Nok et mesterstykke - tusen år etter!
Publisert 23.09.2024
Publisert 23.09.2024
Søndag 22. september, litt over klokken 11, var vi i mål. Prosjektet «Treets Meister – ei treskjerarutfordring frå 1000-talet» var fullført, fire år etter den første samlingen av noen av landets beste treskjærere ved Urnes stavkirke høsten 2020. Sammen skulle de bruke all sin kompetanse på å lage en rekonstruksjon av Urnesportalen fra 1070 med bruk av middelalderens verktøy og metoder.
Resultatet av dette samarbeidet – selve kopien – skal bli del av det planlagte Urnes verdensarvsenter som skal bygges i Ornes i Luster. Men prosessen underveis har vært vel så viktig, i realiteten et omfattende forskningsarbeid der vi har fått ny viten om håndverket, verktøyene og metodene. Og også en dypere forståelse for den utrolige dyktigheten til den eller de som står bak originalen.
Avdukingen ble utført av Henning Optun Skagen, sønn av den opprinnelige eieren av tomten der det nye verdensarvsenteret skal ligge og en som har fulgt arbeidet med kopien tett, og Trude Knagenhjelm Knutzen, styreleder i Fortidsminneforeningen.
Vakkert lyssatt i verkstedhallen i Ornes båtbyggeri kom den tre meter høye Urnesportalen til syne da lerretsduken falt, et stort og stemningsfullt punktum for en fire år lang prosess - men også punktum for en svært intens uke: Arbeidet med portalen er disse årene blitt utført av tre treskjærerteam fra ulike deler av landet, det hvert team har skjært sin del av portalen. Og det var sist mandag at de alle kom sammen i båtbyggeriet for å skjære ferdig og føye delene sammen. Ville alt falle på plass i tide til avdukingen?
«Treets Meister» har vært et ambisiøst prosjekt og en stor utfordring. Bare det å finne en furu stor nok og med den nødvendige materialkvaliteten tok halvannet år. Egne verktøy er blitt smidd av smeden Pål Lien. Skjæringen har samlet treskjærerkompetanse til samarbeid og diskusjon; Boni Wiik, August Horn & Jon Anders Fløistad fra Treskjærerverkstedet As på Fornebu, Per Steinar Brevik og Kai Johansen fra AKS Auskin Kreative Senter på Vuku og Even Hansen og Njål Andreassen fra Motved AS på Dovre. Også moderne teknologi har spilt en viktig rolle. Bjarte Aarseth fra Kulturhistorisk museum 3D-skannet hele nordportalen – noe som ga treskjærerne mulighet til å studere tusen år gamle verkstøyspor og andre detaljer.
Vi lar Aarsets ord etter avdukingen få oppsummere:
– Det finst ikkje ord som kan beskrive dette arbeidet. Det er rett og slett fantastisk, og det ikkje berre i norsk samanheng, men og i skandinavisk og europeisk samanheng!! Aldri sett noko tilsvarande prosjekt, og med så store dimensjoner. Eit meisterstykke!
Takk til Miljødirektoratet, Vestland fylkeskommune, Bergesenstiftelsen og Riksantikvaren for støtte til prosjektet.
Mer om "Treets Meister":
Treskjærernes blogg fra arbeidet underveis
Artikkel om Treets Meister i Forskning.no (22.september 2024)