Per-Willy Færgestad hedret med Urnesmedaljen

Publisert 16.12.2024

- En ildsjel og en bygningsverner av rang. Slik oppsummerte Ola H. Fjeldheim kveldens hedersmottaker. Den meritterte tradisjonshåndverkeren og formidleren fikk medaljen høytidlig overrakt på Fortidsminneforeningens 180-årsdag!

"Per-Willy Færgestad har vært svært aktiv og inkluderende, og har fungert som en ressurs for svært mange aktører innen håndverk- og bygningsvernkretser i Norge. Per-Willy er en fagperson som er svært høyt respektert i restaurerings- og bygningsvernmiljøet. Han har delt sjenerøst av sin kunnskap, vært aktiv i diskusjoner og bidratt kontinuerlig til utviklingen av feltet. Og han har på ingen måte planer om å forlate «oppdraget» selv om han nå blir pensjonist. Gjennom sin lange erfaring, brede kontaktnett og solide posisjon i håndverksmiljøet i Norge og engasjement for tradisjonshåndverk og bygningsvern, har Per-Willy bidratt til å gi håndverkeren en respektert og ledende rolle. For dette fortjener han heder, og det hadde vært gjevt om Fortidsminneforeningen kunne overrekke en anerkjennelse på avslutningsfesten for ham på Follo Museum den 16. august 2024."

Ordene er hentet fra nominasjonsanbefalingen sendt Fortidsminneforeningen tidliger ei år, signert Christel Eline Wigen Grøndahl, leder av Akershus bygninsvernsenter og mangeårige medlem av foreningen. 

Hovedstyret sluttet seg bak anbefalingen og gratulerer Per-Willy Færgestad med Unresmedaljen, Fortidsminneforeningens høyeste utmerkelse. Hedersbevisningen ble ikke overrakt under avslutningsfesten hans i høst, men under foreningens julebisp, vår feiring av stiftelsesdagen i 1844. I år var det selveste 180-årsdagen!

 - En ildsjel og en bygningsverner av rang. Slik oppsummerte Ola H. Fjeldheim kveldens hedersmottaker. Han la blant annet vekt på Per-Willys uvurderlige rolle i å få etablert bygningsvernsentre i Norge og også hans fantastiske formidlingsevne og formidlingsglede, både lokalt og nasjonalt, og også internasjonalt. Et arbeid han påbegynte på 1990-tallet. 

(Saken fortsetter under bildene)

Her er hele nominasjonsbegrunnelsen, signert Grøndahl:

Som bygningsvernkonsulent har Per-Willy Færgestad de siste 7 årene hatt en nøkkelrolle i Akershus bygningsvernsenter. Når han nå går av med pensjon markerer vi en laaaaang karriere for bygningsvern og håndverk – der generøsitet, engasjement og formidlingsglede har vært ledesnor!

Som leder av Akershus bygningsvernsenter og mangeårig medlem i Fortidsminneforeningen, anmoder jeg om at dere vurderer følgende merittliste med tanke på å gi Per-Willy en oppmerksomhet for innsatsen for bygningsvern og statusen for tradisjonshåndverk/ -håndverkere i Norge, skriver Christel Eline Wigen Grøndahl i sin nominasjonsanbefaling til Fortidminneforeningen.

Merittlisten omfatter blant annet: 

Akershus bygningsvernsenter, MiAs kompetansesenter for bygningsvern, har som oppgave å drive opplæring av håndverkere og huseiere. Gjennom kursvirksomhet, veiledning og oppdrag innen bygningsregistrering, søknadsskriving og oppfølging av istandsettingsprosesser, spiller senteret en kritisk rolle i å bevare kulturarven i Akershus.

Nøkkelrolle i oppstart: Færgestad hadde en viktig nøkkelrolle i oppstarten av det bygningsvernsenteret ved Follo Museum. Dette startet i 2008 i samarbeid med Norsk Handverksutvikling-NHU (i dag Norsk Håndverksinstitutt), og han ledet senteret i perioden 2008-2017. I perioden september 2008 til november 2010 het senteret «Riktig Restaurering Drøbak (RRD)» underlagt Follo Museum. Fra 2011 til 2016 het senteret «Riktig Restaurering Akershus-RRA /Akershus bygningsvernsenter», underlagt Akershusmuseet, senere MiA.

I 2017 ble RRA/Akershus bygningsvernsenter slått sammen med Fortidsminneforeningens prosjekt «Ressurssenteret for eldre landbruksbygninger i Akershus». Færgestad ble daglig leder for verkstedet ved Follo museum og den praktiske driften der.

Denne virksomheten har vært medvirkende årsak til bevilgning av midler til nytt bygningsvernsenter og «Håndverkets hus» på Follo Museum i 2019, og dets plassering i Drøbak.

Per-Willy Færgestad har demonstrert eksepsjonell kompetanse og engasjement: 

  • Kursvirksomhet: Han har hatt ansvar for innhold og gjennomføring av håndverkerkurs, og oppfølging av håndverkere etter kurs og i istandsettelsesoppgaver. Hans evne til å formidle kunnskap og veilede både nye og erfarne håndverkere er enestående. Gjennom bygningsvernsenterets kursrekke har han bidratt til å bygge stolthet og kompetanse blant bygghåndverkerne.
  • Per-Willy har ved behov påtatt seg rollen som kurslærer på huseierkurs, der hans pedagogiske evner har kommet tydelig fram.
  • Ikke uten grunn kalles han «professor Høvel» - blant annet på grunn av kurset i høvelmaking. Per-Willys praktiske forskning og begeistring for høvelstål og eldre verktøy er smittsomt 😊
  • Oppdrag: Gjennomføringen av befaringer og veiledning til huseiere har vært utført med høy faglig standard og stor omsorg for både mennesker og bygninger. Per-Willy har gjennomført oppdrag for eksterne kunder, inkludert registreringer og tilstandsvurderinger, med imponerende kvalitet.
  • Lokalt i Drøbak har Per-Willy vært en sterk faglig samspiller for kommune og private eiere i flere store istandsettings prosjekter. Da Telegrafen i Drøbak brant, så Per-Willy ikke bare muligheten for et godt gjenreisningsprosjekt, men også en mulighet for formidling og opplæring av håndverkere i regionen.
  • Markedsføring: Han har bidratt med innhold og bilder til markedsføring av egne oppgaver på digitale plattformer og andre tilgjengelige medier, noe som har økt synligheten og bevisstheten rundt istandsetting av gamle hus og kunnskap om eldre byggeskikk. Han har i en årrekke forfattet innhold til Akershus bygningsvernsenters faste spalte i Fortidsminneforeningen Oslo-Akershus medlemsblad «Fremtid for Fortiden».
  • Per-Willy har ikke vært vond å be når det har vært deltagelse på håndverksdager eller andre publikumsaarrangementer! Han har kommet med verktøy og benk – og fått stor og liten til å prøve seg og kjenne på mestring i møte med skarpt verktøy og duftende trevirke.
  • Per-Willy har vært fast deltager på Håndverksdagene på Røros. Ikke godt å si om han har vært mer instruktør enn deltager …
  • Utvikling av tilbud: Hans bidrag til utvikling av et fagskoletilbud innen bygningsvern og tradisjonshåndverk (i samarbeid med LO, NHO Byggenæringen (BNL) og Norsk Handverksinstitutt) viser hans innovative tenkning og vilje til å løfte fagfeltet til nye høyder.
  • Internasjonalt samarbeid: Gjennom sitt internasjonale samarbeid med Kuldiga i Latvia har han sørget for utveksling av kunnskap og praktiske håndverkssamlinger både ved Follo museum og gjennom oppbygging av to bygningsvernsentre i Latvia.

Ekstra meritter:

  • Terra Nova-konferansen: Som selvstendig håndverker deltok Per-Willy på konferansen "Terra Nova" i 1999 på Maihaugen. Der ble det satt fokus på etterutdanning av håndverkere utfra erkjennelsen av at det er stor mangel på fagkunnskap knyttet til alle de verdifulle gamle bygningene vi har i Norge.
  • Håndverkerkonferansen 2000: Han holdt en presentasjon om «Videreutdanning av tradisjonshåndverkere», der han vektla nødvendigheten av å rette fokus på praktisk utførende håndverkere for å fremme det håndverksmessige arbeidet og kompetansen som er nødvendig for å ta vare på gamle bygningsmasser.
  • Kulturdepartementet 2002: Per-Willy ble invitert som eneste håndverker til et møte i Kulturdepartementet, der direktør Stein Segrov ønsket å etablere etterutdanning for håndverkere.
  • Kompetansenettverk for Tradisjonelt Bygghåndverk (KTB-nettverket): Etter møtet i Kulturdepartementet ble dette nettverket etablert, styrt av Norsk Handverksutvikling (nå Norsk Håndverksinstitutt) på Maihaugen. Per-Willy var deltager i dette nettverket.
  • Verneforeningen Gamle Drøbak: Som leder av Verneforeningen Gamle Drøbak, initierte, delfinansierte og ledet han etableringen av videreutdanning av håndverkere i Norge. Dette resulterte i pilotprosjektet «Riktig Restaurering i Drøbak (RRD)" i 2008.
  • EØS-prosjekt i Kuldiga, Latvia: Han har bidratt til å åpne bygningsvernsentre i Kuldiga i 2009 og 2018, som en del av et bilateralt EØS-prosjekt for etterutdanning av håndverkere.
  • Telemarksforskning evaluering: Kursene ble evaluert av Telemarksforskning i 2012, som konkluderte med at prosjektet var faglig solid og av viktig betydning for bygningsvern og antikvariske håndverksteknikker i Follo.
  • Bokutgivelse: Fra håndverkskursene 2008-2010 og 2011-2012 skrev Per-Willy fyldige referater som ble utgitt i bokform av Norsk Håndverksutvikling-NHU.
  • ICWCT-kurs: Per-Willy hadde det faglige ansvaret for en uke av ICWCT-kursene i 2018, som fikk svært gode evalueringer.
  • Europa Nostra-pris: Riksantikvaren og ICWCT-kurset fikk i 2022 en gjev pris av Europa Nostra i kategorien Education, Training and Skills.

Per-Willy Færgestad har vært svært aktiv og inkluderende, og har fungert som en ressurs for svært mange aktører innen håndverk- og bygningsvernkretser i Norge. Per-Willy er en fagperson som er svært høyt respektert i restaurerings- og bygningsvernmiljøet. Han har delt sjenerøst av sin kunnskap, vært aktiv i diskusjoner og bidratt kontinuerlig til utviklingen av feltet. Og han har på ingen måte planer om å forlate «oppdraget» selv om han nå blir pensjonist. Gjennom sin lange erfaring, brede kontaktnett og solide posisjon i håndverksmiljøet i Norge og engasjement for tradisjonshåndverk og bygningsvern, har Per-Willy bidratt til å gi håndverkeren en respektert og ledende rolle. For dette fortjener han heder, og det hadde vært gjevt om Fortidsminneforeningen kunne overrekke en anerkjennelse på avslutningsfesten for ham på Follo Museum den 16. august 2024.