Kurs i tradisjonell kalk i Snertingdal

Publisert 07.06.2021

Hans Olav Brenner inviterer: Kurs i tradisjonell kalking av grunnmur.
Kalkmurene i kjelleren i Præstgar'n drysser, og har sprekker og svake punkter. I hjørnene er det saltutslag, og de en gang så rene, fine murene fra 1900 er ikke så pene lenger. Brenner har gått rundt og sett litt svart på det og lurt på hva som er løsningen. Det ble født en tanke om å gå på et kurs i tradisjonell kalkmuring med alt det innebærer av krevende prosesser og fint håndverk. Resultatet er at vi skal holde et kurs i Præstgar'n i august i samarbeid med tradisjonsmurer Tore Granmo.
Tore Granmo fra ressursgruppa har stor materialkunnskap og kjenner den lokale geologien godt, så vi får gode svar på hvorfor det var så mye bruk av kalkstein og kalkmur i Snertingdal og omegn. Han vet hvordan murer skal restaureres slik at levetiden forlenges i stedet for at murene forringes. Av nylige prosjekter er bygging av nordens største kalkovn og kurs knyttet til restaurering av Nikolaikirken på Gran og Tanum kirke. Tore er fagmann med stor lidenskap for både middelalderkirker og for eksempel Brenners relativt beskjedne kjeller. 
Kurset er midlertidig utsatt pga. lite påmelding. Nye datoer kommer snart!
Kurset er for murere. 


Kurset legges opp som følger: 

Todagerskurs for håndverkere (8 deltakere):
Mandag 4. og tirsdag 5. august 2021 (oppstart kl 08 dag 1, ferdig kl 16 dag 2)
Kurset inkluderer lunsj to dager og middag mandag kveld. Det blir også lagt opp til både sosialt og faglig program i tillegg til selve kurset, med besøk ved lokal kalkovn og ved steinhvelvsbrua Snartum bru og Hans Olav kåserer om husets og prestekallets historie. 
Overnatting på Prestegården etter avtale. Det er også mulig å slå opp telt i hagen.
Kursavgift: Kr. 500

Påmelding til håndverkskurset (2 dager) skjer på epost til Hans Olav Brenner, eller direkte på Prestegården. Klikk her!

Sikkord:

Grunnmur
Hotmix
Kalk