Det fikk meg til å føle en enda større stolthet i å være kvinnelig håndverker
Publisert 29.09.2022
Publisert 29.09.2022
Lillingstonheimen på Tysse 20. til 23. september: En tre dagers workshop i håndverk kun for unge kvinner ble arrangert for tredje år på rad, i regi av Håndlag, Fprtidsminneforeningens satsing på rekruttering av unge håndverkere til tradisjonshåndverkene. Dette har vist seg å være svært populært, det er aldri et problem å finne 20 nye deltakere til de tre dagene med praktise håndverkskurs på idylliske Lillingstonheimen i Fjaler i Vestland. Blant årets 19 deltakere var Margrethe Nygård som selv er maler. Her er hennes erfaringer:
«Jeg ankom Lillingstonheimen i strålene sol og med litt sommerfugler i magen. Tenk om jeg ikke blir kjent med noen, eller om alle de andre kan mye mer enn meg? Det tok heldigvis ikke mange minuttene før praten var i gang og sommerfuglene i magen byttet ut med kjempegod lasagne!
Etter frokost på første kursdag samlet vi oss med gruppen vi tilhørte, vi hadde på forhånd søkt oss til ett av tre kurs: vindusrestaurering, tørrmuring eller møbelrestaurering. Jeg hadde valgt det første, og etter en introduksjon i verktøy og stegene fremover satte vi i gang med arbeidet.
Instruktøren vår var helt super! Hun forklarte og fortalte og viste oss i løpet av de neste dagene ‘alle triksene i boken’. Å lære håndverk av en dyktig dame var virkelig til stor inspirasjon.»
Se NRK-innslag 21. 09.22 fra Jenteworkshop: Viktig å tette de gamle vinduene før vinteren
Lagånd og nettverksbygging
«Noe av det kjekkeste i prosjektet var å også lære av de andre jentene. Jeg opplevde at vi alle hadde noe å bidra med, uansett hvilken bransje vi kom fra eller graden av erfaring. Lagånden var stor, og vi hjalp hverandre med tips og erfaringer vi gjorde oss underveis.
Det var flott å bli kjent med flere likesinnede og kreative jenter. Vi vet jo at det finnes unge kvinnelige håndverkere der ute, men å komme i kontakt uten å vite hvor man skal henvende seg, ja det kan by på en utfordring.
Å møtes på et slikt kurs var rett og slett fantastisk! Jeg fikk et nytt nettverk i løpet av de dagene vi var samlet.»
Likestilling og mangfold
«Torsdag hadde vi også et seminar med foreningen Balansekunst som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Her fikk vi dele erfaringer fra vårt eget arbeidsmiljø på godt og vondt, noe som bidro til en bevissthetsgjøring vi kan ha nytte av når vi vender hjem igjen til arbeidsplassen vår.
For meg innfridde Jenteworkshop på LIllingstonheimen på alle punkter! Ikke bare var maten helt nydelig og Lillingstonheimen likeså; jeg dro også hjem igjen med ny kunnskap og et nytt nettverk. Og det fikk meg til å føle en enda større stolthet i å være kvinnelig håndverker. Tusen takk til Fortidsminneforeningen som arrangerte dette for oss!»
HØR OGSÅ: NRK P1 God Morgen Sogn og Fjordane 26.9.22: Margrethe Nygård om sin motivasjon for å delta. Styreleder Trude Knutzen Knagenhjelm om viktigheten av å bygge nettverk for kvinnelige tradisjonshåndverkere: Innslag 1 Innslag 2 Innslag 3
Lillingstonheimen er Fortidsminneforeningens prakteiendom på Tysse i Fjaler, Vestland. På kurs disse tre dagene jobber vi både teoretisk og praktisk med tre ulike materialer, tre ulike fagfelt med tre inspirerende formidlere. Målet med workshopen er å styrke nettverket mellom yrkesaktive kvinner innen tradisjonshåndverk og i kulturminnevernet. Kurset er gratis, og veiledende aldersgruppe er 18 til 35 år. Søknadsfristen er vanligvis medio juni.
I 2022 kunne deltakerne velge blant disse temaene: Møbelsnekring, tørrmuring med naturstein og vindusrestaurering. Arbeidet bidrar samtidig til å istandsette Lillingstonheimen. Vinduene og møblene vi restaurerer tilhører huset, mens tørrmuringen resulterte i en nyanlagt trapp i hagen.