Karusbakken i Vågå

Publisert 28.11.2024

Husmannsplassen i Vågå var i sterkt forfall da Fortidsminneforeningen overtok i 2021. I årene fremover har vi arrangert kurs hvor bygningene settes i stand og på sikt skal bli et kurs- og overnattingssted.

Historien til Karusbakken

Karusbakken er en gammel husmannsplass med en rik historie som strekker seg tilbake til tidligere tider i Vågå. Fortidsminneforeningen overtok stedet i 2021 med en visjon om å redde og revitalisere plassen som består av syv bygninger i varierende tilstand. Fra låven, som ble demontert og istandsatt i 2023, til grisehuset har prosjektet satt fokus på å bevare både bygninger og det unike kulturlandskapet rundt med tradisjonshåndverket i fokus. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Kulturminnefondet er Karusbakken nå et symbol på hvordan fortiden kan møte fremtiden.

Kurs i tradisjonshåndverk

Karusbakken har vært en aktiv kursarena, hvor håndverkskurs har knyttet seg til de ulike bygningene på plassen og blitt gjennomført i samarbeid med flere aktører. Stedet har fungert som et kursobjekt og samlingssted for Norsk Håndverksinstitutts prosjekt Ung Tradisjon side 2022. Låven, som ble demontert og tilstandsvurdert i 2023 har vært en del av kurs med fokus på tørrmuring og istandsetting, og settes opp igjen i 2024.

Våningshuset som skal gjenreises våren 2025, har vært et samarbeid mellom Dovrehåndverkssenter og håndverkere fra Steinar Modal med kurs i både lafting og planlagte kurs i taktekking med torv og never.

Stallen, etter planen skal gjenreises i mars 2025 ved hjelp av barklaftteknikk med lærlinger og unge håndverkere som kursdeltakere.

Gjennom istandsettingen på Karusbakken har også Vågå ungdomsskole vært på kurs hvor elever har deltatt på innføringskurs i vindusrestaurering og tørrmuring som ble arrangert i samarbeid med Fortidsminneforeningen. Aktører som Sparebankstiftelsen DNB og Kulturminnefondet har gjort mange av disse aktivitetene mulig gjennom økonomisk støtte.

Kursarena

Med sin unike beliggenhet og autentiske omgivelser har Karusbakken etablert seg som en ideell kursarena. Bygningene og kulturlandskapet brukes aktivt som læringsobjekter og hvert kurs bidrar til å restaurere plassen samtidig som deltakerne får praktisk erfaring. Prosjekter som istandsetting av låven og grisehuset er konkrete eksempler på hvordan kursene styrker kunnskapen om tradisjonelle håndverksteknikker. Karusbakken har dermed blitt en møteplass for håndverkere og lærlinger som ønsker å ta vare på norsk kulturarv.

Veien videre

Karusbakken går en spennende fremtid i møte med mål om å bli en unik overnattingsmulighet for allmennheten. Våningshuset som skal gjenreises våren 2025, vil være en sentral del av opplevelsen, omgitt av et naturskjønt kulturlandskap med utsikt mot Jotunheimen. Samtidig ønsker Fortidsminneforeningen å skape en plattform for lokal næringsutvikling og kulturaktiviteter. Gjennom et fruktbart samarbeid med ulike aktører og et tydelig fokus på bærekraft vil Karusbakken ikke bare være et sted for rekreasjon, men også en inspirasjon for å bevare og revitalisere kulturminner.

FLERE HUS VI SETTER I STAND