TRUET

VILLA VOIE, MOELV

Jugendstilbygningen Villa Voie er truet av riving, bare måneder etter at den på nytt ble regulert til bevaring.

Jugendstilbygningen Villa Voie i Moelv ble bygget overrettssakfører H. A. Høegh-Omdal i 1911, på eiendommen fradelt Mo gård. Dette kulturminnet har vært vernet siden 2010, og ble senest regulert til bevaring i februar 2024. Her planlegger nå Arthur Buchardt et 80 høyt tårn, som ikke bare bryter med kulturmiljøet, men også forutsetter riving av vernede kulturminner.  Villaen ble regulert til bevaring av kommunestyret 07.02.2024. Fortidsminneforeningen reagerer sterkt på at det varsles oppstart av reguleringsplan for Moelvtårnet, som forutsetter riving av Villa Voie, bare måneder etter at bygningen ble vernet. Når kommunen verner kulturmiljøer skal det være førende for stedsutviklingen, og dersom slike vedtak settes til side umiddelbart vil det skape en svært uheldig presedens. Det strider mot prinsipper om bærekraft å rive et beboelig hus som er godt tatt vare på med høye kulturminneverdier. Det er viktig for stedsidentiteten til Moelv å ha med seg historie og kulturminner inn i det nye Moelv for at byen skal være gjenkjennbar. Villaen er beskrevet i Askeladden som "et viktig element i strøket. Det er ikke mange slike store gamle villaer, og denne er autentisk. Den står i sammenheng med de andre brukene sørover langs storgata fordi Moelva renner her, og Mo gård ligger like ved"

Ringsaker kommune må ta utgangspunkt i det eksisterende kulturmiljøet når de vil utvikle Moelv som by, og utvikle kvalitetene som gjør Moelv spesiell. Ved å gå videre med dette oppstartsvarselet slår kommunen beina under Moelv sin identitet og historie. Villa Voie har høy arkitektonisk og materiell kvalitet. Det ligger også godt synlig for alle som kommer til Moelv, og er et faktisk landemerke. Nærmeste nabo til det planlagte tårnet er Mo gård. Dette er Ringsakers tusenårsted. Mo gard ga navnet til Moelv, og byen er bygd på gårdens grunn. I hamnehagen på Mo er det funnet steinøks fra 2000 år f.kr. Mo hører til våre eldste gårder ettersom navnet er i én stavelse og et naturnavn. Gården lå under Hamar bispestol i middelalderen. Den var skysstasjon fra 1700-tallet og frem til cirka 1880. Fra 1837 holdt herredsstyret sine møter her. Deler av hovedbygningen kan dateres tilbake til cirka 1700. Slik store deler av bygningen fremstår i dag har den vært fra rundt 1860. Fortidsminneforeningen Hedmarken lokallag ber i sitt innspill om at "byutviklingen skjer med utgangspunkt i historien til stedet, og ikke fjerner alle spor av tidligere tider. Det beste for klimaet er å bruke hus som allerede er bygd. Vi ber om at kommunen ikke går videre med planforslaget."

Les: Innspill til Voll arkitekter varsel om oppstart av Moelvtårn fra Fortidsminneforeningen Hedmarken lokallag 28.08.2024

Saksdokumenter: Varsel om oppstart av reguleringsarbeid for Moelvtårnet

Forslag om Fredning/midlertidig fredning av villa «VOIE», Idrettsvegen 1 A, gnr 378/29, 2390 Moelv.