Kurs i vindusrestaurering i Halden

Publisert 07.02.2023

Fortidsminneforeningen inviterer til kurs i vindusrestaurering i Halden. Kurset arrangeres i forbindelse med redningsaksjonen Moderne Markiser med prosjektet Husbruk. Kurset er rettet mot interesserte håndverkere eller huseiere. Denne helgen blir en spennende innføring i godt vedlikehold av gamle vinduer. Kurset er nå fullt men du kan fremdeles sette deg på venteliste.

Kurset tar for seg praktisk vedlikehold og reparasjoner av gamle vindu. Dette inkluderer tradisjonell linoljebrenning av metall, glasskjæring, linoljemaling, kitting og enkle trereparasjoner.

Erik Sörlie er tradisjonshåndverker og driver Bönnlia Byggnadsvård. Han bor sammen med sin familie på Lökholmen, på den idylliske plassen Hogdalsnäset i Strömstad kommune.

Erik har en stor lidenskap for tradisjonelt håndverk og bevaring av gamle bygninger. Dette kommer godt til syne gjennom hans restaurering av et hus fra 1863 Lökholmen. Han er også i ferd med å sluttføre flyttingen av et hus han har plukket ned og flyttet fra Brålanda til sin eiendom.

Bönnlia Byggnadsvård har spesialisert seg på bygningsvern. Firmaet arbeider med tradisjonelt håndverk og produkter som tar vare på hus, miljø og mennesker. Virksomheten tilbyr tjenester innen vindusrestaurering, tømmerarbeid og har også en butikk.

For Erik er et gammelt hus mer enn bare en bygning. Det er en historie om menneskene som har bodd der og vært omtenksomme for det, samt historien om håndverkerne som bygde det og deres ferdigheter og verktøy. Han ønsker å hjelpe kundene sine med å bevare deres hus for fremtidige generasjoner.

 

Lørdag 18. mars
- kort om vinduets historie, hvorfor restaurere?
- introduksjon til verktøy og utstyr.
- sikker utførelse
- korrekt merking av glass/vindu/hengsler
- forklaring av demontering av vinduer på huset
- demonstrere å fjerne kitt, ta ut glass, rense og skrape
- hvordan fjerne rust.
- pusse, olje og klargjøre for å montere glass

Søndag 19. mars
- kort om grunn- og overflatebehandling
- demonstrasjon av tradisjonell linoljebrenning av metall
- montere metall
- glasskjæring
- montere glass, legge på nytt kitt
- maleteknikk
- Hvis det blir tid: demonstrere reparasjon av vindu med råte/rustskade.

Vi har 12 plasser på kurset. Kurset er nå fullt, men det er mulig å sette seg opp på venteliste.

Påmeldingsfrist er 1. mars. 
Kurset koster 1000 kr.