AKTUELT

GAMMEL KUNNSKAP I FINGERSPISSENE

 • Publisert: 03.07.2024
– Vi var på jakt etter et sted med luft og natur. Helst et sted hvor vi kunne samle folk som vil være med på det vi vil skape, sier danske Troels Rosenkrantz Fuglsang. Stedet fant han, sin norske samboer Mari Dahl Stoknes og gårdshunden Lo på et småbruk ved Lustrafjorden i Sogn, der de lever med en grunnleggende tanke om at gammel kunnskap i fingrene kan skape noe nytt. 

RANDI SJØLIE HEDRET MED URNESMEDALJEN

 • Publisert: 23.06.2024
Randi Sjølie fra vadsø i Finnmark ble lørdag 15. juni tildelt Urnesmedaljen, FFortidsminneforeningens høyeste utmerkelse for innsats for kulturminnevernet i Norge.

HER KAN DU FØLGE EN STI AV POESI GJENNOM VERDENSARVEN

 • Publisert: 21.06.2024
Lørdag 22. juni åpner Urnes stavkirke sin nye publikumsattraksjon, Stille poesisti. Diktene som publikum kan se og lese under vandringen i kulturlandskapet henger i trærne langs den sceniske løypen.

KREVER AT SAMETINGET BEVARER MUSEUMSBYGGET FOR DE SAMISKE SAMLINGER

 • Publisert: 15.06.2024
Fortidsminneforeningens representantskapsmøte vedtok under sitt årsmøte 15. juni en resolusjon som innstendig oppfordrer Sametinget til å omgjøre vedtaket om riving av bygningen som inneholder De samiske samlinger i Karasjok.

VINNER AV VERNEPRISEN 2024: FAMILIEPROSJEKTET SOM REDDER HISTORISK FABRIKKANLEGG I FREDRIKSTAD

 • Publisert: 15.06.2024
Vinneren av Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNIs nasjonale vernepris 2024 er Christianslunds Holding ved søsknene Susan, Anita, Sarah og Petter Christianslund for vern og istandsetting av fabrikkanlegget Vaterland 28 i Fredrikstad.

KOMPETANSEHEVING PÅ SAKSHAUG GAMLE KIRKE

 • Publisert: 06.06.2024
På Sakshaug gamle kirke i Inderøya jobbes det iherdig med å sette i stand kirken til sin fortids prakt. Siste uken i mai ble det derfor igjen arrangert murerkurs på Sakshaug.

EUROPEISK PRESTISJEPRIS TIL ELSE «SPROSSA» RØNNEVIG

 • Publisert: 30.05.2024
Else «Sprossa» Rønnevig tildeles Europas gjeveste utmerkelse innen kulturminnevern: De europeiske kulturminneprisene / Europa Nostra Awards, i kategorien Heritage Champions. Prisen får hun for sin mangeårige innsats for norsk kulturarv.

FORTIDSMINNEFORENINGENS HEDERSNÅL TILDELT TIL EYSTEIN GREIBROKK

 • Publisert: 29.05.2024
- Nå ble jeg ble helt satt ut, dette hadde jeg ikke drømt om. Det er moro å bli satt pris på. Men det er faget som er det viktigste for meg, det er viktig å bringe kunnskapen videre, sa prisvinneren.

NASJONALT FORMIDLINGSSTIPEND TIL BIANCA WESSEL FOR ARBEIDET MED LYS I GAMLE HUS

 • Publisert: 08.05.2024
Kulturminnefondets formidlingsstipend for 2024 vert tildelt Bianca Wessel. Gjennom prosjektet “Lys i gamle hus” formidlar ho verdien av å ta vare på og aktivt bruke gamle hus.  

KULTURVERNER UTEN HJELM

 • Publisert: 01.05.2024
Noen kulturminnevernere er uten hjelm. De er få, de er ildsjeler fulle av sjarmerende arroganse, og de går løs på oppgavene med fryktløs styrke. Vi i vår levedyktige verden med kulturminner, vet alle hvem de er. Sprossa er en av dem, Else Rønnevig.

NORGES RASKESTE VEDKLØYVER BLE KÅRET I VARALDSKOGEN

 • Publisert: 30.04.2024
Deltakere fra store deler av landet konkurrerte med øks og teknikk på Abborhøgda søndags ettermiddag. En vinner ble kåret og 144 sekker ble fylt med ved til stor glede for skogfinnetorpet.

RESTAURERING AV RØNNER OG RUINER

 • Publisert: 30.04.2024
Ruinkonservering forbindes gjerne med rester av murverk fra middelalderen, som klosterruiner og borganlegg. Dette er kulturminner overlevert oss som forfalne ruiner. Men også nyere kulturminner forfaller. De er moderne ruiner, og de reiser noen spørsmål om ruinkonservering – kan hende også til en mer abstrakt dimensjon: hvilke kulturminneverdier representerer moderne ruiner?

BYGNINGSVERN I GEITENES RIKE

 • Publisert: 26.04.2024
På slutten av 1800-talet kom Sylfest Bergmål og Olina Skåri til Undredal i Sogn, og fekk skøyte på bruket Kappadal i 1884. Denne inkluderte både den frodige, naturskjønne hyllegarden Nedbergo, 540 klatremeter opp på den andre sida av Aurlandsfjorden og langstølen Vassete.

– ME VIL AT FOLK SKAL FÅ KJENNA PÅ 1200-TALSKJENSLA I DET DEI TRER OVER TERSKELEN

 • Publisert: 15.04.2024
Ein vårleg utflukt? Eller planar for sommarferien? Her får du oversikta over sesongopning for alle Fortidsminneforeininga sine besøkseigedommar. Borgund stavkyrkje kan du besøkja allereie frå mandag 15. april. Og hugs: Som medlem kjem du gratis inn!

SLIK GJØR DU HUSET DITT KLIMAVENNLIG!

 • Publisert: 12.04.2024
Trekkfullt og gulvkaldt? Lei av å fyre for kråka? Bruk den varmere årstiden på å gjennomføre tiltakene som skal gjøre neste vinter lunere – og strømforbruket lavere.

VI SØKER OMVISERE PÅ STEINVIKHOLM SLOTT I TRØNDELAG

 • Publisert: 08.04.2024
Vi søker deg som er positiv og engasjert, og har lyst til å jobbe ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer!

– ALT DU SER HER ER BYGGET AV NOE SOM KUNNE BLITT SØPPEL

 • Publisert: 26.03.2024
– Vi kjemper alltid for at en kunde ikke skal rive, men når det ikke er mulig gjør vi det nest beste; å ta vare på og gjenbruke materialene, sier Erik Bjørndal i Materialbanken. I fjor utgjorde det 300 tonn!

REGJERINGEN LANSERTE HISTORISK KIRKE- OG HÅNDVERKSSATSING. DAGEN ETTER BLE DET AVSLAG FOR DENNE KIRKEN

 • Publisert: 22.03.2024
Istandsetting som må stanses halvveis. Ti murere som ikke får fullført verdifull opplæring i middelaldermur. Det er resultatet om ikke Barne- og familiedepartementet snur umiddelbart.

EN OVERSETT UTSMYKNING

 • Publisert: 03.03.2024
I mange år har middelalderens kirker vært gjenstand for forskernes interesse. Arkitektur og byggematerialer har blitt studert inngående, men en detalj har blitt lite undersøkt. Det er smijernsbeslagene. De har stort sett blitt oversett, men noen forskere har nevnt dem i forbindelse med portalenes utsmykning.  

HEDERSNÅL FOR ARBEIDET FOR NORSKE HJEM

 • Publisert: 01.03.2024
- Vi føler oss stolte og takknemlige. Dette er den aller første utmerkelsen vi har mottatt for vårt arbeid med magasinet Norske Hjem gjennom 15 år, sier Kari-Marte og Tor Harald Frøyset.

HELLERISTNINGSFELTET VINGEN INN PÅ RØDLISTA

 • Publisert: 20.02.2024
Bergkunstfeltet i Vingen er et av de største i sitt slag i Nord-Europa. Her er det risset inn over 2000 bilder i berget. Dette er unike kilder til menneskers liv for mer enn 6000 år siden, i et landskap uberørt av moderne inngrep. Det er dette regjeringen nå gir tillatelse til å ødelegge.

LILLESAND: ER DET EN BANK-BOKS TREBYEN TRENGER?

 • Publisert: 15.02.2024
– Dette er en særs dårlig idé, sier Ola H. Fjeldheim.  – Her må lokalpolitikerne besinne seg og Riksantikvaren gå grundig i seg selv. Forslaget er direkte ødeleggende for dette kulturmiljøet.

VI SØKER ØKONOMI- OG ADMINISTRASJONSSJEF

 • Publisert: 13.02.2024
Vi søker en strukturert, løsningsorientert og nysgjerrig økonomi- og administrasjonssjef i en nyopprettet stilling ved vårt hovedkontor i Oslo. Etter en mindre omorganisering blir det nå opprettet en ny lederstilling med ansvar for økonomi, administrasjon og drift. Søknadsfrist 15. mars 2024

«UTEN DISSE KULTURMINNENE BLIR DET BARE TATERNE SELV SOM MINNES OVERGREPENE»

 • Publisert: 09.02.2024
Det finnes få fysiske vitnesbyrd igjen om overgrepene det norske storsamfunnet har utsatt taterne for. Nå kan enda et forsvinne, dersom Eilert Sundts barnehjem på Eidsvoll rives.

CALL FOR PAPERS TJÆRE

 • Publisert: 07.02.2024
Invitasjon til Call for papers - Tjærekonferansen 2024

KJØPMANNSGÅRD I OFOTEN INTAKT ETTER 102 ÅR: MARKØR FRA EN NORD-NORSK BLOMSTRINGSTID

 • Publisert: 06.02.2024
Fra gammel tid var tettstedet Liland hovedsete og kremmerleie i Ofoten. I dag er Liland rik på fornminner, historie og et sted hvor gamle, autentiske hus er blitt stående.

FLAGGING MED BÅDE DET SAMISKE OG DET NORSKE FLAGGET PÅ OLAVSHAUGEN BLIR EN ÅRLIG TRADISJON

 • Publisert: 06.02.2024
Under Olsokdagene på Stiklestad i 2023 ble det samiske flagget heist på Olavhaugen for første gang. Nå har Fortidsminneforeningen og Museene Arven ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter bestemt at dette blir en fast del av Olsokdagene.

VI SØKER KOMMUNIKASJONS-MEDARBEIDER / JOURNALIST (50%)

 • Publisert: 29.01.2024
Vi søker en initiativrik, fleksibel og språksikker kommunikasjonsmedarbeider som skal bidra til å formidle Fortidsminneforeningens arbeid i alle aktuelle kanaler.

OPPSIKTSVEKKENDE GEORADAR-FUNN PÅ STEINVIKHOLMEN

 • Publisert: 24.01.2024
I år er det fem hundre år siden slottet på Steinvikholmen i Stjørdal ble påbegynt. Nå har arkeologer ved hjelp av georadarundersøkelser påvist spor av en bygning som kan være eldre enn borgen.

HAR DU LYST Å ENGASJERE DEG I ET AV VÅRE SPENNENDE KULTURMINNER OVER TID?

 • Publisert: 22.01.2024

MØT TØMREREN EMMA OG DE ANDRE MOTTAKERNE AV HÅNDLAG-STIPEND!

 • Publisert: 19.01.2024
Vi gratulerer fire unge dyktige tradisjonshåndverkere med stipend. Tre tømrere og en maler får 25 000 kroner hver til kurs i 2024.

VI SØKER OMVISERE VED UVDAL STAVKIRKE OG NORE OG UVDAL BYGDETUN SOMMEREN 2024

 • Publisert: 12.01.2024
Uvdal stavkirke og bygdetunet er et yndet besøksmål for turister. Vi søker deg som har lyst til å gi dem en hyggelig, interessant og unik opplevelse. Sesongen er fra 1. juni til 31. august.

FORVANDLINGEN I VESTREGATA: MODERNE LIV I GAMMELT HUS

 • Publisert: 10.01.2024
Vestregata 71 i Tromsø er blitt en bauta over hva et medlem i Fortidsminneforeningen kan få til når interessen for bygningsvern og gamle hus er sterk nok. Her har Siri Hallingby Børs-Lind forvandlet et hus i galopperende forfall til en inntagende bolig for seg, ektefellen Joran Jacobsen og deres ett år gamle Martha.

2,5 MILLIONER KRONER DELES UT TIL 22 ISTANDSETTINGSPROSJEKTER

 • Publisert: 04.01.2024
Med et hjerte for bygningsvern skal kulturarven i Hedmark få et betraktelig løft. Spennende kulturminne prosjekter har mottatt midler til istandsetting.

REKORDBESØK I 2023: – EIENDOMMENE VÅRE SKAL BIDRA TIL LOKAL IDENTITET OG VERDISKAPING

 • Publisert: 04.01.2024
Utenlandske turister står for mye av økningen på 11 prosent fra 2022 til 2023, men ikke hele. Fortidsminneforeningen satser bevisst på å også trekke lokale besøkende, ikke minst de yngste.

EN ENGEL I TAKET ENDRET OPPUSSINGSPLANENE

 • Publisert: 27.12.2023
Planen til Brita Bergsnov-Hansen og Tom Lorentzen var opprinnelig å bygge om første etasje av bygården fra 1893 til en helt moderne leilighet, men det skulle brått endre seg. Da de rev en skillevegg og fjernet en senket himling åpenbarte det seg en overraskelse i takhjørnet i en av stuene: Et lite englehode.

HUSSAMLAREN: HOS ODD ARNE FÅR GAMLE HUS EI FRAMTID

 • Publisert: 21.12.2023
– Eg har ein slik blanda kjensle av å ta ned hus og fløtte dei hit, men det er hus som eg ser det går gale med og som ikkje har noko framtid der dei står, seier Odd Arne Rudi. I 25 år har han samla på gamle hus. No har han 18 bygningar på tunet heime i Svinlibrøta i Volbu i Øystre Slidre – og meir enn nok å halda på med også dei neste 25 åra!

VILLA WESSEL: I DAG ER DET ATTER LYS I DET GAMLE HUSET

 • Publisert: 12.12.2023
Bianca og Børre Wessel har etter mange år med et urbant liv i London, valgt å satse på en fremtid i en liten grend i Trysil. I 2017 gikk familien på fire i gang med restaurering av en 125 år gammel sveitservilla. Etter seks år begynner den nå å bli et hjem. Som aktiv i Trysil og Engerdal lokallag, styreleder i Hedmark avdeling og prosjektleder for Lys i gamle hus har Bianca utvilsomt et hjerte for bygningsvernet.

ISTANDSETTINGEN AV JORDERIK HEDRES MED PRIS FRA STIFTELSEN UNI

 • Publisert: 08.12.2023
– Dette er så stort, en fantastisk anerkjennelse og en fantastisk gave, sier styreleder Trude Knutzen Knagenhjelm etter å ha mottatt Erkjentlighetsprisen for 2023. Med prisen fra Stiftelsen UNI følger 10 millioner kroner.

HER ER MOTTAKERNE AV BUSKERUDS BEVARINGSPRIS 2023

 • Publisert: 06.12.2023
En sveitservilla i Drammen, en gammel skole i Ringerike og en stasjonsbygning i Nore og Uvdal ble æret med pris og diplom da Buskerud fylkesavdeling delte ut Bevaringsprisen 2023. Gratulerer til mottakerne.

NÅ KOMMER TIDENES LØFT FOR LANDETS VERDIFULLE KIRKER

 • Publisert: 01.12.2023
– Suksess vil det bli uansett, men skal det bli sett på som en suksess også om 100 år må vi tenke langsiktig, sier Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen om bevaringsprogrammet for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg som starter i 2024.

LYS I GAMLE HUS FÅR 1,3 MILLIONER KRONER AV RIKSANTIKVAREN

 • Publisert: 27.11.2023
Dette treårige prosjektet i regi av Fortidsminneforeningen får i 2023 og 2024 1,3 millioner kroner fra Riksantikvaren. Formålet er å skape økt bolyst og ta i bruk hus som står tomme i norske kommuner. 

UNIK LEDERJOBB I KULTURMINNEVERNET

 • Publisert: 24.11.2023
Fortidsminneforeningen søker ny leder for avdeling Bygningsvern, en av kulturminnefeltets mest spennende jobber. Stillingen har stor utviklingsmulighet; den rette kandidaten vil være med å forme veien videre for foreningens arbeid med bygningsvern i all sin bredde.

LEDIG VIKARIAT SOM ORGANISASJONSSEKRETÆR

 • Publisert: 23.11.2023

NYTT PROSJEKT: TRUET BYGNINGSARV DOKUMENTERES MED DRONE OG DIGITALE 3D-MODELLER

 • Publisert: 10.11.2023
Et nytt prosjekt av Fortidsminneforeningen dokumenterer truet bygningsarv med dronefoto. Bildene blir til en digital 3D-modell som gir et svært detaljert øyeblikksbilde av tilstanden – og nyttig dokumentasjon i arbeidet med å stanse forfallet og redde kulturminnet.

ELSE RØNNEVIG NOMINERT TIL EUROPA NOSTRA AWARDS 2024

 • Publisert: 08.11.2023
Else «Sprossa» Rønnevig er nominert av Fortidsminneforeningen til Europa Nostra Awards 2024 i klassen «Heritage Champions».

SKULLE GI BORT FORFALLENT GÅRDSHUS - SÅ BLE DET DATERT TIL 1220-TALLET!

 • Publisert: 20.10.2023
For noen eiere av gamle hus går klokken riktig vei når den går bakover. I 2016 overtok Anne R. Bolkesjø gården Nigard Bolkesjø, en stor gård i Øst-Telemark med mer enn 20 gamle bygninger. Fire år senere ble en av dem testet for alder med dendrokronologi, og med ett var hun eier av en av landets eldste profane bygninger.

RIVINGSTRUET MODERNISME: Å REDDE DETTE BYGGET FRA 1934 ER BÅDE KULTURMINNEVERN OG MILJØVERN

 • Publisert: 12.10.2023
Et av modernismens viktigste sykehusbygg, Kristiansand sykehus, trues av rivning. Forslaget vitner om en feilslått klimapolitikk, samt svært manglende innsikt i bygningens betydningsfulle nasjonale og lokale verneverdi, tilknyttet kultur-, medisin- og arkitekturhistorie.

URNES VERDENSARVSENTER PÅ STATSBUDSJETTET

 • Publisert: 06.10.2023
Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner i investeringstilskudd til realisering av Urnes verdensarvsenter over statsbudsjettet for 2024. Senteret ligger nå an til å få statlig, fylkeskommunal og kommunal støtte i 2024.

TAR VARE PÅ OLDEFARENS SJØSAMISKE GÅRD

 • Publisert: 22.09.2023
I Sør-Varanger i Finnmark, på eiendommen Lille Ropelv, ligger Smukgården. Her, noen gode åretak fra Kirkenes, tar røntgenlegen Trude Sildnes og kraftverksingeniøren Gjermund Wøhni hånd om fire fredede og ti verneverdige bygninger, en sjøsamisk bygningsarv paret siden 2020 har hatt som altoppslukende hobby – og fremtidig hjem.

BOLIGIDYLLEN FRA 1846 MÅ VIKE FOR EN FIREFELTS VEI OG EN JERNBANETRASÉ SOM KANSKJE ALDRI BLIR BYGGET

 • Publisert: 19.09.2023
Planene til en ny forbindelse for vei og tog over Sarpefossen har i mer enn 10 år ligget som en klam hånd over dette området, rikt på kulturminner helt tilbake til tiden da Olav den hellige bygde en voll rundt middelalderbyen. Den ikoniske mursteinsboligen Tarris er taperen, men Fortidsminneforeningen Sarpsborg og Rakkestad lokallag vil kjempe så lenge huset står.

SAKSHAUG GAMLE KIRKE KAN BLI HVIT IGJEN

 • Publisert: 04.09.2023
I september 2023 starter etterlengtet vedlikehold av utvendig murverk på sørsiden av Sakshaug gamle kirke. I den forbindelse inviterer Fortidsminneforeningen tirsdag 19. september til informasjonsmøte om istandsetting og mulig kalkhvitting av kirkens eksteriør. 

NÅ FÅR DU MEDLEMSKAP FOR KUN KR. 200 UT ÅRET

 • Publisert: 01.09.2023
Tilbudet gjelder innmelding etter 1. september. To utgaver av medlemsmagasinet Fortidsvern og Årboken 2023 er inkludert i prisen. Medlemskapet fornyes automatisk ved årsskiftet til ordinær pris kr. 650 for 2023.

NY TILSKUDDSORDNING FOR EIERE AV VERNEVERDIGE HUS I HEDMARK: 11,5 MILL. SKAL DELES UT

 • Publisert: 01.09.2023
Sammen med Sparebankstiftelsen Hedmark lanserer vi en ny tilskuddsordning for eiere av verneverdige hus og kulturminner i tidligere Hedmark fylke. 11,5 millioner kroner skal deles ut de neste tre årene. Søknadsportalen åpner fredag 1. september og søknadsfristen er 16. oktober.

NÅ ER MODERNE MARKISER REDDET!

 • Publisert: 31.08.2023
Hvem flytter inn her og hva skal det brukes til? Det er det store spørsmålet når Fortidsminneforeningen nå kan slå fast at det lille sveitserhuset er friskmeldt.

EIGEDOMMANE DU KAN BESØKJA UTOVER HAUSTEN

 • Publisert: 22.08.2023
Fortsatt ferie? Eller planar om ein hausttur? Her får du oversikt over Fortidsminneforeininga sine besøkseigedommar som framleis held ope. Og hugs: Som medlem kjem du gratis inn!

EKSISTERENDE BYGG: KLIMAGASSREDUKSJON NÅ ELLER OM 40 ÅR?

 • Publisert: 17.08.2023
Skal vi kreve at alle hus er nullutslippshus innen 2050? Eller skal vi ta hensyn til husets alder og konstruksjon og heller gå for små og mellomstore tiltak som reduserer utslippene i dag - og ikke om 40 år?

– ME SKAL VERA PÅDRIVAR FOR Å FÅ STATEN TIL Å UTLØYSE MIDLANE TIL VERDSARVSENTERET

 • Publisert: 10.08.2023
Det seier fylkesordførar Jon Askeland i Vestland i eit intervju i Sogn Avis. Staden var Urnes stavkyrkje og høvet opninga av treskjerarverkstaden knytt til prosjektet «Treets Meister».

VI JOBBER FOR AT DETTE BYGGET SKAL STÅ I ENDA 900 ÅR

 • Publisert: 08.08.2023
Å ta vare på stavkirker, middelalderloft og andre gamle trebygninger i et stadig våtere og villere klima vil kreve stor innsats og store ressurser i tiårene som kommer.

SIGNALBYGG I SÆRKLASSE: HER HAR DET VÆRT HOTELLDRIFT SIDEN 1898

 • Publisert: 04.08.2023
Hoteller har alltid vært viktige bygninger og eierne har ofte vært opptatt av nye impulser - særlig når det gjelder arkitektur. Slik er det også med Grand hotell i Flekkefjord som ble en god representant for sveitserstilen da det ble bygd i 1897. Hotellet sentralt plassert i den lille sørlandsbyen er fortsatt i full drift. Og nylig renovert!

NYSKAPENDE GRENDEHUS FOR FREMTIDEN

 • Publisert: 28.07.2023
Fra Johan Frederik Biermanns borgerskole på 1800-tallet til en møteplass for nåtidens samfunnsutfordringer: Tilgjengelighet for alle har vært viktig gjennom hele Biermannsgårdens lange historie.

REDDA OG TILBAKEFØRT: VELKOMEN INN I STASELEGE RØNNEBERGHUSET

 • Publisert: 24.07.2023
I 2016 starta ei ny epoke for Rønneberghuset, ein kjend bygning og kulturminne på den historiske handelsstaden på Larsnes i Møre og Romsdal. Etter at huset hadde vore ute for salg  i fire år, vart det da kjøpt av Inger-Anne Almestad og Thorstein Jenssen, både to opptatt av bygningsvern.  Her fortel ho deira eige historie og korleis plassen vart bygd opp av ein fattiggut frå Jæren med eit utruleg liv.

KAMPEN OM SØRLANDETS SJEL

 • Publisert: 20.07.2023
I alle år har mantraet langs Sørlandskysten vært at en i alle fall ikke er som indre Oslofjord, fra Kragerø og østover, der kystkommunene generelt har svært høy tetthet av ulike typer bygg. Sørlandskysten er på ingen vis der, men de siste 30 årene har mye endret seg.

TONE MARIE OG JON BRUKTE ET HALVT ÅRSVERK PÅ Å TILBAKEFØRE STUA TIL 1859

 • Publisert: 04.07.2023
Egen kompetanse som malerikonservatorer med spesialitet på fargeundersøkelser kom godt med i arbeidet med å tilbakeføre egen stue til 1859. 

SLÅANDE RIK DEKOR OG MANGE LAG MED FORTELJINGAR: VELKOMEN TIL ROSEKYRKJA I STORDAL!

 • Publisert: 03.07.2023
Å entre Stordal gamle kyrkje for første gong kan vere både overraskande og overveldande. Kyrkja frå 1789, «Rosekyrkja» på folkemunne, har slåande rik innvendig dekor og mange lag med forteljingar i seg.

KREATIV NYTOLKING AV HANDELSSTAD FRÅ 1905

 • Publisert: 27.06.2023
Med solid handverk og ein leiken tilnærming har Gro Lavold og Brynjulf Hovland gjenskapt handelsstaden Solstrand på Høie i Tysvær i Rogaland.

VI FYLLER SLOTTSRUINEN STEINVIKHOLM MED AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN FRA 1. JULI TIL 15. AUGUST

 • Publisert: 27.06.2023
Velkommen inn i Olav Engelbrektssons gamle slott på Skatval!  Kjemp som en ridder, eller finn en skatt! Nytt av året er et Escape Room for hele familien: hjelp Olav å rømme - før danskene kommer!

HER LÆRER HÅNDVERKSSTUDENTER AV GÅTEFULLE MIDDELALDERBYGNINGER

 • Publisert: 23.06.2023
- Skal vi ta vare på kulturarven vår, må vi ha dyktige tradisjonshåndverkere også i fremtiden. Derfor er det er en vesentlig del av vår oppgave å bygge kompetanse nasjonalt og regionalt i samarbeid med NTNU og andre for å ta vare på bygningsarven, sier seniorrådgiver Tore Røbergshagen i Innlandet fylkeskommune.

SAXENBORG GÅRD VANT FORTIDSMINNEFORENINGEN OG STIFTELSEN UNIS NASJONALE VERNEPRIS 2023

 • Publisert: 10.06.2023
Jorunn S. G. Moslet og Torgeir Moslet på Saxenborg Gård tildeles Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNIs nasjonale vernepris 2023. Prisen på 100 000 kroner får ekteparet for arbeidet med å bevare Saxenborg Gård og bygningsmiljø i Trondheim.

STORT LOKALT ENGASJEMENT FOR KÅRØYAS FREMTID

 • Publisert: 24.05.2023
Redningsaksjonen for bryggehusene på Røst ruller videre. Etter tidenes ryddedugnad i april var det onsdag klart for folkemøte om Kårøyas fremtid. Og så var det loppemarked.

SIGRID SKARSTEIN TILDELT HEDERSNÅLEN

 • Publisert: 24.05.2023
Vi gratulerer Sigrid Skarstein med Fortidsminneforeningens Hedersnål, som takk for mangeårig innsats for både foreningen og kulturminnevernet i Finnmark.

VELKOMMEN INN I SKATTKAMMERET I SOMMER!

 • Publisert: 16.05.2023
Ei vårleg utflukt? Eller planar for sommarferien? Her får du oversikta over sesongopning for alle Fortidsminneforeininga sine besøkseigedommar. Og hugs: Som medlem kjem du gratis inn!

VGS ELEVER PRØVER SEG PÅ TRADISJONELLE HÅNDVERKSTEKNIKKER

 • Publisert: 03.05.2023
Prosjekt Rostadbrygga er en toårig satsning der elever fra Verdal og Steinkjer videregående skoler skal være med på istandsettelsen av et viktig lokalt kulturminne. Denne uken er det klart for del 2 av prosjektet!

SAGENE FOLKEBAD: EN VASKEEKTE TILBAKEFØRING TIL 1926

 • Publisert: 29.04.2023
Folkebadet som åpnet i 1900 besto av garderober med et dusjanlegg med fotbad. Her var nøkternhet i alt, byggets funksjon var at arbeiderne i Kristiania skulle få vaske seg rene. Så, i 1926 fikk anlegget basseng og ble det første skolebassenget i Oslo, preget av varme farger og vakre detaljer, alt for å inspirere til folkehelse. Nå, etter mange års rehabilitering, er prakten og vannet tilbake.

SØKNADSFRIST 8. MAI: VIL DU VÆRE MED PÅ Å GJØRE URNES VERDENSARVSENTER TIL VIRKELIGHET?

 • Publisert: 27.04.2023
For å styrke arbeidet med realisering av et verdensarvsenter ved Urnes stavkirke, søker vi en ny medarbeider. Stillingens hovedoppgave er å skaffe offentlige og private midler, og bidra til oppslutning om etableringen nasjonalt, regionalt og lokalt.  

VI SØKER GUIDER VED STEINVIKHOLM SLOTT I SOMMER

 • Publisert: 19.04.2023
Vi søker deg som er positiv og engasjert, og har lyst til å jobbe som omviser ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer.

NÅ ER DET KLART FOR Å BRENNE TJÆRE PÅ KARMØY

 • Publisert: 18.04.2023
Tyriveden har tørket i ett år. Nå er den stablet i milen og klar for å tennes og bli til varm flytende tjære. Men før det kan skje må det komme noen dager med lite vind.

SESONGOPNING: VELKOMEN TIL BORGUND STAVKYRKJE DENNE VÅREN!

 • Publisert: 14.04.2023
Ei vårleg utflukt? Eller planar for sommarferien? Her får du oversikta over sesongopning for alle Fortidsminneforeininga sine besøkseigedommar. Borgund stavkyrkje kan du besøkja allereie frå laurdag 15. april. Og hugs: Som medlem kjem du gratis inn!

INGEN UTFORDRING ER FOR STOR PÅ STEIG GÅRD

 • Publisert: 08.04.2023
De kunne bygge et nytt fjøs for flere kyr og en større melkekvote. I stedet satser Karen Elise Steig og August Evensen på moderne robotfjøs for 30 dyr i det gamle steinfjøset der ni generasjoner før dem har drevet melkeproduskjon. - Skal vi avslutte den rekka fordi det er dårlig lønnsomhet akkurat nå?

EN HAGEBENK TIL RANGEL OG MAKT

 • Publisert: 03.04.2023
Benken er ingen skjønnhet. God å sitte på er den heller ikke, og snekkerarbeidet er lite å skryte av. Likevel, når den først skulle settes i stand fortjente den to av landets fremste restaureringseksperter. Dette er ikke bare historien om en gammel benk - det er også historien om kulturminnevernets gutteklubb med stor G.

NÅDDE FREM: RIVINGEN AV SVEITSERVILLAEN STOPPES INNTIL VIDERE

 • Publisert: 31.03.2023
Stadsforvalteren har vedtatt oppsettende virkning – at det gyldige rivevedtaket for Storgaten 19 settes på vent til klagen fra Fortidsminneforeningen er behandlet. En stor seier for vårt ferskeste lokallag i Farsund!

TREBYEN SOM REDDET SEG SELV

 • Publisert: 28.03.2023
I Gamle Skudeneshavn er nesten ingenting forandret siden slutten av 1800-talet. Bevisstheten om den kulturhistoriske verdien av det unike bymiljøet har alltid vært stor. Likevel tok det nesten hundre år fra det første forslaget om freding kom, til Gamle Skudeneshavn endelig ble fredet i 2018. I mellomtiden har innbyggerne selv sikret at den unike trehusbyen har blitt tatt vare på.

OSLOS AVTROPPEDE BYANTIKVAR: – NÅ SKAL JEG BLI AKTIVIST!

 • Publisert: 18.03.2023
Detaljer i bybildet gir henne små pang av glede. Høyhus er hun grunnleggende imot. Og hun syns det er på tide å si ja til stygt og pent-debatten. Når Janne Wilberg 15. mars gir seg som byantikvar etter 12 år, kan hun se tilbake på en periode preget av en rivende byutvikling. Oslo er en annen – og det er også hun.

MOSTER GAMLE KIRKE SKAL SKINNE TIL 1000-ÅRSJUBILEET I 2024

 • Publisert: 17.03.2023
I 2024 er det jubileumsfeiring på Moster for å markere at det er 1000 år siden Olav den hellige innførte kristenretten i Norge. Da skal selvfølgelig også Moster gamle kirke være klar!

– ALLE HUS BYGGET FØR 1960 MÅ FÅ UNNTAK FRA EU-DIREKTIVET

 • Publisert: 16.03.2023
– EUs energidirektiv vil få store konsekvenser for privathjem i Norge dersom det innføres uten lokale tilpasninger. Formålet med direktivet er å senke klimautslipp og redusere behovet for naturinngrep, noe som er bra og helt nødvendig, men direktivet er svært dårlig tilpasset norske forhold, særlig for hus fra før 1960, sier Ola H. Fjeldheim.

OM BYGGESKIKK OG LEVESETT PÅ TRONDENES I HØGMELLOMALDEREN

 • Publisert: 15.03.2023

JANNE WILBERG HEDRET MED URNESMEDALJEN

 • Publisert: 10.03.2023
En stor takk til Janne Wilberg for sin brede og årelange innsats for kulturminnevernet nasjonalt og som byantikvar i Oslo de siste 12 årene. Hennes arbeid og engasjement har favnet både forvaltning og frivillighet, og for dette hedres hun med Urnesmedaljen, Fortidsminneforeningens høyeste utmerkelse.

VIL DU ENGASJERE DEG I FORENINGENS NYE ANTIKVARISKE UTVALG? SØK INNEN 12. APRIL

 • Publisert: 07.03.2023
Over hele landet arbeider våre fylkes- og lokallag for å redde verneverdige bygninger og andre kulturminner fra forfall eller riving. Nå har du også muligheten til å engasjere deg nasjonalt i opprettelsen av et nytt antikvarisk utvalg.

HEIGÅRDENE LIGGER FORLATT OG GROR IGJEN. MEN DE KAN FORTSATT REDDES!

 • Publisert: 06.03.2023
Mellom dalførene på Sørlandet ligger kuperte områder med myrer, vann, knauser, kratt og skog. Her har det fra gammelt av ligget heigårder, små avsidesliggende gårder med et våningshus og en låve, noen små jordlapper og innmark innhegnet av steingarder. Nå er de i ferd med å bli tatt tilbake av naturen - men noen står fortsatt.

UNESCO-RAPPORT BEKREFTET SKADER PÅ 241 KULTURMINNER I UKRAINA

 • Publisert: 24.02.2023
På listen over skadede kulturminner er det blant annet 106 religiøse bygninger og 18 museer. Et lysglimt er at ingen av landets åtte verdensarvsteder skal være skadet.

LUSTER KOMMUNE ER LEI AV Å VENTA PÅ STATEN. GIR 11,5 MILL. TIL URNES VERDSARVSENTER

 • Publisert: 21.02.2023
Folk i Luster er utolmodige. Det rause tilskottet er ei klar oppmoding til regjeringa og fylkeskommunen om å sørge for å få det godt planlagde besøkssenteret på Ornes inn i budsjetta i 2023.

VIL DU JOBBE PÅ STEINVIKHOLM SLOTT I SOMMER?

 • Publisert: 21.02.2023
Vi søker etter engasjerte, utadvendte og historieinteresserte personer som har lyst til å jobbe ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer!

BRANNSIKRING PÅ SPAREBLUSS

 • Publisert: 17.02.2023
Så skjedde det igjen. En februarnatt brant det i det freda bygget der Festningen restaurant holdt hus. Da jeg så nyheten, hadde jeg vondt for å tro det. Kunne noe sånt skje på selveste Akershus festning?

FORTIDSMINNEFORENINGEN ENDRER LOGO

 • Publisert: 16.02.2023
Kulturarven speiler ideer, historier og symbolikk fra mange ulike tidsperioder. Forståelse og tolkning av fortiden skjer gjennom kunnskapen og holdningene vi har akkurat nå. Noen ganger kan ny kunnskap føre til at vi ser symboler i et annet lys – de får endret mening for oss.

DE FYLLER GAMLE HUS MED LYD OG LYS

 • Publisert: 15.02.2023
Folkemusikkduoen inviterte seg selv til plateslipp-turné i tre gamle hus. Alt for å bidra til lys i gamle hus!

FUNKISVILLA FRA 1937 FIKK FARGEPALETTEN TILBAKE

 • Publisert: 09.02.2023
Bak lag med hvit og grå maling skjulte det seg en rik fargepalett man ikke lenger ser mange eksempler på i dag. Med prosjektet ønsker eierne av Villa Christoffersen å formidle kunnskap om funksjonalismens fargesetting og å inspirere til økt bruk av farger i Drammens villabebyggelse.

MØT ÅRETS FIRE UNGE STIPENDMOTTAKERE!

 • Publisert: 07.02.2023
En blikkenslager, en murer og to tømrere: Håndlag har gleden av å gratulere fire unge, dyktige tradisjonshåndverkere med stipend på 25 000 kroner hver.

LIHKKU BEIVVIIN! GRATULERER MED DAGEN!

 • Publisert: 06.02.2023
Dološmuittuid searvi – Fortidsminneforeningen på nord-samisk – gratulerer med Samenes Nasjonaldag, en dag vi markerer med et hyggelig tilbakeblikk: Gammebygging i Polmak sommeren 2022!

REKORDMANGE BESØKTE VÅRE HISTORISKE EIENDOMMER I 2022

 • Publisert: 06.01.2023
Flere besøkte våre attraksjoner i fjor enn i toppåret 2019, en økning på tre prosent. Sammenligner vi med pandemiåret 2021 ser vi nærmest en dobling i antall besøkende.

GULL, SJABLONGER OG BJELLE I ALLE ROM: PÅ SPORET AV DEN TAPTE TID

 • Publisert: 30.12.2022
Da vi dro på visning en varm sensommerdag i 2021 var vi ikke klar over hva som ville møte oss. Selv om boligannonsen hadde vist ett historisk oppussingsobjekt, var det ikke mye som minnet om en sentrumsvilla i Jugend-stil i det vi stirret på fra gårdsplassen. En villa som en gang var en av byens mest fornemme

LUKTA AV TJÆRE - OGSÅ FOR FREMTIDIGE GENERASJONER

 • Publisert: 27.12.2022
«I vinter skal endelig Kaupanger stavkirke, min nærmeste nabo og kirken jeg sokner til, få et nytt lag med tjære», skriver styreleder Trude Knutzen Knagenhjelm. Men å skaffe milebrent tjære er ingen selvfølge, kunnskapen om denne mer enn tusen år gamle produksjonsmåten er i ferd med å forsvinne. Det gjør Fortidsminneforeningen noe med.

BYGNINGENE PÅ RØDLISTA SOM GIKK FRA TRUET TIL REDDET I 2022

 • Publisert: 21.12.2022
Noen kamper taper vi, men heldigvis belønnes vernearbeidet vårt også med mange seire. Her er alle bygningene og bygningsmiljøene på Rødlista som ble reddet i året som gikk. Takk for innsatsen, alle lokale verneaktivister, i og utenfor foreningen!

VI VIL HA NYE OG GAMLE BILDER AV «HALDENS MEST FOTOGRAFERTE HUS»

 • Publisert: 20.12.2022
Torsdag 5. januar skal de ikoniske skiltene Moderne Markiser og Persienner tas ned slik at vi kan komme i gang med restaureringen. Innen da ønsker vi oss nye og gamle bilder av det spesielle huset i Halden.

HEDRES FOR Å HA SKREVET BEVARINGEN AV STAVKIRKENE INN I NORSK LITTERATURHISTORIE

 • Publisert: 16.12.2022
I «Søsterklokkene» får et bredt publikum historien om hvordan stavkirkene ble reddet på 1800-tallet. Gjennom dette rike og levende romanuniverset har flere fått forståelse for hvor viktig arbeid vårt har vært, og er. Det fortjener Lars Mytting Fortidsminneforeningens hedersnål for.

14. DESEMBER LYSER DET I GAMLE HUS LANDET RUNDT!

 • Publisert: 14.12.2022
Gamle hus som ligger forlatt er en verdifull og ubrukt ressurs. Det er budskapet i Fortidsminneforeningens nye prosjekt Lys i Gamle Hus som ble lansert i 2022. I dag markerer vi satsingen med lysdugnad landet rundt. Og du kan delta!

VIL DU JOBBE MED VERDENSARV? SØKNADSFRIST 22. JANUAR 2023

 • Publisert: 11.12.2022
På grunn av svangerskapspermisjon søker vi etter vikar for daglig leder for Urnes stavkirke i perioden 1. april – 31. oktober 2023, med muligheter for forlengelse. Søknadsfrist 22. januar.

HEIDRA FOR 12 ÅRS INNSATS FOR BORGUND STAVKYRKJE

 • Publisert: 07.12.2022
I 12 år har ho hatt ansvaret for drifta av ein av Noregs største kulturskattar. Saman med guidane har ho teke imot ein straum av gjester frå inn- og utland, ho har vore aktiv i utviklinga av eit berekraftig besøkstilbod og sett stavkyrkja og lokalsamfunnet som ein heilskap. Takk for ein stor innsats!

ILDSJELER MED 4000 TIMERS INNSATS: NÅ ER DET NY AKTIVITET I DEN GAMLE SLØYDSALEN

 • Publisert: 05.12.2022
På knappe to år har en gjeng ildsjeler på Finnsnes i Troms ikke bare satt i stand sløydbygget anno 1933, men også fylt det med ny aktivitet til glede for lokalsamfunnet. Nå håper de at det flotte resultatet skal inspirere kommunen til å se hvor flott også resten av områdets forfalne kulturminner kan bli.

VI ØNSKER KANDIDATER TIL VERNEPRISEN 2023! NOMINASJONSFRISTEN ER 15. DESEMBER

 • Publisert: 02.12.2022
Kjenner du til noen som har gjort en ekstraordinær innsats innenfor bygningsvern og vernearbeid? Da kan dette være en kandidat til Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNIs nasjonale vernepris. Totalt 150 000 kroner i prispenger skal i 2023 deles ut til tre mottakere.

SATSER STORT PÅ TRADISJONSHÅNDVERK FOR UNGE

 • Publisert: 25.11.2022
Med prosjektet Ungt tradisjonshåndverk ønsker Håndverksinstituttet å gi unge tradisjonshåndverkere en ny og spennende mulighet for praksis.

– TANKENE OM GODT BYGNINGSVERN ENDRER SEG STADIG

 • Publisert: 17.11.2022
Kleivstaulvegen i Kviteseid slynger seg stupbratt opp til der Thomas Sandvik Jakobsen og kona Liv lever ut sine drømmer; på et lite tun med bygninger de selv har satt i stand på småbruket Kleivstaul Søndre. Han har vært tømrer siden han var 20 år, og erfaringen har skapt ham om til en ettertraktet tradisjonshåndverker i Vest-Telemark.

1972 - 2022: VERDSARVKONVENSJONEN ER 50 ÅR

 • Publisert: 16.11.2022
16. november er det 50 år sidan UNESCO vedtok Verdsarvkonvensjonen og etablerte verdsarvlista i 1972. Målet er å sikre, bevare og formidle verdsarv av framifrå universell verdi og overlevere denne til framtidige generasjonar. I Luster kommune ligg ein verdifull arv: Urnes stavkyrkje.

– DETTE ER EN GLEDENS DAG FOR ALLE PÅ RØST!

 • Publisert: 02.11.2022
Hun kaller det for en ny æra for Kårøya, ordfører Elisabeth Mikalsen på Røst ytterst i Lofoten. Det ikoniske Toralfhuset og de forfalne bryggene på øya har en spesiell plass i lokalbefolkningens hjerter. Fortidsminneforeningens innsats for å redde bygningsmiljøet vil gi en helt ny giv, tror hun.

HER DYRKES ET ROMANTISK KULTURMINNE

 • Publisert: 28.10.2022
Larmen fra E18 er på kort tid byttet ut med den knirkende lyden av åretak. Med svake klask brytes vannspeilet. Knut Aall ror langsomt i parken som hans tipptippoldeforeldre Jacob og Louise Aall anla i årene 1810 til 1825. Mye av anlegget fra den gang kan vi fortsatt oppleve, takket være en restaurering som begynte på 1990-tallet.

URNESMEDALJEN TILDELT HANS JACOB HANSTEEN

 • Publisert: 27.10.2022
Hans Jacob Hansteen ble onsdag tildelt Urnesmedaljen for sitt livslange virke for kulturminnevernet. Han mottok Fortidsminneforeningens høyeste utmerkelse under en tilstelning i foreningens lokaler i Oslo, sammen med sin kone Tale, hans viktigste kollega og partner gjennom alle år.

NORSK STØLSKULTUR KAN BLI VERDSARV

 • Publisert: 21.10.2022
«Seterdriften er en like sentral del av norsk kulturarv som stavkirkene, bergkunsten og trehusbebyggelsen i Røros», heiter det på heimesidene til organisasjonen Norsk Seterkultur. Katharina Sparstad er dagleg leiar, og blant drivkreftene bak arbeidet med å få seterkulturen i Norge og Sverige ført opp på UNESCO sin verdsarvliste over immateriell kulturarv.

KANSKJE HAR DU ALLEREDE TATT ÅRETS BESTE KULTURMINNEFOTO. SEND DET INN!

 • Publisert: 20.10.2022
Har du tatt et bilde av et registrert kulturminne i Norge du er ekstra fornøyd med? Last det opp til Wikimedia Commons innen 31. oktober. Da er du med i den norske og internasjonale konkurransen Wiki Loves Monuments som kårer verdens beste kulturminnefoto 2022.

SATSER PÅ KULTURHISTORISKE KIRKER I ET STRAMT STATSBUDSJETT

 • Publisert: 06.10.2022
Regjeringen satser på kulturhistoriske kirker, og anerkjenner de særskilte behovene for statlig finansiering av Urnes verdensarvsenter. Pengene til senteret uteblir likevel også i år, og feltet som helhet videreføres uten kutt eller satsinger.

HEDERSNÅLEN TILDELT KRISTINE KAASA MOE FOR INNSATSEN FOR PRESTEGÅRDSLÅNA

 • Publisert: 05.10.2022
En overrasket Kristine Kaasa Moe ved Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus ble onsdag 5. oktober 2022 tildelt Fortidsminneforeningens hedersnål. Denne får hun for den store og årelange innsatsen hun har lagt ned for å redde dette verdifulle kulturminnet og for formidlingen av bygningens historie.

JORDERIK: HAGEN GJENOPPSTÅR MED POTETÅKER OG RISLENDE VANN I DEN ORIGINALE FONTENEN

 • Publisert: 04.10.2022
Kunstnerhjemmet Jorderik på Lillehammer er nå ferdig restaurert og skal få ny eier, men en slik prakteiendom fortjener også sin opprinnelige hage! Da vi begynte restaureringen av tømmerbygningen i 2019 inviterte vi lærere og studenter ved Norges grønne fagskole VEA til å utarbeide en plan for tilbakeføring av hagen slik den var for rundt 100 år siden. Noe av dette har vi nå gjennomført: Tørrmurt hagetrapp, skifterhagesti og terrasse, replanting av stauder og annen vegetasjon, det risler igjen vann i den restaurerte fontenen – og eiendommen har fått tilbake sin potetåker: Årets avling ble på 150 kilo!

DET FIKK MEG TIL Å FØLE EN ENDA STØRRE STOLTHET I Å VÆRE KVINNELIG HÅNDVERKER

 • Publisert: 29.09.2022
«Å møtes på et slikt kurs var rett og slett fantastisk! Praten gikk av seg selv og det ble mye latter og et nytt nettverk i løpet av de dagene vi var samlet», forteller maler Margrethe Nygård i denne personlige rapporten fra Jenteworkshop 2022. 

VI ØNSKER ARTIKKELFORSLAG TIL ÅRBOKA 2023!

 • Publisert: 15.09.2022
Send oss et sammendrag på ca. 300 ord innen 7. november 2022.

ILDSJELER REDDER "STEDETS SKAMPLETT" SOM ALLE HADDE GITT OPP

 • Publisert: 10.09.2022
Den ble kalt en skamplett for stedet og foreslått brent ned, væreiergården i Sund i Lofoten. Etter 30 år med arbeid for å sikre bygget hadde også fylkeskommunen gitt opp. Så dukket en engasjert gjeng opp i 2015!

HER ER DET SAMISKE BYGGETRADISJONER PÅ TIMEPLANEN

 • Publisert: 09.09.2022
Det jobbes iherdig på tunet på Tana museum denne tirsdagen for å få reist buekonstruksjonen i løpet av dagen; Allerede samme kveld er det folkemøte og da må skoleelevene selvfølgelig ha noe å vise frem!

11. SEPTEMBER ER VÅR DAG I FRIVILLIGHETENS ÅR. SE HVA SOM SKJER I LOKALLAG LANDET RUNDT!

 • Publisert: 08.09.2022
Denne helgen markerer vi både Kulturminnedagene og Frivillighetens år 2022. Vi i Fortidsminneforeningen har valgt oss søndag 11. september som «VÅR DAG», med arrangementer landet rundt. Noen av arrangementene er også lagt til fredag 9. og lørdag 10. september. Her får du oversikten – kanskje skjer det noe spennende nær deg!

VIKTIG AT FRIVILLIGHETEN IKKE PRESSES TIL Å LØPE DET OFFENTLIGES ÆREND

 • Publisert: 06.09.2022
Frivilligheten skal representere grasrota, folket, sivilsamfunnet og lokalmiljøene. Derfor er det viktig at frivilligheten ikke blir presset til å løpe det offentliges ærend, skriver Nanna Løkka, en av forfatterne bak boka «Frivillig kulturvern. Et kulturvern innenfra». Her kartlegges denne delen av frivilligheten i all sin bredde.

NÅ FÅR DU MEDLEMSKAP FOR KUN KR 200 UT ÅRET

 • Publisert: 02.09.2022
Tilbudet gjelder innmelding etter 1. september. To utgaver av medlemsmagasinet Fortidsvern og Årboken 2022 er inkludert i prisen. Medlemskapet fornyes automatisk ved årsskiftet til ordinær pris kr. 650 for 2023.

– Å SETTE I STAND ET VERNEVERDIG HUS BØR VÆRE EN VERDI I SEG SELV, UANSETT FREMTIDIG BRUK

 • Publisert: 26.08.2022
Tre ganger har Ada Grimsgaard søkt Kulturminnefondet om støtte til istandsetting av en østerdalsstue fra 1700-tallet. Tre ganger har hun fått avslag. – Jeg opplever at andre hensyn enn kulturminneverdi veier tungt.

MAI-LINN OG SONDRE BRUKER ALL FRITID PÅ BYGNINGSVERN

 • Publisert: 18.08.2022
Hver gang  Mai-Linn Ingebrigtsen og Sondre Tveito kjører forbi gamle plasser og  hus i forfall, blir de opprørte over at folk ikke tar vare på dem. De synes det er vondt å se at de detter ned. Dette ekte engasjementet har ført dem til i Dyrlandsdalen i Seljord kommune i Telemark. Etter fire år på leting etter et lite bruk å ta vare på, kan de nå endelig gjennomføre sine drømmer på garden Trevet.

DENNE ROSA TREKANTEN ER ENDA ET LAG I STIKLESTADS TUSENÅRIGE HISTORIE

 • Publisert: 28.07.2022
Rosa trekant har en mørk historie, som symbol på forfølgelse av homofile menn under Holocaust. Nå ruver den over Olavshaugen på Stiklestad, håpefullt lysende.

– VIKTIG AT PRIVATE EIERE AV FREDEDE HUS BLIR HØRT I LOVARBEIDET

 • Publisert: 21.07.2022
– Interessene til eiere av fredede og verneverdige kulturminner vil være en viktig del av arbeidet med ny kulturmiljølov, sier Ola H. Fjeldheim. Som medlem av regjeringens nyoppnevnte lovutvalg vil han være talsmann for bredden i det frivillige kulturminnevernet. 

OPPLEV SOMMEREN PÅ STEINVIKHOLM SLOTT!

 • Publisert: 29.06.2022
Også i år fyller Fortidsminneforeningen erkebiskopens gamle slott med aktiviteter for liten og stor. Bli med til stedet hvor Olav Engelbrektsson kjempet for den katolske kirke og Norges frihet. På Steinvikholm slott i Trøndelag blir det aktiviteter for liten og stor frem til 15. august. 

SKEIVT KULTURÅR 2022: EN SYMBOLTUNG ROSA TREKANT SKAL REISES VED OLAVSSTØTTEN PÅ STIKLESTAD I SOMMER

 • Publisert: 22.06.2022
På Stiklestad kan du i år oppleve et monumentalt kunstverk som både markerer Skeivt kulturår og aktualiserer Olavshaugens rolle som minnested og symbolsterk arena gjennom nesten tusen år.

FORSOMMERENS HØYDEPUNKT: REPRESENTANTSKAPSMØTET I BERGEN!

 • Publisert: 13.06.2022
Faglige sesjoner og diskusjoner, utflukter og nye mennesker å bli kjent med, æresbesvisninger, utdeling av vår nyinnstiftede nasjonale vernepris og valg av ny styreleder: Dette var blant ingrediensene under årets representantskapsmøte i Bergen. Og selvfølgelig: festmiddag på fantastiske Fløien!

URNESMEDALJEN TIL SVEIN SOLHJELL OG ELSE MARIE SKAU

 • Publisert: 13.06.2022
Nyvalgt styreleder Trude Knutzen Knagenhjelms første oppdrag var av den svært hyggelige og svært ærefulle sorten under representantskapsmøtets festmiddag på Fløien i Bergen; å dele ut ikke bare en, men to eksemplarer av Fortidsminneforeningens høyeste æresbevisning: Urnesmedaljen. Den gikk til to solide veteraner innen kulturminnevernet: Else Marie Skau og Svein Solhjell.

SØLENSJØEN LOTTEIERLAG VANT FORTIDSMINNEFORENINGEN OG STIFTELSEN UNIS NASJONALE VERNEPRIS 2022

 • Publisert: 11.06.2022
Sølensjøen lotteierlag driver Norges eneste aktive innlandsfiskevær på Fiskevollen i Rendalen og får verneprisen for svært vellykket restaurering av fire bygninger i et særegent kulturmiljø fra 1700-tallet.

VI BYGGER EN TJÆREMILE!

 • Publisert: 07.06.2022
I samarbeid med Telemark Fylkeskommune og Guvihaug Vikinglag samlet vi oss i mai 2022 for å lære hvordan man bygger en tradisjonell milekjele. Dette er en rapport fra kurset vi hadde på Nordagutu.

KOM I GANG! SLIK RESTAURERER DU GAMLE VINDUER

 • Publisert: 30.05.2022
I dag er det «Fönsterrenoveringens dag» i Sverige, og den slutter vi selvfølgelig opp om! En egen dag for å gjøre folk oppmerksomme på viktigheten, nytten og gleden av å ta vare på gamle vinduer – reparere dem i stedet for å skifte dem ut.

TILBAKE PÅ HØYALTERET I HOVE KYRKJE ETTER 180 ÅR!

 • Publisert: 21.05.2022
Så kom hun omsider hjem! Det tok mer en tjue år med drømmer, utholdenhet og pengeinnsamling før selve arbeidet med å gjenskape Hovemadonnaen kunne begynne i 2017. Nå kan vi alle oppleve henne i all sin skinnende prakt.

17. MAI 1844: IDEEN OM Å DANNE EN FORTIDSMINNEFORENING LANSERES

 • Publisert: 17.05.2022
Ideen til en «Forening for Kunst- og Fortids-Levinger» dukket opp på forsiden av Morgenbladet 17. mai 1844. Bak denne «Indbydelse» sto maleren Joachim Frich.

VELKOMMEN INN I SKATTKAMMERET I SOMMER!

 • Publisert: 05.05.2022
En vårlig utflukt? Eller planer for sommerferien? Her får du oversikten over sesongåpning for alle Fortidsminneforeningens besøkseiendommer. Stavkirkene Urnes og Borgund kan du besøke allerede nå, flere åpner de neste ukene. Og husk: Som medlem kommer du gratis inn!

– ARKITEKTUR SKAL IKKE FØLGE MOTER

 • Publisert: 29.04.2022
Han har levd i snart 100 år og sett en by i voldsom endring. Hva tenker arkitekten som ble født i Kristiania i 1922 om byggeriene i dagens Oslo? En by han selv har vært med på å forme – og arkitektfaren hans før ham.

EN HJELPENDE HÅND BLE TIL ET LIVSVERK

 • Publisert: 16.04.2022
For Margret Lie Wessel og Andreas Wessel har det blitt et livslangt prosjekt å utvikle og ta vare på Rotnes Bruk i Nittedal, et bruk med historie helt tilbake til 800–tallet f.Kr. 23 bygninger har de å ta vare på og drive virksomhet i, men aldri har de angret på at de tok fatt for fire tiår siden.

OPPLEV HOVEMADONNAENS HEIMKOMST 20.-22. MAI 2022

 • Publisert: 12.04.2022
I tre dagar til endes skal det feirast at Hovemadonnaen i nyskapt form kjem attende til mellomalderkyrkja Hove. Velkomen til «Madonna-helgi» 20.-22. mai - til Maria-fest i vakre Vik i Sogn.

PER OLUF TAKKER NEI TIL KR 200 000 FRA RIKSANTIKVAREN I PROTEST

 • Publisert: 01.04.2022
Statlig støtte til fredede bygninger i privat eie ble i 2021 kraftig redusert. Mens eiere tidligere kunne få dekket inntil 70 prosent av kostandene til vedlikehold av fellesskapets verdier, er satsen nå redusert til maksimalt 50 prosent. – Jeg ønsker å sende et tydelig signal, sier Per Oluf Solbrå, selv eier av sju fredede hus i Gålå.

«MODERNE MARKISER» I HALDEN ER VÅRT FØRSTE HUSBRUK-PROSJEKT!

 • Publisert: 31.03.2022
Husbruk er en helt ny måte å drive kulturminnevern på i Norge: Å kjøpe, sette i stand og så selge videre til ny eier og ny bruk. Sjarmerende "Moderne Markiser" i Halden blir vår første utfordring.

ELEVER SKAL REDDE DEN HISTORISKE BRYGGA I VERDAL

 • Publisert: 28.03.2022
Prosjekt Rostadbrygga er en treårig satsning der elever fra Verdal og Steinkjer videregående skoler skal være med på istandsettelsen av et viktig lokalt kulturminne.

SOMMERJOBBER MED HISTORISK SUS!

 • Publisert: 21.03.2022
Vi søker omvisere til våre stavkirker Uvdal og Nore i Buskerud i Viken.

VINNAREN ER KÅRA! SLIK SKAL DET KOMMANDE URNES VERDSARVSENTER BLI

 • Publisert: 20.03.2022
Avgjerda til juryen var einstemmig: «Urneskilen» av Lipinski Arkitekter/A.C.B./ Tobias Laukenmann vann arkitektkonkurransen for Urnes verdsarvsenter. Vinnarutkasta vart offentleggjort midtfjords mellom bygdene Solvorn og Ornes, ombord i MF Urnes.

HER ER DE FIRE STIPEND-MOTTAKERNE FOR 2022!

 • Publisert: 13.03.2022
Håndlag har gleden av å gratulere fire unge dyktige tradisjonshåndverkere med stipend på 25 000 kroner. Vi hadde ved søknadsfrist 1. november fått inn 18 solide søknader. Det har vært en vanskelig prosess å velge ut de fire heldige. Det er tydelig at vi har søknader med god geografisk spredning. Stipendet er øremerket valgfrie kurs på TREseminaret på Dovre og Handverksdagene på Røros. De fire som mottar stipend i 2022 er:

JORDERIK-PROSJEKTET: NÅ STÅR INTERIØRENE FOR TUR!

 • Publisert: 21.02.2022
– Etter to år med å plukke ned og fra hverandre kjennes det veldig positivt å bygge opp igjen, sier Mathilde Sprovin, prosjektansvarlig for å tilbakeføre dette kulturminnet til sin fordums prakt.

VI SØKER FORMIDLERE TIL STEINVIKHOLM SLOTT I SOMMER

 • Publisert: 07.02.2022
Vi søker etter engasjerte, utadvendte og historieinteresserte personer som har lyst til å jobbe ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer! Søknadsfrist 20. februar.

I RAKAR-TAUSAS AUTENTISKE RIKE: TIDSKAPSEL MED NASJONAL HISTORIE

 • Publisert: 28.01.2022
Gammelstua, et beskjedent lite hus på gården Elvestad innerst i Malangsfjorden, er et kulturminne med så mye innhold å forske på at det passer til mange fagkretser. Her gjør eieren, lokalhistorikeren, journalisten og forfatteren Lill-Karin Elvestad begeistret funn som forteller om småkårsfolkets liv fra 1926 til 1956. Bygningen har hun nå satt i stand, men innvendig er det ennå lag på lag som må oppdages og forstås.

DETTE KJEMPETREET SKAL BLI TIL EIN KOPI AV URNESPORTALEN

 • Publisert: 27.01.2022
I meir enn eitt år har Fortidsminneforeininga lett for å finna ei furu stor nok og av god nok kvalitet til å bli emne for dei dyktige treskjerarane som skal laga ein kopi av Urnesportalen – som igjen skal bli ein del av utstillinga i Urnes verdsarvsenter.

KVA SKAL BYGGAST HER? SJÅ ALLE ARKITEKTFORSLAGA TIL NYTT BESØKSSENTER FOR VERDSARVEN URNES STAVKYRKJE

 • Publisert: 21.01.2022
Vinnaren blir offentleggjord i mars 2022, men allereie no kan publikum studera alle konkurransebidraga nærare.

VI SØKER RESTAURERINGSARKITEKT / BYGNINGSANTIKVAR / BYGGMESTER MED RESTAURERINGSERFARING I FAST STILLING

 • Publisert: 07.01.2022
Ønsker du å jobbe med restaurering, istandsetting og eiendomsutvikling? Fortidsminneforeningen søker prosjektleder til foreningens nye eiendomssatsing. Søknadsfrist 31. januar 2022.

VI SØKER LEDER FOR ORGANISASJONSAVDELINGEN I OSLO

 • Publisert: 07.01.2022
Har du glød, ledererfaring, stor arbeidskapasitet, gjennomføringsevne og godt humør? Har du lyst til å være med å videreutvikle en dynamisk frivillig organisasjon med dype røtter? Fast stilling, søknadsfrist 31.1.2022.

– EG ER SPENT PÅ KVA URNES STAVKYRKJE BETYR FOR ARKITEKTAR I 2022. DET HAR VI NO FÅTT 124 SVAR PÅ!

 • Publisert: 06.01.2022
Korleis skal Urnes verdsarvsenter sjå ut når det opnar i 2024? Svaret finn vi sannsynlegvis blant dei 124 forslaga Margrethe C. Stang og resten av juryen i arkitektkonkurransen nå skal gå igjennom.

VI SØKJER DAGLEG LEIAR FOR BORGUND STAVKYRKJE OG BESØKSSENTER

 • Publisert: 04.01.2022
Ønskjer du å jobbe med kulturarv og berekraftig reiseliv ved ein av Noregs flottaste attraksjonar? Fortidsminneforeininga søkjer etter dagleg leiar for Borgund stavkyrkje og besøkssenter i 100 % stilling. Søknadsfrist 14. januar 2022.

TENK OM HUSET DITT VAR EN BUNAD

 • Publisert: 01.01.2022
Vi legger store summer og sterke følelser i bunaden vår. Hva om vi også hadde samme krav til ekthet, tradisjon og respekt for håndverket når vi tar vare på bygningsarven vår, reflekterer Margrethe C. Stang.

HOVEMADONNAEN: Å FORMA EIN MELLOMALDER-SKULPTUR PÅ NYTT

 • Publisert: 28.12.2021
I mai 2022 kjem ho tilbake til Hove steinkyrkje i Vik i Sogn, der ho skal få den permanente plassen sin ved høgalteret. Rett nok som ein kopi, men for ein kopi! To tiår har det tatt å attskapa Hovemadonnaen frå 1200-talet, takka vere lokalt engasjement, pengeinnsamling og ein kombinasjon av moderne høgteknologi og eldgammalt handverk. Originalen er i Universitetsmuseet i Bergen – og der kan du òg oppleva kopien, i utstillinga «Gjenskaping». Alf Tore Hommedals skriv her om Maria med barnet frå Hove kyrkje og skapingsprosessen av vår tids versjon av den over 750 år gamle originalen.

VI ØNSKER KANDIDATER TIL FORENINGENS NYINNSTIFTEDE NASJONALE VERNEPRIS

 • Publisert: 21.12.2021
Med etablering av en ny nasjonal vernepris ønsker Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNI å løfte frem verdien av godt vern. Totalt 150 000 kroner i prispenger skal deles ut årlig til tre mottakere.  

I 2022 FEIRER VI DEN UVURDERLIGE FRIVILLIGHETEN

 • Publisert: 05.12.2021
I hele 2022 skal Norge markere mangfoldet av frivillig innsats og betydningen av den. Du kan følge med på alt som skjer rundt om i landet på hjemmesiden til Frivillighetens år 2022.

PRISDRYSS FOR FLOTTE BEVARINGSPROSJEKTER I BUSKERUD

 • Publisert: 09.11.2021
Storgården Fjøsvika vant Bevaringsprisen 2021 Buskerud fylkesavdeling av Fortidsminneforeningen mens husmannsplassen Karlenga ble beæret med diplom. Også vinnerne fra 2020 kunne omsider motta sine priser.

DENNE HUSMANNSPLASSEN SKAL BLI FORENINGENS NYE KURSSTED

 • Publisert: 05.11.2021
Han har tråkket gjennom gulvene et par ganger, men det skremmer ikke Ola H. Fjeldheim. -– Vi skal ta vare på Karusbakken som en husmannsplass og samtidig drive kursvirksomhet om hvordan en så forfallen plass kan berges.

BERGEN SPANDERTE 150-ÅRSFEST SOM TAKK FOR FORENINGENS INNSATS FOR BYEN

 • Publisert: 31.10.2021
Mer enn 200 av foreningens medlemmer deltok lørdag 30. oktober på en strålende markering i Håkonshallen for å å feire at Hordaland avdeling ble opprettet for 150 år siden, 5. juli 1871. Bergen kommune spanderte mottakelsen som en takk for at Fortidsminneforeningen har reddet mange av byens viktigste monumenter, blant dem Håkonshallen og Bryggen. Foreningens hedersnål ble tildelt Berit Irene Høgheim og Tor Lund for deres lange innsats særlig knyttet til Lysøen, Ole Bulls enestående villa.

NORGE HAR MYE Å TAKKE BERGENSAVDELINGEN FOR. HÅKONSHALLEN, FOR EKSEMPEL

 • Publisert: 29.10.2021
Moster gamle kirke. Stavkirkene Urnes, Borgund og Hopperstad. Finnesloftet på Voss. Fløyrestauranten. Bryggen. Bergensavdelingen av Fortidsminneforeningen, i dag Hordaland avdeling, kan i stor grad takkes for at vi i dag kan glede oss over alle disse kulturskattene. Lørdag 30. oktober feires avdelingens 150-årsjubileum. Og den festen er lagt dit det hele startet: til Håkonshallen.

UTLYSING AV ARKITEKTKONKURRANSE FOR URNES VERDSARVSENTER

 • Publisert: 18.10.2021
Måndag 18. oktober er ein milepæl for Fortidsminneforeininga og vegen fram mot eit nytt besøkssenter for Urnes stavkyrkje i Sogn: Vi inviterer til open plan- og designkonkonkurranse for Urnes verdsarvsenter, planlagt opna i den vesle bygda Ornes i Luster i 2024.

– JEG LIKER Å SE SPOR ETTER DE SOM HAR LEVD HER

 • Publisert: 15.10.2021
Hun har gitt seg i rikspolitikken og vet for første gang på mange år ikke hva hun skal jobbe med fremover. Men privat har Trine Skei Grande mer enn nok: I februar kjøpte hun Hølandsgata 7 på Kampen i Oslo, med en verneverdig bygningsmasse som ikke er for den late: Et romslig to etasjers hus fra 1850, loft, en lang og innholdsrik rekke med uthus, egen stall – og potetåker – midt i byen.

– ET STATSBUDSJETT BLOTTET FOR STØRRE KULTURMINNE-SATSINGER

 • Publisert: 12.10.2021
– Stramt og nøkternt, med få påplussinger ut over det å veie opp for prisstigningen, sier Ola H. Fjeldheim.  Nå setter han sin lit til den nye regjeringen.

UNGE HÅNDVERKERE LÆRER TAKTEKKINGENS KUNST

 • Publisert: 12.10.2021
Skal vi klare å ta vare på bygningsarven vår i fremtiden er vi avhengig av gode tradisjonshåndverkere. Og da må vi vekke interessen hos unge håndverkere i dag. På Dovre fikk 21 unge håndverkere prøve seg i taktekking; to teknikker på fem dager.

FORVENTER EN FREMTIDSRETTET KULTURMINNEPOLITIKK FRA NY REGJERING

 • Publisert: 05.10.2021
- Senterpartiet har vært tydelige i sine krav i opposisjon og har en ambisiøs kulturminnepolitikk i partiprogrammet de gikk til valg på. Nå forventer vi at dette også preger den kommende regjeringsplattformen, sier Ola H. Fjeldheim.

SYSTEMSVIKT: MINNELUNDEN BLE FREDET - SÅ RASERT

 • Publisert: 25.09.2021
11. september ble fredningen av krigsminnesmerket på Trandumskogen markert. Dette skjedde tre måneder etter at staten selv – gjennom statsforetaket Forsvarsbygg – raserte minnelunden. Hvordan i all verden kan sånt skje?

ENDELIG KUNNE VI SAMLES TIL ÅRSMØTE IGJEN!

 • Publisert: 17.09.2021
Årets representantskapsmøte – Fortidsminneforeningens årsmøte og høyeste organ – er i 2021 lagt til Kristiansand. Fredag til søndag samles 87 delegater, ansatte og gjester i byen for det offisielle møtet lørdag 18. september, med påfølgende festmiddag.

URNES VERDSARVSENTER LØFTA INN I REGJERINGA

 • Publisert: 08.09.2021
Senterpartiet utforder regjeringa i saka om Urnes verdsarvsenter: «Vil statsråden ta initiativ til å sikre den naudsynte statlege støtta for å realisere desse planane?»

AUGUST (26) – DETTE HADDE IKKE VÆRT MULIG UTEN STIPEND

 • Publisert: 02.09.2021
Fem av de unge deltakarne under Handverksdagene på Røros var der takket være stipendordningen i regi av  Fortidsminneforeningens satsing Håndlag. Den skal bidra til at vi også i fremtiden har håndverkere med kunnskap om tradisjonelt bygningsvern.

TELEMARKKANALENS VENNER MED VELLYKKET TILBAKEFØRING

 • Publisert: 01.09.2021
Telemarkkanalens venner har avsluttet første del av restaurering av den gamle slusemesterboligen, hagen og parken ved Løveid sluser.

OPPDAG MOSTER GAMLE KIRKE VIRTUELT!

 • Publisert: 26.08.2021
Hvilken rolle har Moster gamle kirke spilt i vår nasjonale historie? Det kan du lære om i denne virtuelle omvisningen.

HVILKET PARTI LOVER DEN BESTE KULTURMINNEPOLITIKKEN?

 • Publisert: 16.08.2021
Bygningsvernsentre i alle fylker? Strengere regler mot spekulativt forfall? Mer penger til Kulturminnefondet? Eller mindre makt til Riksantikvaren? Spennet mellom partiene er stort.

20 ÅRS INNSATS: REDDET «HÅPLØST» EMPIREHUS FRA 1830

 • Publisert: 06.08.2021
Gleden over å ta vare på et gammelt hus er av og til så sterk at selv ikke det verste forfall skremmer. Kari-Anne Torstensen og Ole Henrik Thoresen har brukt mer enn 20 år av sine liv på å sette i stand Glengsgaten 1 i Sarpsborg, et unikt hus i stram empire.

DUGNAD FOR LAFTET KRIGSMINNE

 • Publisert: 13.07.2021
Våren 1945 var Gjefsjøen fjellgård i Snåsa base for den amerikanske sabotasjeaksjonen Operasjon Rype. Nå restaureres bygningen som var hovedkvarter for operasjonen.

NÅ KAN DU KJØPE JORDERIK-KUNST PÅ NETT

 • Publisert: 30.06.2021
Gikk du glipp av salgsutstillingen vi arrangerte på Lillehammer i september 2020? Nå kan du handle kunstverk til inntekt for Jorderik-prosjektet i vår nye nettbutikk!

NÅ LYSNER DET FOR URNES VERDENSARVSENTER

 • Publisert: 24.06.2021
En velvillig kommune og en generøs privatperson sørger for at arbeidet med det nye verdensarvsenteret for Urnes stavkirke nærmest er tilbake på skinner. Men det fritar på ingen måte staten.

FORTETTING TRUER HERREGÅRDSLANDSKAP AV NASJONAL VERDI

 • Publisert: 22.06.2021
De praktfulle herre- og lystgårdene fra 1700- og 1800-tallet er ikke selv truet, men fortettingspolitikk er i ferd med å forringe det unike kulturmiljøet på Lade som de er en del av.

TØFFE TANTE FRESIA INNTAR STEINVIKHOLM SLOTT

 • Publisert: 18.06.2021
Interaktivt teater, aktivitetsdager, escape room, digital tidsreise og historiske vandringer. Steinvikholmsommer er et fullspekket program for både barn og voksne.   

DETTE KAOSET KAN BLI INNGANGSPORTEN TIL VERNEVERDIGE RISØR

 • Publisert: 15.06.2021
En dominerende og dårlig tilpasset arkitektur kan bli den nye velkomsten til en av Norges best bevarte trehusbyer. 24. juni sier bystyret ja eller nei til forslag om utsatt frist og ny runde på tegnebrettet.

SØK NÅ! HER ER HØSTENS KURS OG WORKSHOPS

 • Publisert: 09.06.2021
Bli med! Muring av buer i Middelalderparken i Oslo. Jenteworkshop i Lillingstonheimen i Fjaler. Kurs i tradisjonell kalking i Snertingdal. Bygging av båtnaust i Valdres og båtbygging i Risør.

16 MILL. MER TIL KULTURMINNEFONDET I REVIDERT BUDSJETT

 • Publisert: 08.06.2021
Regjeringen snur. I avtalen inngått med FrP får Kulturminnefondet 16 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Det betyr en reell økning på 6 millioner kroner fra 2020-budsjettet, mot en opprinnelig reduksjon på 10 millioner kroner da budsjettet ble vedtatt i fjor høst.

HAN ENDRET UNESCOS SYN PÅ VERDENSARV

 • Publisert: 04.06.2021
I Verdensarvkonvensjonen fra 1972 beskrives kulturarven og naturarvens betydning for menneskeheten. Men menneskerettighetene, de nevnes ikke. Dette bestemte arkitekten Amund Sinding-Larsen seg for å gjøre noe med. Som takk for innsatsen ble han i 2020 hedret med det internasjonale kulturminnevernets gjeveste pris.

JORDERIK ER EN KLIMAVINNER, VISER NY FORSKNINGSRAPPORT

 • Publisert: 02.06.2021
Å restaurere den 300 år gamle tømmerbygningen Jorderik er et bedre klimavalg enn å rive og bygge nytt - også hvis det nye er passivhus, viser beregninger i en fersk analyse.

NYSKAPENDE FORSKNING VISER HVORDAN STAVKIRKENE KAN HA BLITT BYGGET

 • Publisert: 01.06.2021
Med høyteknologiske verktøy har forskere fra Det tekniske universitetet i München gitt nytt liv til stavkirkene. Fortidsminneforeningens stavkirke på Borgund er et av monumentene som har blitt undersøkt. I denne nettutstillingen får publikum mulighet til å oppleve resultatene digitalt og komme tett på konstruksjonene.

NÅ KAN DU FERIERE I GARNISONSYKEHUSET I STAVERN

 • Publisert: 31.05.2021
Fra 1. juli kan du leie deg inn i historiske omgivelser midt i sommerbyen Stavern, i foreningens eiendom fra 1790. Innvendig skjuler det seg blant annet tre moderne ferieleiligheter med sjel.

OM STYGT OG PENT - OG VÅRENS STORE OPPRØR

 • Publisert: 28.05.2021
Mange mener at det har lite for seg å diskutere hva som er stygt og pent. Men stemmer det? Jeg har blitt mer og mer i tvil, skriver Margrethe C. Stang, kunsthistoriker og styreleder i Fortidsminneforeningen.

VERNEVERDIG TREHUSIDYLL MIDT I OSLO SKAL RIVES

 • Publisert: 26.05.2021
Bystyrepolitikerne vedtok planene de selv mener er mangelfullt utredet av Bane NOR. Nå er vedtaket påklagd og det verneverdige trehusmiljøet midt i Oslo oppført på Rødlista.

– URNES VERDENSARVSENTER KAN IKKE LENGER VENTE PÅ STATEN

 • Publisert: 14.05.2021
– Vi kan ikke vente lenger på statlige midler, vi må lete etter finansiering andre steder, sier Ola H. Fjeldheim. Han er svært skuffet over at regjeringen heller ikke i revidert statsbudsjett har klart å prioritere bevilgningene som må til for å sikre den videre prosessen fram mot et nytt verdensarvsenter for Urnes stavkirke.

HER FÅR UNGE HÅNDVERKERE BRYNE SEG PÅ GAMLE TEKNIKKER

 • Publisert: 17.04.2021
Barkspade, høvler, tappjern, klubbe, øks og sag, det er noen av verktøyene 18 byggfagelever har fått prøvde seg på de siste to ukene. Kurset på Maihaugen er i regi av Håndlag og bygget elevene reiser skal huse en gammel dampmaskin friluftsmuseet skal stille ut.

INVITERER TIL WEBINAR OM ARKITEKTURPOLITIKK I TREBYER 23. APRIL

 • Publisert: 14.04.2021
Nettverket Den nordiske trebyen arbeider for bevaring og utvikling av historiske trehusområder og planlegger konferanse i Helsingør i november 2021. Men allerede 23. april blir det webinar om arkitekturpolitikk i slike sårbare kulturmiljøer.

LANSERER MUSIKKVIDEO FOR Å REDDE DEN GAMLE STASJONEN I BYGDA

 • Publisert: 09.04.2021
– Denne låta er først og fremst en lokalpolitisk kampanje for å bevare et av Østfolds fineste og kanskje litt bortglemte kulturminner, sier André Jensen og Olav Tokerud i duoen Hagle. Sammen med Stian Staysman Thorbjørnsen lanserer de musikkvideoen "Bevar Gautestad stasjon".

SLIK SKAL VI REKRUTTERE MORGENDAGENS TRADISJONSHÅNDVERKERE

 • Publisert: 01.04.2021
Håndlag er vår nye, store satsing på unge håndverkere. 15 millioner kroner over fem år skal brukes til å inspirere og rekruttere de som skal ta vare på bygningsarven vår inn i fremtiden.

GOD PÅSKE TIL ALLE MED HJERTE FOR GAMLE HUS!

 • Publisert: 30.03.2021
Vi lar disse vakre bildene av Holdhus gamle kyrkje i Eikelandsosen i Bjørnafjorden i Vestland sette påskestemningen. Vi ønsker medlemmer, ansatte og alle som er glade i bygningnsarven en fin påske.

VI SØKER FORMIDLERE VED STEINVIKHOLM SLOTT

 • Publisert: 26.03.2021
Vi søker etter engasjerte, utadvendte og historieinteresserte personer som har lyst til å jobbe ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer.

MINORITETSTRÅDER I NORGESVEVEN

 • Publisert: 19.03.2021
«Plutselig ble jugendgården mer enn arkitekturhistorie, den ble del av en større fortelling, en flik verdenshistorie», skriver Margrethe C. Stang om den falmede Jugenddronninga i Trondheim. Hus er vitnesbyrd over levde liv - også minoritetenes.

JENTEWORKSHOP, TRENGER VI DET?

 • Publisert: 08.03.2021
Eget kurs for kvinnelige tradisjonshåndverkere? Ja takk! Da Fortidsminneforeningen for første gang inviterte til Jenteworkshop i fjor var interessen så stor at vi måtte doble antall plasser fra 10 til 20. I 2021 gjentar vi suksessen. Kursarena er også i år fantastiske Lillingstonheimen i Fjaler.

ASTRID REISER FRA KJØKKENBENKEN MENS HUN FORBEREDER ÅRETS BESØKSSESONG

 • Publisert: 07.03.2021
Som publikumsansvarlig for foreningens besøkseiendommer savner Astrid Galstad luft under vingene. Nå har hun og mannen tatt turen til Irland, Frankrike, Østerrike, Finland og Kenya – fra kjøkkenbenken.

TREHUSMILJØENE: BRANNSIKRINGEN BLIR BEDRE, MEN BUDSJETTMIDLENE MÅ ØKES

 • Publisert: 04.03.2021
Stadig flere kommuner har planer for brannsikring av sine verneverdige trehusmiljøer. Men fortsatt søkes det om langt mer penger til tiltak enn det Riksantikvaren har å dele ut.

REISELYSTEN? OPPLEV BORGUND OG KONGEVEGEN FRA 1. APRIL

 • Publisert: 18.02.2021
Møt våren med rundtur på Kongevegen, eksklusiv guiding og lunsj i Borgund stavkirke og to overnattinger i historiske omgivelser på Gamle Lærdalsøyri.

KREVENDE Å SKJÆRE FOR 950 ÅR SIDEN. KREVENDE Å SKJÆRE I DAG!

 • Publisert: 09.02.2021
Nordportalen – også kjent som Urnesportalen - er blant landets mest ikoniske eksempler på treskjærerkunst. I regi av Fortidsminneforeningen skal nå noen av våre fremste treskjærere lage en rekonstruksjon – og lære mer om hvordan kollegaene deres utførte arbeidet for nesten et tusen år siden!

20 MILLIONER KRONER SKAL BIDRA TIL MER GJENBRUK AV HUS

 • Publisert: 05.02.2021
– Dette er en helt ny måte å drive kulturminnevern på, sier Mathilde Sprovin. Hun leder Fortidsminneforeningens nye istandsettingsprogram «Husbruk», finansiert av Stiftelsen UNI.

KULTURMINNEVERNETS VERDIER: VI TRENGER EN DISKUSJON

 • Publisert: 30.01.2021
Verditenkingen holdes gjerne frem som et av kulturminnevernets mest sentrale verktøy,. Begreper som opplevelsesverdi, bruksverdi og dokumentasjonsverdi brukes for å definere eller analysere hva som er viktig ved et kulturminne. Verditenkningen ble smidd på starten av 1900-tallet og grundig pusset opp på starten av 1980-tallet. Siden da har den blitt justert og fått mange tillegg, men hvor godt egnet er den til å løse oppgavene kulturminnevernet står foran i dag?

FØLG OSS PÅ VEIEN MOT ET NYTT VERDENSARVSENTER FOR URNES

 • Publisert: 18.01.2021
Hva gjør Urnes stavkirke til verdensarv? Hvordan blir utstillingene? Hva er Urneshagen? Og hvordan skal besøkssenteret se ut? Følg oss på veien mot et ferdig verdensarvsenter - på www.urnesstavkirke.no - den nye nettsiden lansert 18. januar.

BYGGHYTTA VED NIDAROSDOMEN ER BLITT VERDENSARV

 • Publisert: 08.01.2021
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har nå plass på UNESCOs fortegnelse over gode vernepraksiser. Bygghytta er det tredje norske bidraget til verdens immaterielle kulturarv, etter oselvarkulturen og setesdalstradisjonen.

EN VÆRBITT KYSTLØE FIKK NYTT TAK AV TORV OG NEVER – OG EGET DIKT!

 • Publisert: 05.01.2021
Et av kravene til mottakere av penger fra Kulturminner for alle er at det skrives sluttrapport. I tilfellet kystløa på Nordhaug på Gåsøya i Møre og Romsdal ble denne supplert med noe ganske spesielt – et stykke poesi vi syns fortjener flere lesere enn oss i redaksjonen.

INVITASJON: VI ØNSKER BIDRAG TIL ÅRBOKEN 2021

 • Publisert: 04.01.2021
Hvilke problemstillinger og funn står sentralt innen kulturminnefeltet akkurat nå? Send oss et kort sammendrag av ditt forslag til vitenskapelig artikkel i Fortidsminneforeningenes årbok 2021 innen 15. januar.

ET KULTURMINNE FOR DEN GODE SMAK

 • Publisert: 30.12.2020
De har gradvis forsvunnet, hovedstadens klassiske konditorier, men nyrenoverte Halvorsens Conditori kan fortsatt by på et sus av historie. Og utsikten mot naboen - Stortinget – er den samme i dag som da Hans Halvorsen åpnet dørene til sitt nye etablissement for Christiania-fiffen på slutten av 1800-tallet.

BLI MED PÅ EN ROADTRIP GJENNOM KULTURMINNEVERNET!

 • Publisert: 23.12.2020
Anette og og Mathilde har vært på tur – en roadtrip. Et samarbeid mellom Bygg og Bevar og  Fortidsminneforeningen. Oppstarten var Oslo, endestasjonen Kirkenes. Over 4000 kilometer tilbakela de i en leid kassebil innredet med to sovemadrasser. Målet var reisen selv – og alle menneskene de traff underveis.

I DEN LILLE BYGDA HOVIN ER DET IGJEN LIV I GAMMELBUTIKKEN

 • Publisert: 21.12.2020
– Det er trist med gamle bygninger som står alene og forlatt. Gleden ved å få være med på å gi liv tilbake til dem er stor, sier Siri Nordhus og Terje Olsen. Da de flyttet til tettstedet Hovin i Trøndelag var deres nærmeste nabo et nedlagt handelssted. I dag skinner bygningene, med lys i vinduene, takket være ekteparet selv og Stiftelsen Gamle Hovin.

I ÅR VAR DEN TRADISJONSRIKE JULEBISPEN 16. DESEMBER DIGITAL

 • Publisert: 18.12.2020
Det ble julebisp også i år - på Facebook! Onsdag 16. desember kl. 15.00 var lysekronen tent og Ola H. Fjeldheim bød på gjester, hilsener og tilbakeblikk på året som har gått.

JOVISST NYTTER DET Å KJEMPE!

 • Publisert: 11.12.2020
«I dag er det flaut å innrømme det, men jeg tenkte faktisk at slaget var tapt, at det var opp og avgjort for lenge siden. Jeg er så glad for at jeg tok feil», skriver styreleder Margrethe C. Stang. Slaget det handler om er Elgeseter gate 30b og to andre jugendgårder i Trondheim som ble vedtatt revet for mange tiår siden for å «slippe bilen frem». Men tiden – og samfunnsutviklingen – har jobbet for disse husene, det ble klart i november i år.

– ET RIVETILSKUDD VIL GJØRE BYGDENE VÅRE FATTIGERE

 • Publisert: 09.12.2020
Norman-utvalget foreslår økonomisk støtte til riving av falleferdige hus i privat eie for å rydde opp i bygder og tettsteder. Et svært dårlig forslag, slår Ola H. Fjeldheim fast.

– DENNE BUDSJETTAVTALEN SVEKKER BYGNINGSARVEN VÅR

 • Publisert: 02.12.2020
– Når regjeringen nå reduserer Kulturminnefondets budsjett med 10 mill. kroner, kan verdiskapingen lokalt bli redusert med ytterligere 35 mill. kroner. Dette er ufattelig i en tid da vi trenger mer aktivitet, ikke mindre, sier Ola H. Fjeldheim.

JULEGATE MED BYGNINGSVERN TIL GLEDE I KORONATIDER

 • Publisert: 28.11.2020
Bedre førjulstemning kan man knapt ønske seg. I går kveld ble julegaten tent i det vesle,fredelige samfunnet Hovin en time med bil sør for Trondheim. Dette er ikke en hvilken som helst juelgate. Den består av tre bygninger som utgjør et nedlagt landhandleri. Lokalsamfunnet har samlet seg om å sette bygningene i stand etter antikvariske metoder. De ønsket seg lys og liv i de mørke bygningene. Det har de klart på en imponerende måte, og nå er det andre år på rad de har julgate.

HER ER FIRE HELDIGE STIPENDMOTTAKERE FOR 2021

 • Publisert: 25.11.2020
For fjerde gang deler vi ut stipend til fire unge med interesse for tradisjonshåndverk. Her er de heldige vi valgte ut blant 30 søkere.

SP OG MDG LOVER MEST TIL KULTURMINNEVERNET

 • Publisert: 24.11.2020
Budsjettforslag er en ting – praktisk politikk noe annet. Men basert på «tallenes tale» så er Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne de mest ambisiøse kulturminnepartiene i 2021.

VERNEPRIS TIL VILLA BERGFALL PÅ HAMAR

 • Publisert: 20.11.2020
En tiårig restaurerings-reise og utallige arbeidstimer er nedlagt av Roger Falldalen og Marit Bjørnsdatter Odden og et slitent trehus har møysommelig blitt tilbakeført og fremstår i dag som et prakteksemplar av en byvilla i Hamar sentrum.

MINNEORD FOR KRISTEN GRIEG BJERKE

 • Publisert: 18.11.2020
Norsk kulturminnevern har mistet en av sine mest kraftfulle personligheter.

PRIS TIL TIDLIGERE LENSMANNSGÅRD I HOL

 • Publisert: 17.11.2020
Vinneren av Buskerud avdelings bevaringspris i 2020 er Torstein Seim for gårdstunet på Øvremyro i Hol. I tillegg ble det valgt ut to diplomvinnere.

ROSEKYRKJA I ALL SI FARGERIKE PRAKT

 • Publisert: 13.11.2020
Ei vakker bok om ei vakker kyrkje – og ei skildring av samfunnet og livet kring kyrkja på den tida ho vart reist.

KULTURARV YTTERST I BODØS KYSTLANDSKAP

 • Publisert: 12.11.2020
Fortidsminneforeningen Nordland avdeling har i mange år hatt stor interesse for Givær med sin unike kulturhistorie. Sammen med Rorbuforeningen og Alf Sivertsen bisto Fortidsminneforeningen i 1978-88 ved istandsetting og innredning av Arnebua til et sted hvor besøkende kunne overnatte. Dette ble også fulgt opp i de siste arbeidene på Arnebua i 2002.

BRÅSTOPP FOR URNES VERDENSARVSENTER UTEN BUDSJETTMIDLER I 2021

 • Publisert: 10.11.2020
Etter 40 år som verdensarv var gleden stor da staten i 2019 ga klarsignal for et verdensarvsenter for Urnes stavkirke. Nå er planene lagt og utlysingen av arkitektkonkurransen klar. Men med regjeringens statsbudsjett for neste år kan det bli bråstopp: Ingen penger er satt av til det videre arbeidet.

STOR TAKK FOR INNSATSEN TIL DISSE TRE!

 • Publisert: 07.11.2020
I dag kunne vi takke varmt for innsatsen til tre som nå fratrer sine verv i ordførerskap og hovedstyre: Ordfører Marianne L. Nielsen, styremedlem Jens Bakke og styremedlem Hans Dybvad Olesen.

I DAG SAMLES DELEGATENE PÅ TEAMS

 • Publisert: 07.11.2020
Lørdag 7. november samles delegater og ansatte til Fortidsminneforeningens representantskapsmøte, for første gang avviklet digitalt.

APS NYE TANKER OM BYPOLITIKK REDDER DENNE BYGÅRDEN

 • Publisert: 30.10.2020
Bygården i jugendstil i Elgeseter gate 30B i Trondheim har i flere tiår vært planlagt revet for å gi plass til en ny veitrasé. Nå reddes bygården av et parti som har vært for rivingen - takket være endring i partiets egen bypolitikk.

KUNSTEN Å TA VARE PÅ EN KULTURHISTORISK SKATT

 • Publisert: 28.10.2020
Med våre 43 eiendommer følger det også over 1500 kulturhistoriske gjenstander – alt fra vikingtidsfunn til kirkeinventar. Som masterstudent i gjenstandskonservering fikk Ina Halvorsen konservere en av disse skattene - et sognebudsett fra Uvdal stavkirke.

DENNE ÅRESTUEN ER EN GODT BEVART HEMMELIGHET

 • Publisert: 21.10.2020
På tunet Bjørgum i Agder ligger en enestående dokumentasjon på bygningshistorie og folkeliv: en original setesdalsrekke som spenner fra 1500-tallet til tidlig på 1800-tallet. Vi fikk bli med eier Trygve Askvig inn i denne godt bevarte hemmeligheten.

ET SJELDENT KULTURMINNE FRA HISTORISK INDUSTRI

 • Publisert: 15.10.2020
Den 8. oktober arrangerte Fortidsminneforeningens avdeling i Vest-Agder en markering for Harkmark Mølle hvor restaureringsarbeidene er fullført. Denne mølla har en lang og brokete historie – som de siste 40 årene også har blitt en del av Fortidsminneforeningens.

INGEN BUDSJETTPENGER TIL URNES VERDENSARVSENTER

 • Publisert: 07.10.2020
- Min første reaksjon er at dette er et budsjettforslag hvor kulturminnevern er nedprioritert, og vi er skuffet over at regjeringen ikke satser mer på kulturarven, sier Margrethe C. Stang, leder av Fortidsminneforeningen.

REIS VIRTUELT TIL TAUTRA KLOSTERKIRKE – ANNO 1250!

 • Publisert: 02.10.2020
Hvordan så det ut da middelalderens munker holdt til i Tautra Mariakloster, i det som var en stor kirke? En ny digital modell gir svar.

– ET TRAUME Å MÅTTE SENDE DISSE ORIGINALE VINDUENE PÅ DYNGA

 • Publisert: 29.09.2020
Styret i sameiet nekter Kirsti Skulberg å beholde de siste originale vinduene i det Esben Poulsson-tegnede høyhuset fra 1958. Vinduene hun restaurerte for 120 000 kroner for to år siden kan nå havne på dynga.

MÆHLE-SAMLINGEN TRAKK STORT PUBLIKUM

 • Publisert: 23.09.2020
Giverviljen var stor da Fortidsminneforeningen inviterte til salgsutstilling til inntekt for restaureringen av kunstnerhjemmet Jorderik sist helg. Mer enn halvparten av Mæhle-samlingen ble solgt.

– NORGE ER FULLT AV FLOTTE FOLK MED HJERTE FOR GAMLE HUS

 • Publisert: 17.09.2020
Sammen har de besøkt kulturminner i dal og bygd, fra Oslo til Kirkenes. Nå er Mathilde og Anettes 4000 kilometer lange road trip blitt til podkasten «Om hus og folk». Den første av i alt 21 episoder kan du høre fra i dag.

KONSESJONSSYSTEMET HINDRER BEVARING

 • Publisert: 10.09.2020
Drømmer du om å ta over et gammelt gårdsbruk, restaurere det og skape ny næring? Da kan du vente motstand. Fra kommunen og konsesjonssystemet.

SE KUNSTEN SOM SELGES TIL INNTEKT FOR JORDERIK

 • Publisert: 08.09.2020
Lørdag 19. og søndag 20. september arrangerer vi salgsutstilling i Kulturhuset Banken i Lillehammer,. Hele samlingen etter maleren Ole Mæhle selges og auksjoneres bort til inntekt for istandsettingen av kunstnerhjemmet Jorderik. Ved kjøp av et kunstverk signert maleren bidrar du gjennom din donasjon til bevaringen av en kulturhistorisk perle!

LA NYTT TAK MED UGLESTOPP PÅ ELSTERGÅRDEN

 • Publisert: 03.09.2020
Denne uken har det pågått hektisk aktivitet på Elstergården i Drammen. Taket måtte settes i stand på grunn av råteangrep. Fire elever fra Ung Invest i Drammens-området er med på å sortere takstein som kan brukes om igjen. Heldigvis, de fleste er steinene er gode nok til det. Bak et stort stillas kjenner vi såvidt igjen denne høkergården fra 1700.

REGJERINGEN VIL SVEKKE PLAN- OG BYGNINGSLOVEN

 • Publisert: 03.09.2020
Solberg-regjeringen foreslår å senke terskelen for dispensasjoner. I tillegg skal kommunen selv kunne vurdere nasjonal eller regional kulturminneverdi i en dispensasjonssøknad. En klar svekkelse av lovverket og kulturminnevernet, mener Fortidsminneforeningen.

BLI MEDLEM FOR KUN KR 200 UT ÅRET!

 • Publisert: 01.09.2020
Vi vil gjerne ha deg som medlem! Nå kan du benytte deg av vår kampanjepris: For kun kr 200 er du medlem ut året og mottar både to Fortidsvern og Årboken 2020.

ÅRLEG DUGNAD FOR Å REDDE EIT KULTURMINNE

 • Publisert: 01.09.2020
Sist helg gjekk fire lokale verksemder saman om ein dugnad dei kallar Skippertaket for å redde eit av dei eldste sjøhusa i Solund i Ytre Sogn.

MÆHLE-SAMLINGEN SELGES TIL INNTEKT FOR JORDERIK

 • Publisert: 18.08.2020
Enearvingen etter Jorderik-kunstneren Ole Mæhle donerte i 2019 hele 870 malerier, litografier og skisser til Fortidsminneforeningen. Nå skal inntektene fra salget av kunsten gå til istandsettingen av kunstnerhjemmet.

NY PODKAST: OM HUS OG FOLK

 • Publisert: 14.08.2020

NÅ SKAL TREHOTELLET I HELLESYLT FÅ ET LØFT

 • Publisert: 29.07.2020
Trehotellet fra rundt 1890 havnet på Rødlista da eieren i 2018 ville rive for å bygge nytt. Et år senere snudde han, men den ærverdige bygningen ble stående og forfalle. Nå skjer det endelig noe!

LITEN MYNT MED STOR HISTORIE

 • Publisert: 29.07.2020
Mynten er 1 cm i diameter og uten innskrift. Men historien den forteller går tilbake til kong Sverres tid, da borgerkrigene raste på 1100-tallet. Fra i dag kan du oppleve den i Torpo stavkirke, der den ble funnet.

PÅ JAKT ETTER KALKMALERIER I NORSKE STEINKIRKER

 • Publisert: 22.07.2020
Det er først og fremst til Danmark og Sverige vi nordmenn reiser for å beundre kirker rikt dekorert med kalkmalerier. Det betyr likevel ikke at vi ikke har slike skatter her til lands: Du finner dem i nesten hver tredje steinkirke fra middelalderen. Bli med på en norgesreise på jakt etter kalkmalerier!

TIL MINNE NI ÅR ETTER

 • Publisert: 22.07.2020
77 navn: Det midlertidige minnestedet for ofrene 22. juli 2011 foran Høyblokka i Regjeringskvartalet er gripende i sin enkelhet. Selv om store deler av området er stengt grunnet byggeaktivitet, er selve minnestedet fortsatt tilgjengelig for publikum.

TIL STAVKIRKEN MED DRESIN!

 • Publisert: 14.07.2020
Reis med en 180 år gammel transportform og besøk en mer enn 850 år gammel kulturskatt!

RIVEPLANENE BLE SNUDD PÅ HODET

 • Publisert: 27.06.2020
Anja og Hans Are ville rive de gamle bygningene på tunet, og sette opp et nytt og moderne hus her. Men så lærte de Egra gards historie å kjenne, og de leste om de hardtarbeidende menneskene som en gang bodde her. Det forandret alt.

FORENINGEN FÅR 15 MILL. TIL SATSING PÅ TRADISJONSHÅNDVERK OG UNGE MENNESKER

 • Publisert: 10.06.2020
Dette blir Norges første nasjonale læringsarena for tradisjonshåndverk! Sparebankstiftelsen DNB har tildelt Fortidsminneforeningen 15 millioner kroner for å formidle håndverkstradisjoner og rekruttere unge håndverkere de neste fem årene.

DISSE 100 ÅR GAMLE VINDUENE SKAL HOLDE I 100 ÅR TIL!

 • Publisert: 10.06.2020
Å sette i stand gamle vinduer var noe helt nytt for lærlingene som deltok på kurs i Jorderik i Lillehammer. Målet er å inspirere ferske håndverkere til å se muligheter i tradisjonelle teknikker og gjenbruk.

MER PENGER TIL ISTANDSETTING VIL GI ØKT AKTIVITET LANDET RUNDT

 • Publisert: 03.06.2020
Hvorfor satses det ikke på kulturminnevernet i revidert nasjonalbudsjett, undrer Ola H. Fjeldheim. Et ekstra tilskudd til Kulturminnefondet vil være det mest treffsikre tiltaket for å støtte små planlagte prosjekter som kan igangsettes umiddelbart.

RIVINGEN VEKKER OPPSIKT FRA BARCELONA TIL NEW YORK

 • Publisert: 25.05.2020
Mens Statsbygg forbereder arbeidet med å hakke løs Picasso og Nesjars monumentale kunstverk «Fiskerne», reagerer internasjonale kunst- og arkitekturinstitusjoner med vantro.

ANKER IKKE, MED OPPFORDRER TIL RIVESTANS

 • Publisert: 13.05.2020
Fortidsminneforeningen og Norske Arkitekters Landsforbund anmoder innstendig regjeringen om å sette rivingen av Y-blokka i bero, men påklager ikke kjennelsen i Oslo tingrett.

75 ÅR SIDEN FRIGJØRINGEN: HVORDAN MINNES EN KRIG?

 • Publisert: 07.05.2020
Fra bevisst fortielse og fjerning av spor, til pragmatisk gjenbruk og et erkjent ønske om å bevare også denne delen av vår historie. Her diskuterer Janne Wilberg hvordan holdningene til kulturminner fra andre verdenskrig har endret seg i takt med den politiske og samfunnsmessige utviklingen siden 1945.

NÅ KAN DU BESØKE STAVKIRKENE BORGUND, URNES OG HOPPERSTAD I SOGN

 • Publisert: 05.05.2020
Fra 1. mai er disse tre stavkirkene åpne for forhåndsbestilt omvisning. I første omgang gjelder dette for grupper på maks fire personer, men antallet besøkende kan bli utvidet i tråd med myndighetenes råd.

50 NYE PROSJEKTER DELER 7,1 MILLIONER KRONER

 • Publisert: 29.04.2020
I år kan rekordmange eiere av kulturminner landet rundt glede seg over midler fra Kulturminner for alle. Halvparten av alle som søkte fikk et ja til prosjektet sitt.

EUROPA NOSTRA I BREV TIL SOLBERG: Y-BLOKKA KAN BLI EN KILDE TIL STOLTHET OG FRAMTIDSTRO FOR NORGE OG EUROPA

 • Publisert: 22.04.2020
«Det er ikke for sent å redde Y-blokka og gi bygningen nytt liv. La den bli et minnested og en kilde til stolthet og framtidstro», heter det i et brev til statsminister Erna Solberg fra den felleseuropeiske kulturminneorganisasjonen Europa Nostra.

REGJERINGEN VEKTLEGGER GJENBRUK AV GAMLE BYGNINGER SOM DEL AV KLIMALØSNINGEN

 • Publisert: 17.04.2020
– I denne meldingen løfter myndighetene blikket og setter vern av natur, kultur og miljø i en sammenheng, noe som er positivt og viktig. Samtidig må vi passe på at dette ikke bidrar til å utvanne kulturminnefeltet, sier Ola H. Fjeldheim.

NÅ ER TRE AV STAVKIRKENE VÅRE I SOGN ÅPNE FOR BESØK

 • Publisert: 15.04.2020
Fra 1. mai satser foreningen på å åpne stavkirkene Borgund, Urnes og Hopperstad for begrenset og forhåndsbestilt besøk: Vi gleder oss til å tilby grupper på maks fire personer guidet omvisning i disse tre unike kulturskattene.

REPRESENTANTSKAPSMØTET 2020

 • Publisert: 08.04.2020
Hovedstyret har i et ekstraordinært styremøte i dag besluttet å utsette årets representantskapsmøte. Representantskapets ordfører og varaordfører deltok som observatører i styremøtet. Representantskapsmøtet skulle etter planen avholdes i Kristiansand, helgen 5.-7. juni i år

TINGRETTEN GA GRØNT LYS FOR RIVING AV Y-BLOKKA

 • Publisert: 07.04.2020
Begjæring om midlertidig forføyning tas ikke til følge og sakskostnader tilkjennes ikke, slik avslutter tingrettsdommer Helen Engebrigtsen ved Oslo Tingrett kjennelsen som ble offentliggjort i dag. En svakhet i lovverket, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen

LUKSUS I LUSTER

 • Publisert: 04.04.2020
Urnes kirke ble innskrevet i Unescos Verdensarv i 1979 og regnes ofte som den største juvelen blant Fortidsminneforeningens eiendommer. Denne artikkelen forsøker å gjenskape hvordan kirkerommet fremsto i sin glanstid.

ARBEIDENE I GANG I JORDERIK

 • Publisert: 01.04.2020
I mai går Fortidsminneforeningen for alvor i gang med å restaurere kunstnerhjemmet Jorderik. Nå ryddes det opp og gjøres klart for at håndverkerne kan slippe til.

MIDDELALDERUKAS 20-ÅRSJUBILEUM UTSETTES TIL 2021

 • Publisert: 01.04.2020
I lys av covid -19 situasjonen har komiteen for Middelalderuka i Numedal bestemt at årets festival som skulle vært arrangert fra 24.-31. juli 2020 utsettes til 2021. Fortidsminneforeningen er en av arrangørene.

DETTE ER KULTURMINNENES INTERNASJONALE GRUNNLOV

 • Publisert: 26.03.2020
Venezia-charteret er den prinsipielle referansen for vurdering av kulturminner på verdensarvlisten og framstår i dag som kanskje det tydeligste uttrykk for vel 70 års internasjonalt faglig samarbeide om kulturminnevern, skriver arkitekt Hans Jacob Hansteen i denne artikkelen som tidligere har stått på trykk i Fortidsvern. Her kommenterer han hver av traktatens prinsipper.

NÅ KAN DU FØLGE RETTSMØTET OM Y-BLOKKA MED STREAMING

 • Publisert: 26.03.2020
Her følger informasjon og videolenke fra Oslo tingrett, om rettsmøtet om Y-blokka. Rettsmøtet gjennomføres 26. og 27. mars, og på grunn av koronaviruset vil det ikke være adgang for publikum og presse. https://www.youtube.com/watch?v=varTswvs8vY

BETONG-IKONET EN AV EUROPAS SYV VIKTIGSTE TRUEDE BYGNINGER

 • Publisert: 24.03.2020
Midt i oppkjøringen til det norske bygningsvernets historisk viktige rettsmøte denne uken, sender kulturgiganten Europa Nostra ut et siste argument for å redde Y-blokka, og setter bygningen på listen over 7Most Endangered i 2020, en liste like eksklusiv som den er trist.

DEN UNIKE NORSKE SVEITSERSTILEN

 • Publisert: 20.03.2020
Den til tider så utskjelte norske sveitserstilen er en del av en mangfoldig trehusarkitektur som vokste fram i flere europeiske land på 1800-tallet. Ved Slottet i Oslo kan du oppleve et slikt bygningsmiljø så godt bevart at det er unikt i den vestlige verden.

JA ELLER NEI TIL RIVING AV SØLVVAREFABRIKKEN I BERGEN

 • Publisert: 17.03.2020
En gammel sølvvarefabrikk i Bergen ligger klemt inn mellom to viktige rester fra middelalderen, tårnfoten og et korkapell, levningene etter Nonneseter kloster bygget på 1100 og 1200-tallet. Nonneseter er Fortidsminneforeningens eiendom. Vi inviterte arkitekturhistoriker Trond Lindahl og arkeolog Alf Tore Hommedal til å legge frem sine ulike syn. Begge er medlemmer av Fortidsminneforeningen.

KJÆRE ALLE MEDLEMMER OG KULTURMINNEVERNERE

 • Publisert: 16.03.2020
Arrangementer blir nå satt på vent, men vi i foreningen står likevel på for fullt for kulturminnene. Ta gjerne kontakt med hovedadministrasjonen eller lokallaget ditt!

Y-BLOKKA: STEVNING MOT STATEN OVERSENDT OSLO TINGRETT

 • Publisert: 12.03.2020
Norske arkitekters landsforbund og Fortidsminneforeningen har i dag gått til sak mot staten for å få rivevedtaket for Y-blokka kjent ugyldig.

HER ER ÅRETS STIPENDVINNERE

 • Publisert: 11.03.2020
For tredje året på rad deler vi ut stipend til unge med interesse for tradisjonshåndverk. Her er de fire heldige vi valgte ut blant 31 søkere.

SALGSUTSTILLINGEN I LILLEHAMMER UTSETTES

 • Publisert: 11.03.2020
Grunnet den økende risikoen for koronasmitte i Norge har vi i dag avlyst salgsutstillingen til inntekt for kunstnerhjemmet Jorderik i Lillehammer 20. til 22. mars. Salget av Ole Mæhle-samlingen vil likevel bli gjennomført ved en senere anledning. Når og i hvilken form blir annonsert etter hvert.

HAR GJENREIST SKRIVEHUSET TIL FILOSOFEN LUDWIG WITTGENSTEIN I SOGN

 • Publisert: 10.03.2020
I fjor sommer og deler av de siste fem år har jeg tilbrakt mye tid i arbeidet med gjenoppbyggingen av den verdensberømte østerrikske filosofen Ludwig Wittgensteins skrivehus, skriver professor Harald N. Røstvik.

GJENSKAPER TEKSTIL FRA MIDDELALDEREN

 • Publisert: 06.03.2020
I Steinhuset på Hadeland i gamle Oppland fylke er tre flittige damer i gang med å gjenskape et tekstil fra middelalderen, det såkalte Bildentekstilet. De karer, spinner, farger med hjemmelagde platefarger, vever og broderer akkurat slik man gjorde i middelalderen - og ulla kommer fra lokal spelsau.

VERDIFULLT STUDENTUTVALG MED KOSEANSVARLIG

 • Publisert: 03.03.2020
Det nye studentutvalget i Oslo er en begeistret gjeng. Samholdet rundt kulturarven er sterkt, og interessen stor. De har til og med en egen koseansvarlig.

HÅKON LI HEIDRA FOR INNSATSEN FOR BORGUND STAVKYRKJE

 • Publisert: 28.02.2020
Som tilsynshavar for Borgund stavkyrkje i ein årrekkje har ikkje Håkon Li berre teke vare på ein av landets mest verdfulle bygningar. Han har óg formidla kunnskap om denne unike bygningsarven til unge og gamle - og gleda oss med fantastiske bilete. Gratulerer med velfortjent heidersnål!

OPPFYLTE DRØMMEN OM Å BO PÅ EN GAMMEL GÅRD

 • Publisert: 28.02.2020
Noen ganger spiller tilfeldighetene inn og gjør at livet tar en ny vending. Lite ante takstmann og regnskapsfører Jarle Tveit at den gamle gården i Hamrabø i Suldal som han hadde i oppdrag å taksere, skulle bli hans.

- ETTER ÅTTE ÅRS KAMP FOR Y-BLOKKA GIR VI OSS IKKE MED DETTE

 • Publisert: 26.02.2020
- Regjeringens ordre om riving demper ikke vår vilje til å prøve denne saken for retten, sier generalsekretær Ola H. Fjeldheim.

ARBEIDERPARTIET: HVA GJØR FORSVARSMINISTEREN FOR Å SIKRE KRIGSSKOLEN?

 • Publisert: 24.02.2020
Skal en rik nasjon som Norge frasi seg ansvaret for en nasjonal- og militærhistorisk unik bygning kun for å spare penger, spør stortingspolitiker Nina Sandberg (Ap) i et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

DUGNADEN GA NYTT LIV TIL BYGDA

 • Publisert: 21.02.2020
Dampskipsekspedisjonen på kaia i bygda Sæbø ved vakre Hjørundfjorden på Sunnmøre stod til forfall. Ørstad kommune, som eide bygningen, solgte den heldigvis til 10 ekte, bofaste bygningsvernere. Her er noen av bildene fra dette dugnadseventyret.

JORUNN ØNSKER VELKOMMEN TIL "DEN GLEMTE DALEN"

 • Publisert: 11.02.2020
Mens antall turister totalt sett øker, vil Fortidsminneforeningen fordele besøkstrykket på flere av våre attraksjoner. For eksempel ved å lede verden til middelalderperler i «glemte» Numedal.

DAMASKDUGNAD I VAKKER TRØNDERLÅN

 • Publisert: 24.01.2020
Etter en tre år med imponerende arbeidsinnsats i en historisk trønderlån, er en damaskvev fra 1840-årene klar til bruk.

SKINNER IGJEN ETTER 300 ÅR MED DRAMA

 • Publisert: 20.01.2020
Meyers Palé har hatt en dramatisk reise gjennom 300 år. I dag står bygningen vakker og i standsatt på Børter gård i Enebakk sør-øst for Oslo.

HVOR MYE KAN VI TILLATE OSS Å GJØRE MED EN VERNEVERDIG HUS?

 • Publisert: 14.01.2020
Foreningen fikk i 2019 ansvaret for to nye eiendommer. Den ene er kunstnerhjemmet Jorderik, sentralt på Lillehammer. Den andre er skogfinnetorpet Abborhøgda, med sine ti bygninger og et rikt kulturlandskap. Hvilke verdier skal vi prioritere når disse to vidt forskjellige kulturminnene skal få ny bruk?

NÅ BLIR DET FYR I DEN GAMLE SMIA I KOPPEN

 • Publisert: 10.01.2020
På Koppen gard på Osterøy har de satt i stand den gamle smia, med hjelp fra Kulturminner for alle. Og en gjeng skolelever!

RELATED TO VESTLAND

 • Publisert: 01.01.2020
Denne artikkel skal vises på fylkesavdelingere som er under vestlandet

JUBILEUMSFEST FOR DE FØRSTE 175 ÅRENE

 • Publisert: 17.12.2019
Gratulerer alle medlemmer og alle som følger oss og støtter oss. Jubileet 2019 er med semninaret og julebispen 16. desember offisielt over. Takk til alle som har bidratt!

KVERNES-FORSKNINGEN HENNES ENDRER STAVKIRKEHISTORIEN

 • Publisert: 12.12.2019
– Dette byggeåret setter Kvernes i en særstilling blant landets 28 stavkirker, sier kunsthistoriker Linn Willetts Borgen. Onsdag presenterte hun ferske forskerfunn til et fullsatt forsamlingshus.

FORENINGEN VANT EUS GRAND PRIX I PARIS

 • Publisert: 29.10.2019
Gratulerer til alle medlemmer! Ikke bare én, men TO PRISER kunne Margrethe C. Stang ta imot på vegne av Fortidsminneforeningen i Paris tirsdag kveld.

EN NASJONAL SKATT I SPILL

 • Publisert: 04.10.2019
Forsvarsdepartementet vil ikke lenger forsvare et av landets viktigste kulturminner. Bli med inn i Den gamle krigsskolen og se hvilke nasjonale verdier som nå kan ende hos private.

– VI SKAL FØRE DETTE BYGGET INN I FRAMTIDEN OG FYLLE DET MED AKTIVITET

 • Publisert: 18.09.2019
18. september gikk det offisielle startskuddet for Jorderik-prosjektet: Fortidsminneforeningen har overtatt dette kunstnerhjemmet på Lillehammer for å sette det i stand og finne ny bruk

EKSTREM GJENBRUK

 • Publisert: 19.07.2019
«Vi ser med spenning fram til gjenbruk av dette kulturminnet». Slik lød meldingen fra fylkeskommunen da Randi Grimeland og Nils Røsvik skulle forvandle en nedgrodd tysk bunker til sitt ferieparadis.

EIEREN SNUR: VIL LIKEVEL IKKE RIVE TREHOTELLET I HELLESYLT

 • Publisert: 12.02.2019
Rivingstruede Grand Hotell Hellesylt blir likevel ikke erstattet av et signalbygg signert Snøhetta.

VIL RIVE ÆRVERDIG TREHOTELL FRA 1890-TALLET

 • Publisert: 10.04.2018
I Hellesylt på Sunnmøre gir en utbygger bort et over hundre år gammelt trehotell helt gratis! Realiteten er en PR-kamuflert riveskandale i emninga.

VERDIEN AV KULTURMINNER

 • Publisert: 15.12.2016
Det er en utbredt oppfatning at kulturminner er et positivt fellesgode, men at eierne av bevaringsobjektene påføres en byrde. Denne undersøkelsen viser at kulturminnevern skaper mer enn fellesverdier; det verdsettes også av markedet.
Vis mer