27 unge får bryne seg på rotknær og grindverk

Publisert 26.01.2022

2. til 6. mai er det tid for årets store Håndlag-kurs: 27 unge håndverkere møtes på Næs Jernverk i Agder for å bygge med rotknær og reise en grindverkskonstruksjon som skal bli ny publikumspaviljong for museet.

Fortidsminneforeningen og prosjektet Håndlag samarbeider denne gang med Næs Jernverksmuseum for å bygge en ny publikumspaviljong. Målet for årets store kurssamling er å bygge denne flotte grindverkskonstruksjon på 5 dager! Men den store utfordringen gjennom uka er rotkne.

SE DETALJERT PROGRAM HER

Rotknær har tradisjonelt vært brukt både i båter og hus. De er fine til å stive av et bygg, hvis veggene er åpne. På kurset blir det også lynkurs i smiing av spiker.

Formidlerne på kurset er: Audun Eken, Johanna Henriksson, Rune Johnsen, Jostein Utstumo og Halvor Skjerkholt.

Gjennom uken får deltakerne erfaring med tømring som er i tråd med historisk byggeskikk. Det er et spennende fagfelt som gir en unik anledning til å bygge nettverk blant unge tradisjonhåndverkere fra hele landet. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB kan vi med glede si at kurset kun koster 500,- og dekker kost og losji.

Kurset er fra mandag 2. mai til fredag 6. mai.

Næs Jernverk

Her har det blitt produsert jern siden 1665. Råvaren var jernmalm fra gruvene i distriktet. Virksomheten holdt det gående på den gamle måten helt frem til 1959. I dag er det gamle industrianlegget fredet og et av Riksantikvarens prioriterte tekniske og industrielle kulturminner. Stiftelsen Næs Jernverksmuseum drifter anlegget som museum.

Kun et par kilometer fra verket ligger Solberg gruve. Det var verkets viktigste gruve. Den er nå åpnet for publikum. Denne spennende lokasjonen skal gjøres mer tilgjengelig for formidling. Derfor skal vi bygge en paviljong her.

Kurset er sponset av Kulturminnefondet, Bergesenstiftelsen, Næs Jernverks museum og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Målsetninger for uka:

• Bli kjent med Rotkne, uttaging i skog, bearbeiding av emne og bruk i konstruksjon.

• Bli kjent med grindverkskonstruksjon og bruk av tradisjonelle verktøy

• Bli kjent med konstruksjon av valmtak

• Det blir også lynkurs i smiing av spiker!

Lars Erik Haugen

Avdeling bygningsvern


larserik@fortidsminneforeningen.no
918 50 312