forstå viktigheten av arbeidet mitt.
Aktiv ildsjel
Rønnevig er i dag 84 år, og har siden 1970-tallet vært aktiv i Fortidsminneforeningen. Kallenavnet «Sprossa» fikk hun da hun satt i kommunestyret i Lillesand og kjempet for vern av kommunens bebyggelse. Da hun så både husene og vinduene miste sin særegenhet da de eldre vinduene ble byttet ut med nye og mer moderne design og sprosser, tok hun saken videre til kommunestyret og Riksantikvaren.
– Det var fritt frem over hele landet. På den tiden fantes det ingen reguleringer eller vern, sier Rønnevig. Hennes initiativ og engasjement har vært med på å forme retningslinjer for vern av gamle hus i sin egen kommune og senere i resten av landet.
– Jeg greide å få flertall i bygningsrådet til slutt! Så det gikk jo bra, men det ble en sur stemning i Lillesand.
I senere tid har Else adoptert det klingende kallenavnet som sitt eget firmanavn. Det var ikke bare Else som gikk under navnet «Sprossa». Den ene datteren ble kalt «mini-Sprossa» og en som lignet Else ble kalt «den falske Sprossa». Til tross for mange onde tunger har Else aldri gitt opp kampen, og det kan ettertiden takke henne for. Styreleder Trude Knutzen Knagenhjelm i Fortidsminneforeningen sier dette om vinneren:
– Det er utrolig flott at Else får denne prisen, og så veldig fortjent. Hun er uten tvil en av de tydeligste stemmene vi har innen bygningsvernet, og en ildsjel som aldri har gitt opp kampen for den materielle og immaterielle kulturarven. Når hun nå mottar Heritage Champions-prisen fra Europa Nostra, vil arbeidet hennes inspirere enda flere. Vi gleder oss over at denne typen engasjement blir sett og verdsatt, og vi gratulerer så mye med prisen.
Veien til Bucuresti
Å rette søkelyset på viktigheten av vindusrestaurering er et av mange prosjekter Else har vært pådriver for. Gjennom årene har hun satt i stand alt fra sveitservillaer til forfalne støler. Kunnskapen hun har tilegnet seg underveis har hun formidlet til andre gjennom bøker og kurs. Da hun var 76 år, tok hun over husmannsplassen Hesthagen på Ringsaker i Innlandet, til stor glede for lokalbefolkningen. Det var møysommelig arbeid, men Else legger vekt på at med rette personlige egenskaper og håndverkere er alt mulig.
– Heldigvis har jeg vokst opp i et hjem der min mor var krigsenke og hadde 300 kroner om måneden fra krigens slutt og helt frem til 1960. Da må man være kreativ. I tillegg har jeg god helse, godt humør og jeg ser nesten aldri problemer. Jeg ser kun muligheter, og når det kobles med de andre tingene jeg nevnte, ja, så er det bare sykdom som kan stanse meg.
Pågangsmotet til «Sprossa» har gjort henne til en bauta i norsk kulturvern, og mange som kun kjenner til navnet og ser henne på farten, får sjokk når de får vite at hun er 84 år gammel.
– De tror jeg er i tidlig sekstiårene, men de skulle bare visst!
Nå er lillesanderen på jakt etter rett arvtaker. Hun vil fortsette å bidra, men hun merker at hun begynner å bli eldre. Nå ser hun frem til høsten og prisoverrekkelse i Bucuresti i oktober. Dit tar hun med seg sin store kjærlighet og samboer Reidar, som hun møtte da hun var 79 år gammel. Sammen driver de Hesthagen med små og store prosjekter.
Europa Nostra Awards
De europeiske kulturminneprisene / Europa Nostra Awards, som samfinansieres av EUs Kreativt Europa-program, deles ut i fem kategorier:
Totalt 207 kandidater var nominert til årets priser. Prisvinnerne 2024 er plukket ut av en jury sammensatt av 12 kulturminnespesialister fra hele Europa, etter en første runde i en utvelgelseskomité for hver kategori.
Nominasjonen av Else Rønnevig ble sendt inn av Fortidsminneforeningen høsten 2023.
Les mer om historien til Else i artikkelen «Kulturverner uten hjelm» fra Fortidsvern nr. 4-2017