Skinner igjen etter 300 år med drama
Publisert 20.01.2020
Publisert 20.01.2020
Bygningen stod ferdig på Kongsberg i 1724, satt opp av myntmester Henrik Christofer Meyer.
Han fikk en kort glede av Norges flotteste bolighus i barokk stil. I 1727 fikk han dødsdom for å blande ut kongens, Fredrik 4,sølvpenger med for mye kopper.
Han stakk unna sølv for å betale for sitt lekre hus. Kongen viste nåde, og Meyer slapp unna
med pisking og brennmerking. Han døde kort tid etter av disse skadene i et fangehull på Akershus slott, og bygningen havnet på forsvarets hender hvor den til slutt ble flyttet til Gardermoen, hvor forsvaret hadde et anlegg.
Med Oslo Lufthavn Gardermoens utbygging, var paléet et av mange hus som måtte fjernes.
Christian Oppegaard på Børter gård har en stor samling med gamle hus på sin eiendom,
og han så en fremtid for paléet. Det hører med til historien at Riksantikvaren da i mange år
hadde prøvd å redde huset, men kom ingen vei.
Fornuftig kostnad
Christian Oppegaard ble enig med eieren Oslo Lufthavn. Han tok med seg bygningen og fikk i tillegg en sum penger av Oslo Lufthavn. Å overta et slik bygning, og å sette den opp for en privat person innenfor en fornuftig kostnad, er knapt bare mulig dersom man allerede har kunnskap, maskiner, god plass og ikke minst god tid. Alt dette finnes på Børter.
Christian Oppegaard har brukt seks år på sette i stand bygningen. Den er ikke fredet, og har ikke noe annet form for vern annet enn den pasjonen dagens eier har for gamle hus og hvordan man skal ta vare på dem gjennom bruk. Men det i seg selv har vist seg å være en god beskyttelse.
Tømmerveggene er i stor grad opprinnelige, og trappene har mange av de opprinnelige balustradene på plass, mens noen er kopier. Det finnes noen originale dører og noen dekorasjoner. Det høres kanskje lite ut, men er allikevel noe når man vet at forsvaret har brukt bygningen i flere hundre år til lager, blant annet til høy og annet dyrefór. Denne bygningen har fått mye juling.
Seminarer
Bygningen inngår i det tilbudet Børter gård har til seminargrupper, filmteam eller andre som har glede av å leie en barokkbygning med overnatting på fem gamle husmannsplasser og ande hus, alle satt i stand med vannbåren varme i gulvene, isolerte vegger og moderne bad. Meyers Palé er utstyrt med en moderne industrikjøkken, og alle andre fasciliteter man ønsker seg i et stort hus som egner seg til både ball og seminarer.