Hvem vil redde Murbyen Oslo?
Publisert 10.12.2024
Publisert 10.12.2024
Ideen om et bygningsvernsenter for Oslos omfattende samling av godt bevarte historiske murgårder ble unnfanget i 1999, men først i 2016 ble det startet et forprosjekt finansiert med midler over statsbudsjettet. Dette resulterte i Murbyen Oslo som ble etablert i 2017 og driftet av Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus avdeling de første to årene.
Fra 2019 har organisasjonen vært selvstendig, støttet med to millioner kroner i året gjennom Riksantikvaren, i tillegg til driftstilskudd fra Oslo kommune og prosjekttilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB og Kulturminnefondet.
Med regjeringsskiftet i 2021 ble øremerkingen fjernet, noe som førte til at de statlige midlene i statsbudsjettet gradvis ble redusert og det ble stans i rådgivingstjenesten i 2023. I 2024 har Murbyen Oslo kunnet gjenoppta den takket være bidrag fra Stiftelsen UNI. Slik det ser ut nå så spøker det for videre drift i 2025, om det da ikke skulle komme en endring i budsjettforhandlingene.
Fast post i statsbudsjettet
– Det beste for Murbyen Oslo hadde vært å få en egen post på statsbudsjettet ikke bare for Murbyen Oslo, men for etablering og videreutvikling av tilsvarende tilbud over hele landet, sier Lundegaard Hannisdal. Hun oppfatter at det er bred enighet om at bygningsvernsentre er et godt virkemiddel med stor effekt for relativt små midler.
– I forslag til statsbudsjett for 2025 står det at regjeringen skal følge opp kulturmiljømeldingen, den påpeker blant annet at bygningsvernsentre fungerer som et lett tilgjengelig tilbud for både eiere og håndverkere og har stor betydning for det praktiske vedlikeholds- og istandsettingsarbeidet. Tilskuddsordninger og rådgivingstjenester omtales som de sentrale virkemidlene for at alle skal kunne engasjere seg og ta ansvar for kulturmiljøer. Da mener jeg at det er verdt å merke seg er at det første virkemiddelet, tilskudd, er dekket gjennom Kulturminnefondet. Det andre virkemiddelet, rådgiving, er kun dekket gjennom tilskudd til fartøyvernsentrene. Det mangler åpenbart en satsing på bygningsvernsentre når man leser hva de selv skriver.
Gir positive ringvirkninger
Det relativt lille beløpet det koster å drifte Murbyen Oslo og å finansiere rådgivingstjenesten bidrar til betydelige beløp som de private gårdeierne investerer gjennom istandsettingen, men også som offentlige tilskuddsordninger investerer i. Og kanskje viktigst av alt; at arbeidet blir gjort på riktig måte.
– Det siste er et tungtveiende argument for å videreføre tjenesten. Det ser vi på alle skadene som har oppstått på murgårdene tidligere på grunn av feil bruk av materialer og metode. Det viktigste for Murbyen Oslo er å styrke gårdeiernes bestillerkompetanse, sier Lundegaard Hannisdal.
– Dette er vanlige folk som sitter rundt om i gårdenes styrer, og plutselig har man ansvar for en fasaderestaurering til mange millioner kroner. De fleste skjønner at man skal innhente flere tilbud, men det handler veldig fort om pris, og da kan det gå galt. Har de snakket med oss først kan de være i bedre i stand til å vurdere tilbudets kvalitative innhold, materialvalg, referanser og mye mer. Gjennom rådgivingstjenesten gjør vi det rett og slett enklere for folk å eie et kulturminne og å ta vare på det på riktig måte.
– Hva taper vi hvis Murbyen Oslo blir lagt ned?
– For det første en organisasjon som flere frivillige organisasjoner i kulturinnervernet i tillegg til Byantikvaren har brukt mye tid og ressurser på å bygge opp de siste sju årene. Stor faglig kompetanse, tette og gode samarbeidsformer med relevante aktører i byggebransjen og lokale håndverkerforeninger, i tillegg til et velfungerede rådgivingstilbud.
Murbyen Oslo har blant annet sørget for at det nå er obligatorisk for alle murere og malere i Oslo å ta et kurs i tradisjonelle metoder og materialer innen murerfaget. Tradisjonelle håndverksmetoder er ikke en del av den obligatoriske murerutdanningen, de aller fleste går ut i arbeidslivet uten denne kunnskapen.
– Kursingen er en avtale vi har opprettet med Murmesternes Forening Oslo og Oslo Malermesterlaug som ser verdien av dette. Mange lærlinger kommer inn i veldig spesialiserte bedrifter, da er det en fordel å tilby kurs som gir mer bredde. Dette er god rekruttering av tradisjonshåndverkere, sier Lundegaard Hannisdal.
Rådgiving for alle eiere av eldre hus
I vedtektene til Murbyen Oslo kommer det tydelig frem at organisasjonen ikke skal konkurrere med kommersielle aktører i rådgivingsmarkedet. De har derfor ingen videre oppfølging etter den første rådgivingsfasen, som består av en times gratis befaring og en rapport med anbefalte tiltak og veien videre.
– Hva kan Murbyen Oslo være fremover, så sant finaniseringen kommer på plass?
– Vi har organisasjonen og kompetansen på plass, og det vil ikke være noe problem å utvide rådgivingstjenesten slik at vi kan gi råd til alle eiere av eldre hus i Oslo, også trehus. Vi kan også raskt utvide kurstilbudet innen mur- og malerfaget, men også innen andre håndverk.