Åpen dag 12.mai kl.12-15 bygningsvern og tradisjoner i Trysil

Publisert 10.05.2024

Velkommen til åpen dag når Fortidsminneforeningen Trysil og Engerdal lokallag inviterer til en ettermiddag på småbruket Skjærbekken, et tradisjonelt bruk som drives på samme måte som da plassen ble ryddet på begynnelsen av 1900-tallet. Kom innom mellom 12-15 på søndag 12.mai i Jordet i Trysil.

Småbruket Skjærbekken har mottatt tilskudd fra ordningen Kulturarv Hedmark og låven skal settes i stand sommeren 2024. Dette er første samling på bruket, for alle som er interessert i bygningsvern, tradisjonshåndverk og småbruksdrift på gamlemåten. 

Det vil bli befaring på låven og samtale om istandsettingsarbeidet, av en 1900-tall låve i reisverk. Fagansvarlig håndverker vil delta. Planlagt bruk for låven er lokaler for formidling av lokalt tradisjonshåndverk, i tillegg til lager for for til dyra. 

Videre setter vi i gang med formidlingsarbeidet når ekteparet Arve og Svanhild starter med sviing/brenning av jordenden av staur for å øke holdbarheten på disse. Staurene nyttes til skigard, gjerder, hesjing og også gammeldags tørkestativ. Brenning/sviing er en impregneringsmetode for alt av virke som skal i jorda! Vi går også gjennom best egnet virke for utplukking i skogen og ser på metoden med brenning, for best mulig resultat. Alle som vil får prøve seg. Det blir servert kaffe og kake rundt bålet, der flere vil dele de tradisjonene de kjenner til for dette. 

Arve og Svanhild ønsker alle velkommen til en trivelig ettermiddag i Jordet i Trysil. For påmelding, sms til 936 58 859 (Bianca) eller e-post til trysil-engerdal@fortidsminneforeningen.no 

Det er meldt 20 grader og sol - vi gleder oss! 

Foto: Privat, fra Skjærbekken.