Kommunen river praktvilla for å få noen sentrumsnære parkeringsplasser

Publisert 21.05.2025

– Rives Storgaten 19 mister Farsund kvaliteter de ikke vil få igjen. Dette er kortsiktig kommunepolitikk, det er dårlig stedsutvikling og det er elendig ressursforvaltning. Det er dårlig miljøpolitikk, og det er sløsing med skattebetalernes midler, sier Ola H. Fjeldheim

Farsund kommune har søkt seg selv om rivetillatelse for Storgaten 19. Dette er en praktfull bygning i kommunens eie, i sveitserstil, markant i bybildet og nabo til kirken. Aktive medlemmer i Farsund lokallag har i flere år kjempet for å bevare huset, og Fortidsminneforeningen sentralt har to ganger signalisert til kommunen at det kan være aktuelt for foreningen å kjøpe huset for å sette det i stand – uten noen nevneverdig respons fra kommunens side.

Lokalpolitikerne ønsker å rive for å anlegge sentrumsnære parkeringsplasser, muligens i form av et underjordisk parkeringshus. Men akkurat de planene er tilsynelatende i det blå. Her skal det først rives, så tenkes og planlegges. Rivingen kan skje nærmest umiddelbart.

– Foreningen er overrasket og skuffet over at kommunen nå vil gå til riving. Det er ingen saklige argumenter for å rive. Bygget har stor verdi i Farsund, og kan fint settes i stand og brukes. Riving nå virker rimelig desperat, og minner mer om en dekkoperasjon for å rettferdiggjøre tidligere vedtak, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeingen. – Dette har vi sett mange ganger før: det går politisk prestisje i saken, og det å rive blir en måte å sette punktum for diskusjonen på. Dette er tydelig i diskusjonen: posisjonen i kommunen virker totalt uinteressert i fakta, og i konstruktive og mer framtidsrettede forslag. Her settes politisk prestisje foran lokalsamfunnets beste.  

Ber politikerne besinne seg

For Fjellheim minner riving av bygg på denne måten – som renovasjon – om noe man holdt på med på 1970-tallet. Andre steder i landet er man mer framtidsrettet, mener han, ved at bygg med åpenbare kvaliteter som det vi ser her heller tas vare på og utvikles.

– Selv om Fortidsminneforeningen er en liten og ideell aktør med begrenset med midler, så har vi har nå samarbeide med flere kommuner om slike utviklingsprosjekter. Og det finnes mange gode aktører å samarbeide med, dersom ordfører og posisjon kunne se muligheter i stedet for bare flassende maling. Vi håper den politiske posisjonen vil besinne seg, og søke mer framtidsrettede løsninger. Fortidsminneforeningen bidrar gjerne til dette, om ønskelig, sier Fjellheim.

Farsund lokallag har ikke gitt opp. Senest denne uken er lokallaget leder ute i mediene med en appell til kommunens politikere om å sette saken på vent, gjøre de nødvendige konsekvensanalysene og ikke minst revurdere behovet for disse parkeringsplassene. To ganger har lokallaget påklaget vedtak til Statsforvalteren, i en omgang fikk det medhold, i runde nummer to ble det avslag. Det ble også anmodet om midlertidig fredning.

Praktfull villa med rike utskjæringer

Storgaten 19 ble bygget etter bybrannen i 1901, og ligger sentralt og iøynefallende plassert i Farsunds historiske bysentrum. Den praktfulle villaen er særlig rikt utskåret, og har en rekke karakteristiske detaljer.  Riksantikvaren viser til at trebyen i Farsund er av særlig nasjonal interesse fordi det helhetlige sveitserstiluttrykket skiller seg fra de andre sørlandsbyene i empirestil. Området har også nasjonal interesse som den siste trebyen som ble bygget opp igjen i Norge før Murtvangsloven kom i 1904. 

Vedtatt revet i 2022

Kommunen vedtok riving 13.10. 2022. Kommunen som også er eier av bygget setter med dette en uheldig presedens for forvaltningen av de historiske bygningene i Farsunds historiske bysentrum. Fortidsminneforeningen klaget på vedtaket og trakk frem at "I en sak hvor kommunen har alle roller, som eier av et objekt, tiltakshaver og vedtaksgivende myndighet bør det selvfølgelig utøves den aller største oppmerksomhet for at alt skal gå korrekt for seg." 

Fortidsminneforeningen påklaget vedtaket 16. november 2022. Foreningen trekker særlig frem at det i "Farsund kommunes nabovarsel med beskrivelse av tiltaket fremmes det en påstand om at bygningen er i dårlig stand og skal rives på grunn av sin tilstand og av hensyn til sikkerhet.  Dette stikk i strid med de realiteter enhver ærlig og erfaren bygningshåndverker ville kunne forsikre seg om ved å betrakte bygningen. Om påstandene om tilstand og sikkerhet var korrekt ville det være katastrofalt for alle byer med trebebyggelse! Konklusjonen er: Søkers opplysninger om bygningen er ikke i overensstemmelse med de faktiske forhold og rivningstillatelse skulle derfor ikke vært gitt."  

Vedtaket ble opphevet av Statsforvalteren i Agder, og nytt vedtak om rammetillatelse til riving ble fattet 23.04.2024. Dette ble påklaget av Farsund lokallag 02.05.2024, men klagen førte ikke frem. Det er nå varslet klage til Sivilombudet. 18. mai sendte styreleder i Farsund lokallag et brev til kommunen, med følgende punkter:

  • Vi erkjenner at vår andre klage til Statsforvalteren (av rivingsvedtaket) ikke førte frem - slik vår første klage gjorde. Geir Heitmann (som privatperson) har derfor varslet Farsund kommune om at det planlegges å bringe saken inn for Sivilombudet på grunn av mangelfull saksutredning/saksbehandling både hos kommunen og hos Statsforvalteren. Det er ett års frist for å gjøre det - etter siste vedtak hos Statsforvalteren (altså er fristen høsten 2025). Fortidsminneforeningen i Farsund støtter en slik klage. Bakgrunnen for en klage til Sivilombudet vil bl.a. bygge på at kommunen ikke har utført den saksutredningen som i første runde ble påpekt som mangelfull (f.eks. befaring [fylkeskommunen], vurdering av alternativ bruk av bygget (og verneverdighet) samt en behovsanalyse ift. parkeringssituasjonen). I tillegg vil en riving utløse en ikke vedtatt/behandlet utbygging som det ikke er budsjettert for - altså en utgift for kommunen av ukjent størrelse.
  • Hva er så planen? Slik vi forstår det, så vil man rive huset i juni og planere en plass med om lag 15 parkeringsplasser. Noe parkeringshus er ikke planlagt/prosjektert og heller ikke kostnadsberegnet - selv om det var et parkeringshus som tydelig kom frem som bakgrunn for å kjøpe eiendommen i sin tid. Vi har ikke registrert en plan for bevaring av bygningsdetaljer i forbindelse med rivingen.
  • Fortidsminneforeningen sentralt har ved to anledninger uttrykt interesse overfor kommunen for å kjøpe huset for å restaurere det. Dette har begge gangene blitt avvist uten politisk behandling. Også andre aktører kan kanskje tenke seg å kjøpe eiendommen for restaurering (slik som tilfellet var da kommunen kjøpte eiendommen i sin tid)
  • Vi ber politikerne i Farsund om å løfte blikket også i denne saken og se andre muligheter (f.eks. parkering ved Amfi - hvis man fortsatt mener at det er et parkeringsproblem i Farsund sentrum) slik at vi unngår en uopprettelig feil! Det er simpelthen feil og historieløst å rive noe som er kulturhistorisk verneverdig uten, i det minste, å vise innbyggerne (les velgerne) hva som skal komme i stedet - og hva det vil koste! Selg Storgaten 19 til noen som vil bevare huset!

 Storgaten 19 er på Rødlista - Fortidsminneforeningens nasjonale oversikt over verneverdige hus, kulturmiljøer og andre kulturminner i fare for å bli revet, forfalle eller på annen måte forringes.