Jenteworkshop på Røst

Publisert 26.02.2024

For femte år på rad arrangerer Fortidsminneforeningen gjennom prosjektet Håndlag et kurs i tradisjonshåndverk bare for damer. Denne gangen går turen til Røst!
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. ​Vi søker 20 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern​. Prosjektet er i samarbeid med Balansekunst. 

For femte året på rad inviterer vi herved til ny samling for kvinnelige tradisjonshåndverkere 16. september - 22. september. I år ønsker vi spesielt å satse på kvinnelige håndverkere fra nord. Vi har plass til 20 håndverkere i aldersgruppen 18 - 30 år fra hele landet. Kurset koster 500 kr og inkluderer kurs, verktøy, kost og losji. 

Kurset:
Kurset kommer til å handle om vindusrestaurering. Vi skal restaurere originalvinduene på Toralfhuset. Vi skal også lage nye kopier av vinduer. Du vil derfor kunne forvente å få en grundig innføring i hvordan vinduer blir laget opp. Instruktørene på kurset er Ellev Steinsli og Karina Børven. Kurset vil ha et eget fokus på materialkvalitet. Vinduene skal konstrueres av ulike materialer og med ulike metoder. Fortidsminneforeningen skal bruke Toralfhuset til å observere varigheten på vinduene over tid, slik at vi kan se resultatet av forfall/vedlikeholdsbehov i et værutsatt område. 

Stedet:
På kurset skal vi bo på Kårøya i Helgesenbrygga. Dette store huset ble opprinnelig bygget som fiskevær på begynnelsen av 1900 tallet. I senere tid har bygget vært brukt som leirskole. Huset har 13 soverom med køyesenger fordelt på 2, 4 og 6 mannsrom. Vi har felles måltider inne i spisesalen eller ute på terrassen når været tillater det. Kårøya byr på en unik naturopplevelse. Røst ligger midt ute i havet.

Reise:
Alle deltakere må komme seg til Røst på egenhånd.
Du kan bestille fly helt frem til Røst via Wideroe.no fra Bodø som går 16. september. kl. 07:00, kl. 08:15 eller kl. 20:15.
Du kan komme deg til Bodø med tog eller fly (Husk i så fall på å reservere hele reisen via Widerøe: da flyr man med SAS eller Norwegian til Bodø, og med propellfly derfra ut til øysamfunnet.) Vi kan hente deg på Flyplassen.

Det rimeligste er å fly, kjøre eller ta tog til Bodø og ta gratisferge derfra. (det er ikke nødvendig å kjøpe plassgaranti, man bare går på fergen ved Bodø Fergekai. Har du med deg bil er det lurt å forhåndsbestille) Når dere kommer med fergen hentes dere med båt. Rutetabellen til Torghatten Nord finner du HER.