Kari Wiken Sunde hedret med Urnesmedaljen

Publisert 07.04.2025

Kari Wiken Sunde har gjennom sitt lederskap og arbeid med bevaring og kunnskapsoverføring, kombinert med en dyp respekt og kjærlighet for middelalderkirkene i Vik, gitt titusentalls gjester i en unik opplevelse av kulturarven.

Kari Wiken Sundes 47 år som tilsynshaver for kirkene i Vik ble lørdag 5. april feiret på Blix hotell i Vik med festmiddag for Kari med familie, venner, tidligere kolleger, styret og ansatte i fylkesavdelingen som deltakere. Det ble holdt taler av Thomas Bech og tidligere styreleder i avdelingen Ragnhild Mork. Kari fortalte om hendelser som har satt spor: hennes rolle i gjenskapingen av Hovemadonnaen, Kofi Annan som ble med hjem på kaffebesøk etter omvisning i kirken, netter som brannvakt på Hopperstad etter at "Greven" satte fyr på Fantoft stavkirke, nøkkelen til Hopperstad som ble stjålet, men som lot seg gjenskape basert på en skisse tegnet av Peder Andreas Blix, arkitekten som restaurerte både Hopperstad stavkirke og Hove steinkirke. 

Styreleder Trude Knagenhjelm fortalte om bakgrunnen for tildelingen av Urnesmedaljen og beskrev Kari som  kunnskapsrik, handlekraftig og  utholdende - en person som har godt lag med all slags folk, som er nær og har humor, og som er kjekk å være i lag med. Deretter ble medaljen overrakt til en stolt og rørt Kari. 

Gratulerer, Kari, og takk for en uvurderlig innstas gjennom et halvt århundre! 

BEGRUNNELSEN

Fortidsminneforeningens virksomhet er i stor grad basert på ildsjelers engasjement, innsats og uselviske dedikasjon i arbeidet med bevaringen av Norges bygningsarv. Selv i en organisasjon hvor ildsjelene er mange, er det noen som utmerker seg spesielt med sin entusiasme, imøtekommenhet, idealisme, utholdenhet, initiativ og handlekraft. En slik person er Kari Wiken Sunde.

Det er med stor glede og ydmykhet at vi ønsker å anbefale Kari Wiken Sunde som mottaker av Urnesmedaljen, Fortidsminneforeningens høyeste utmerkelse. Hun har gjennom mange år vist en imponerende innsats og dedikasjon til foreningens sak, og hennes bidrag er enestående på flere nivåer.

Langvarig engasjement

Kari Wiken Sunde flyttet fra Svelvik i Vestfold til Vik i Sogn i1978. Siden har hun arbeidet som tilsynshaver ved Hove steinkirke og Hopperstad stavkirke. Hun har i 46 år, i tillegg til å ha tilsyn med eiendommene, også i praksis stått ansvarlig for den daglige driften og formidlingsaktiviteten ved middelalderkirkene. Hennes dyptgående kunnskap om og kjærlighet til disse historiske byggene, kombinert med en lidenskap for å dele denne kunnskapen, har gjort henne til en sentral person i arbeidet med å sikre at kulturminnene blir verdsatt og tatt vare på for fremtidige generasjoner.

I 2003 ble Kari tildelt Fortidsminneforeningens hedersnål for 25 års innsats som tilsynshaver ved Hopperstad stavkirke.

 

Drift, bevaringsarbeid og bærekraft

Gjennom sin rolle har Kari vært direkte involvert i drift og bevaringsarbeid. Hun har vært med på å innhente nødvendige ressurser til vedlikeholds- og restaureringsarbeid, alltid med et øye for detaljer og respekt for den historiske integriteten til de sårbare historiske bygningene.

I en tid der bærekraftig forvaltning av kulturminner blir stadig viktigere, har Kari vært en foregangsperson for bevaring av middelalderkirkene gjennom bruk. At kulturminnene er tilgjengelige for allmennheten sikrer at de blir en del av hverdagen til mennesker og samfunn, noe som bidrar til deres langsiktige overlevelse. Ved å bidra til å skape lokal økonomisk aktivitet gjennom turisme og annen virksomhet, styrkes identiteten og fellesskapet rundt kulturminnet, og det skapes en dypere forståelse og respekt for lokalhistorien og kulturlandskapet.

Formidling og folkeopplysning

Kari Wiken Sunde har lagt stor vekt på å formidle kunnskap om kulturminnene til et bredt publikum. Hennes evne til å levendegjøre fortellingen, ikke bare om kirkene, men også om menneskene hvis liv har knytter seg til byggene, på en måte som er tilgjengelig og engasjerende, har inspirert mange til å få en dypere forståelse og kjærlighet til norsk kultur. Hennes innsats har uten tvil styrket allmennhetens bevissthet om viktigheten av bygningsarvens bevaring.

Kari har strakt seg lenger enn de fleste for å imøtekomme anmodninger om å få oppleve kirkene. Hun har på varmt og jordnært vis tatt imot alle fra Jørgen Hattemaker til ministre, kongelige og statsoverhoder. Når Kongehuset ønsker å besøke middelalderkirkene i Vik så ringer representantene direkte til Kari for å avtale omvisning og for å oppleve kulturmiljøet kirkene er en del av. Dette sier mye om i hvilken grad Kari Wiken Sunde har kommet til å personlig å identifiseres med kulturarven i Vik. Kari ble i 2018 hedret med Vik kommunes kulturpris, en anerkjennelse av hennes innsats innen kulturlivet i kommunen.

Frivillig innsats og lederskap

Gjennom sitt frivillige arbeid har Kari vært en drivkraft i lokalsamfunnet, og hun har påtatt seg rollen som initiativtaker og leder i prosjektet med å gjenskape og bringe Hovemadonnaen hjem til Vik. Det tok mer en 30 år med drømmer, utholdenhet og pengeinnsamling før selve arbeidet med å gjenskape Maria-skulpturen fra 1200-tallet kunne begynne.

Kari og prosjektkomiteen samarbeidet tett med lokalsamfunnet, myndigheter og håndverkere for å sikre at prosjektet ble gjennomført på en profesjonell og respektfull måte. Hun har slik også vært en forkjemper for å revitalisere og holde håndverkstradisjoner i hevd. Hennes lederskap har vært uvurderlig i arbeidet med å sikre økonomisk og politisk støtte til prosjektet. Gjenskapningen ble gjennomført med stor respekt for den historiske integriteten til Hovemadonnaen, som etter mange års brennende grasrotengasjement endelig kunne bringes tilbake til Hove steinkirke i Frivillighetens år 2022.

Konklusjon

Kari Wiken Sunde har gjennom sitt lederskap og arbeid med bevaring, kunnskapsoverføring, kombinert med en dyp respekt og kjærlighet for middelalderkirkene i Vik, gitt titusentalls gjester i Vik en unik opplevelse av kulturarven. Hennes innsats har hatt en varig effekt, og hennes arbeid har satt spor som vil bli verdsatt i generasjoner fremover. Vi er overbevist om at hun er en svært verdig kandidat til å motta Urnesmedaljen, som en anerkjennelse for hennes livslange engasjement og uvurderlige bidrag til bevaringen av noen av Norges mest betydningsfulle kulturminner.

Med vennlig hilsen,

Edel Berg

Daglig leder Fortidsminneforeningen Sogn og Fjordane