Fischer-Lindsay-foredraget 2025: Professor Jane Geddes

Publisert 20.02.2025

Skotsk billedstein fra 800-tallet forteller om vikingangrep

En 6,5 meter høy bildestein i Forres nord i Skottland, kalt ‘Sueno-steinen’, viser den mest grafiske bevarte skildringen av et vikingangrep i Storbritannia. En nylig karbondatering tyder på at steinen ble reist mot slutten av 800-tallet, og nye analytiske tegninger har gitt indikasjoner på at vikingenes begravelsespraksis er blant motivene.

Den skotske professoren Jane Geddes kommer nå til Norge for å fortelle om de nye funnene knyttet til steinen, gjennom foredraget «Battle, Ballads, Burning and the Bible: a new interpretation of ‘Sueno’s Stone’ at Forres».

 

Om foredraget:

Mange skriftlige kilder fra Storbritannia dokumenterer med gru hva vikingangrepene bragte med seg, men visuell dokumentasjon er langt mer sjelden, både i Storbritannia og i vikingenes hjemland. Ikke før Bayeux-teppet er det bevart skildringer som kan sammenlignes med scenene med militæraktivitet som er vist på ‘Sueno-steinen’ i Forres, Moray. For å avkode de heroiske og grusomme bragdene som er skildret på steinen, har det vært nødvendig å trekke inn flere ulike kilder, fra bibelen til gammel walisisk og irsk litteratur og arkeologisk materiale fra vikingene. ‘Sueno-steinen’ representerer en unik mulighet til å få en dypere forståelse av virkningen av et vikingangrep på de kristne i Moray. 

 

Foredraget blir holdt tre steder:

Bergen: Mandag 10. mars kl. 18.00. Sted: Stranges stiftelse, Klostergaten 28.

Oslo: Torsdag 13. mars kl. 14.00. Sted: Rådhusgata 7.

Trondheim: Fredag 14. mars kl. 12. Sted: NTNU Campus Kalvskinnet, Akrinn, romU202.

Arrangementene er gratis og åpne for alle interesserte. Foredraget holdes på engelsk.

 

Om foredragsholderen:

Jane Geddes er professor emerita i kunsthistorie ved universitetet i Aberdeen og er president i Pictish Arts Society. Hennes tidlige arbeid fokuserte på middelalderske dørhengsler, med utgivelsen Medieval Decorative Ironwork in England. Hun har også publisert nettsider for middelaldermanuskriptene Aberdeen Bestiary og St Albans Psalter. Arbeidet hennes med piktisk skulptur inkluderer flere utgivelser laget for Historic Environment Scotland: Hunting Picts: early medieval sculpture at St Vigeans, Angus og katalogen over skulptur ved St Andrews Cathedral. Hun holdt Fischer-Lindsay-foredraget 1999 for Society of Antiquaries of Scotland og Fortidsminneforeningen, «Elphinstone and Valkendorf, two northern prelates on the eve of the reformation». Hennes siste publikasjon er Buildings of Scotland: Lothian, utgitt av Yale University Press.

 

Om Fischer-Lindsay-foredragene:

Foredraget arrangeres av Fischer-Lindsay-fondet, som sammen med et skotsk søsterfond ble opprettet på 1980-tallet til minne om den norske arkeologen Gerhard Fischer (1890–1977) og den skotske arkitekten og antikvaren Ian Gordon Lindsay (1906-1966). Fondet skal fremme faglig utveksling mellom de to landene, gjennom en foredragsrekke der norske forskere besøker Skottland og skotske forskere besøker Norge. Den norske delen av fondet forvaltes av Fortidsminneforeningen, mens den skotske delen forvaltes av Society of Antiquaries of Scotland.