Velkommen til digitalt søknadsverksted med Lys i Gamle Hus!

Publisert 08.03.2023

Velkommen til digitalt søknadsverksted, torsdag 20.april kl.19: Et tomt hus, ute av bruk kan med rette tiltak komme i bruk igjen. Og da er det fint å vite at det finnes økonomisk hjelp på veien. Men hvor begynner man? Bli med når Lys i gamle hus arrangerer søknadsverksted! Med på laget har vi Kulturminnefondet, Stiftelsen Norsk Kulturarv og Else 'Sprossa' Rønnevig. Det blir én time spekket med gode råd og inspirasjon for deg som lurer på om det er på tide å ta et tak. I tillegg til det digitale programmet så vil det være lokale arrangementer i våre pilotkommuner, Heim, Kvitsøy, Rollag, Sør-Aurdal og Vinje.

Gamle hus har ofte gode materielle og håndverksmessige kvaliteter. De gir oss kunnskap om tidligere generasjoners samfunn og levekår, og kulturminner som blir tatt godt vare på er ofte en ressurs i lokalmiljøet. Det er derfor en rekke tilskuddsordninger en kan søke når en må ta tak i eget hus.

Et gammelt hus kan se slitent ut, men allikevel være vel verdt å ta vare på. Et hus som står tomt og ute av bruk kan med rette tiltak komme i bruk igjen. Og da er det fint å vie at det finnes økonomisk hjelp på veien.

Men hvor begynner man? Nå inviterer Fortidsminneforeningen til søknadsverksted, torsdag 20.april kl.19 for å bidra til mer Lys i gamle hus. Vi vil gi eksempler på prosjekt som har fått tilskudd. Du kan lære mer om hvor og hvordan du søker midler til istandsetting, med gode råd og tips fra dyktige rådgivere fra Stiftelsen Norsk Kulturarv og Kulturminnefondet.

Vi har også invitert Else ‘Sprossa’ Rønnevig som vil dele av sin erfaring med istandsetting og vern gjennom bruk – hvorfor det er bedre å bevare enn å la fare.

Det digitale søknadsverkstedet er for alle eiere av gamle hus i hele landet. I tillegg vil det bli verksted lokalt i våre pilotkommuner, Heim, Kvitsøy, Rollag, Sør-Aurdal og Vinje, der du kan få lære mer om lokale tilskuddsordninger fra kommunen og fylkeskommunen og også få møte andre eiere av gamle hus og lokallaget av Fortidsminneforeningen. Program og invitasjon til dette kommer i slutten av mars.

Det digitale søknadsverkstedet er gratis og lenke til Teams sendes ut til alle påmeldte i forkant.

Påmelding for å motta lenke, registrer deg her! 

Nyttige lenker

For oversikt over tilskuddsordninger: byggogbevar.no

For å bestille hefter om tiltak på gamle hus: fortidsminneforeningen.no

Prosjekt som har fått tilskudd fra Kulturminnefondet tidligere: kulturminnefondet.no

Tilskuddsordningen ‘ta et tak’ fra Stiftelsen Norsk Kulturarv: kulturarv.no