REDDET

HELLERISTNINGSFELTET VINGEN

Helleristningsfeltet Vingen er et unikt kulturmiljø med 2200 figurer, i et landskap som er nærmest uendret over de 6000 årene som har gått siden figurene ble risset inn i berget. Nå er kulturmiljøet truet av et planlagt steinbrudd, i strid med Riksantikvarens, Statsforvalterens og Klima- og miljødepartementets syn. Ved behandlingen av et innbyggerinitiativ snudde kommunen, og gikk vekk fra planene om utskipningshavn.

Reguleringsplan for Aksla i Bremanger kommune ble godkjent av kommunal- og moderniseringsdepartementet etter innsigelser fra Riksantikvaren og Statsforvalteren i Vestland. Uttaksområdet på 830 000 kvadratmeter nær Vingenfeltet, er et uakseptabelt inngrep som vil svekke opplevelsen av det helhetlige kulturmiljøet.

Fortidsminneforeningen og Norsk Arkeologisk Selskap advarer i en felles uttalelse på det sterkeste mot å gjøre uopprettelig skade på kulturmiljøet omkring helleristningsfeltet i Vingen. Vi er svært bekymret for signalene regjeringen sender. Hvilke tiltak skal vi tillate i områder av nasjonal og internasjonal verdi, i strid med alle faginstansers innspill? 06.08.2024 har en underskriftskampanje mot steinbruddet fått over 5000 underskrifter (signer her).

«et helt museum, et naturens kolossalmuseum for helleristninger» (Klugseth Lødøen og Mandt 2012:14, Bing 1912)

Slik ble det unike helleristningsfeltet beskrevet av Kristian Bing da det ble introdusert for offentligheten i 1912 (Klugseth Lødøen og Mandt 2012:14). 90 år senere er dette kolossalmuseet utvidet fra 100 kjente ristninger til rundt 2200. De 6000 år gamle ristningene finnes:

«overalt der berg stikker opp i dagen: i vide bergflater, på lange rygger, på mindre knauser og bergsva, på jordfaste blokker og mindre steiner som ikke er større enn et mannsløft. Det er veidekunstens flere hundre år gamle motivtilfang som utspiller seg på bergflatene. Hundretalls hjortedyr – enkeltvis eller i grupper – er skjematisk fremstilt, i flere tilfeller med kroppen fylt av linjer» (Klugseth Lødøen og Mandt 2012:18)

Helleristningsfeltet har klare nasjonale og internasjonale verdier. Det store antallet og mangfoldet av ristninger, samt natur- og kulturlandskapet gjør området unikt i nasjonal og internasjonal sammenheng. Bremanger kommune har fattet vedtak om å nominere området til UNESCOs verdensarvliste. Den internasjonale verdien er uomtvistelig, som Riksantikvaren bekrefter i sin uttalelse:

«Det viktige i denne saken er å bevare helheten i et landskap som er veifritt fra fjord til fjell og som har helt unike landskapskvaliteter og kulturmiljø av nasjonal og internasjonal verdi. […] Dramatikken og sammenhengen i landskapselementene er svært godt lesbare, og det er helheten i dette landskapet med de unike kvalitetene som må ivaretas.» Riksantikvaren 24.10.2022

Norge har klare internasjonale forpliktelser til å ivareta kulturmiljøer av internasjonal verdi, forpliktelser denne tillatelsen bryter med. Vi viser til verdensarvkonvensjonen 12: «Det faktum at et kultur- eller naturgode ikke er medtatt i noen av listene som nevnt i artikkel 11 nr. 2 og 4, skal ikke på noen måte oppfattes slik at det ikke har framstående universell verdi for andre formål enn dem som fremgår av å være oppført på listen.» I tråd med verdensarvkonvensjonen art. 5 d), ØSK art. 15 og Faro-konvensjonen plikter Norge å ta vare på våre felles bidrag til verdens kulturarv.

Ved behandlingen av et innbyggerinitiativ 12.09.2024 snudde kommunen, og gikk vekk fra planene om utskipningshavn etter massivt press. I stedet skal det lages en reguleringsplan der utskipningshavn ikke inngår: 

1. Bremanger kommune tek innbyggjarforslaget til vitande, og førebur sak om
mellombels forbod mot tiltak etter reguleringsplan for steinbrotet på Aksla.
2. Kommunestyret ber administrasjonen greie ut den vidare prosessen for revisjon
eller oppheving av reguleringsplanen for steinbrotet på Aksla, der utskipinga i
Frøysjøen vert teken ut av planen.

Les: Uttalelse fra Fortidsminneforeningen og Norsk Arkeologisk Selskap 15.02.2024

Les: Klage til Sivilombudet fra Fortidsminneforeningen og Norsk Arkeologisk Selskap 22.08.2024

Les: Klager Vingen-avgjerda til Sivilombodet - Firdaposten 28.08.2024

Les: Et landskap til å gråte av, Marianne Vedeler - Klassekampen 03.09.2024

Les: Uttalelse fra ICOMOS 08.02.2024

Les: Utlandet reagerer på norske naturvedtak - NRK 13.02.2023

Les: Hva blir fremtiden for den 6000 år gamle bergkunsten i Bremanger? Aftenposten 14.02.2024

Les: Staten vil bevare verdsarv i utlandet, men ikkje i Noreg - NRK 19.02.2023

Les: Frykter kulturhistorisk tap ved Vingen - Universitetsmuseet i Bergen

Les: Bremanger kommune - motsegn til detaljregulering for Aksla (steinbrot og utskipingshamn) KMD 05.02.2024

Les: En tapt sak? Uerstattelige kultur- og naturverdier står i fare for ødeleggelse - Khrono 05.08.2024

Les: – Det som nå vil kunne skje er å beskrive som tragisk for landet - Fjordenes Tidende 26.08.2024

Les: Møteprotokoll - Bremanger kommunestyre 12.09.2024

Les: Snuoperasjon ved historisk helleristingsfelt: – For ein jubeldag! - NRK 13.09.2024

Kjøp: Vingen: Et naturens kolossalmuseum for helleristninger (Klugseth Lødøen og Mandt 2012)

Skriv under: Stopp steinbruddet i Bremanger!