Tommel opp for granbusk på taket

Publisert 22.11.2024

Ny og spennende epoke for Abborhøgda tar form

- Kransen i dag ble en granbusk som prydet taket for markeringen. Denne festen fikk tommel opp fra samtlige, sier prosjektleder Cathrine Lillo-Stenberg. Skogfinnetorpet Abborhøgda på Finnskogen ble møtt med brede smil onsdag 13. november. Taket på det gjenoppbygde fjøset ble feiret med kranselag.

Viktig milepæl på Abborhøgda
Forrige onsdag 13. november ble en viktig milepæl markert på skogfinnetorpet Abborhøgda og her var det stor grunn til å feire. Taket på det gjenoppbygde fjøset ble ferdig lagt og i anledningen inviterte Fortidsminneforeningen håndverkere og støttespillere til et tradisjonsrikt kranselag for å godkjenne arbeidet. Før i tiden ble en filleman hengt opp hvis festen ikke holdt mål, men på Abborhøgda var utfallet klart.

- Kransen i dag ble en granbusk som prydet taket da markeringen var over. Denne festen fikk tommel opp fra samtlige, sier prosjektleder Cathrine Lillo-Stenberg.

Kranselag er et tradisjonsrik anledning til å feire eller markere slutten på et byggeprosjekt med fest og drikke, i dette tilfellet var leggingen på taket et faktum. En glad gjeng samlet seg i våningshuset med kaffe og kake på menyen.

Samarbeid og satsing
Blant de som tok turen til skogfinnetorpet var LIFA Håndverk (prosjektansvarlige for takarbeidet), Paul Larsson (styreleder i Solør-Odalen lokallag), Tore Rødbergshagen (Innlandet fylkeskommune), og tre representanter fra Fortidsminneforeningens hovedadministrasjon. Markeringen er et viktig steg i utviklingsarbeidet på Abborhøgda.

- Foreningen har store planer for stedet, med et todelt brukskonsept. I samarbeid med Den Norske Turistforening (DNT) skal det etableres et overnattingstilbud i stallen som også er under gjenoppbygging og et kurs arena for tradisjonshåndverk med fokus på opplæring og formidling i fjøset, forteller Lillo-Stenberg.

Levende kulturarv
For å sikre en bærekraftig fremtid for Abborhøgda er det viktig å skape aktivitet som trekker folk til området. Lav bosetting gjør dette nødvendig, men med flotte turstier og et variert tilbud kan plassen bli et attraktivt reisemål. Tilrettelegging for besøkende bidrar også til liv i gamle hus noe som er med å holder bygningene i god stand. Når hus ikke blir brukt slår forfall inn.

Abborhøgda ble gitt som gave til Fortidsminneforeningen av Statskog. Siden foreningen ikke hadde bygninger fra nasjonale minoriteter fra før passet skogfinnetorpet godt inn i eiendomsporteføljen.

- Ambisjonen er å bruke eierskapet til å integrere de skogfinske byggeskikkene som en naturlig del av den norske kulturarven. Med dette markerer kranselaget starten på en ny og spennende epoke for Abborhøgda, der tradisjon møter fremtidige muligheter, avslutter hun.