AKTUELT

VI ØNSKER KANDIDATER TIL FORENINGENS NYINNSTIFTEDE NASJONALE VERNEPRIS

 • Publisert: 06.12.2021
Med etablering av en ny nasjonal vernepris ønsker Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNI å løfte frem verdien av godt vern. Totalt 150 000 kroner i prispenger skal deles ut årlig til tre mottakere.  

I DAG GÅR STARTSKUDDET FOR FRIVILLIGHETENS ÅR 2022

 • Publisert: 05.12.2021
I hele 2022 skal Norge markere mangfoldet av frivillig innsats og betydningen av den. Du kan følge med på alt som skjer rundt om i landet på hjemmesiden til Frivillighetens år 2022.

PRISDRYSS FOR FLOTTE BEVARINGSPROSJEKTER I BUSKERUD

 • Publisert: 09.11.2021
Storgården Fjøsvika vant Bevaringsprisen 2021 Buskerud fylkesavdeling av Fortidsminneforeningen mens husmannsplassen Karlenga ble beæret med diplom. Også vinnerne fra 2020 kunne omsider motta sine priser.

DENNE HUSMANNSPLASSEN SKAL BLI FORENINGENS NYE KURSSTED

 • Publisert: 05.11.2021
Han har tråkket gjennom gulvene et par ganger, men det skremmer ikke Ola H. Fjeldheim. -– Vi skal ta vare på Karusbakken som en husmannsplass og samtidig drive kursvirksomhet om hvordan en så forfallen plass kan berges.

BERGEN SPANDERTE 150-ÅRSFEST SOM TAKK FOR FORENINGENS INNSATS FOR BYEN

 • Publisert: 31.10.2021
Mer enn 200 av foreningens medlemmer deltok lørdag 30. oktober på en strålende markering i Håkonshallen for å å feire at Hordaland avdeling ble opprettet for 150 år siden, 5. juli 1871. Bergen kommune spanderte mottakelsen som en takk for at Fortidsminneforeningen har reddet mange av byens viktigste monumenter, blant dem Håkonshallen og Bryggen. Foreningens hedersnål ble tildelt Berit Irene Høgheim og Tor Lund for deres lange innsats særlig knyttet til Lysøen, Ole Bulls enestående villa.

NORGE HAR MYE Å TAKKE BERGENSAVDELINGEN FOR. HÅKONSHALLEN, FOR EKSEMPEL

 • Publisert: 29.10.2021
Moster gamle kirke. Stavkirkene Urnes, Borgund og Hopperstad. Finnesloftet på Voss. Fløyrestauranten. Bryggen. Bergensavdelingen av Fortidsminneforeningen, i dag Hordaland avdeling, kan i stor grad takkes for at vi i dag kan glede oss over alle disse kulturskattene. Lørdag 30. oktober feires avdelingens 150-årsjubileum. Og den festen er lagt dit det hele startet: til Håkonshallen.

UTLYSING AV ARKITEKTKONKURRANSE FOR URNES VERDSARVSENTER

 • Publisert: 18.10.2021
Måndag 18. oktober er ein milepæl for Fortidsminneforeininga og vegen fram mot eit nytt besøkssenter for Urnes stavkyrkje i Sogn: Vi inviterer til open plan- og designkonkonkurranse for Urnes verdsarvsenter, planlagt opna i den vesle bygda Ornes i Luster i 2024.

– JEG LIKER Å SE SPOR ETTER DE SOM HAR LEVD HER

 • Publisert: 15.10.2021
Hun har gitt seg i rikspolitikken og vet for første gang på mange år ikke hva hun skal jobbe med fremover. Men privat har Trine Skei Grande mer enn nok: I februar kjøpte hun Hølandsgata 7 på Kampen i Oslo, med en verneverdig bygningsmasse som ikke er for den late: Et romslig to etasjers hus fra 1850, loft, en lang og innholdsrik rekke med uthus, egen stall – og potetåker – midt i byen.

– ET STATSBUDSJETT BLOTTET FOR STØRRE KULTURMINNE-SATSINGER

 • Publisert: 12.10.2021
– Stramt og nøkternt, med få påplussinger ut over det å veie opp for prisstigningen, sier Ola H. Fjeldheim.  Nå setter han sin lit til den nye regjeringen.

UNGE HÅNDVERKERE LÆRER TAKTEKKINGENS KUNST

 • Publisert: 12.10.2021
Skal vi klare å ta vare på bygningsarven vår i fremtiden er vi avhengig av gode tradisjonshåndverkere. Og da må vi vekke interessen hos unge håndverkere i dag. På Dovre fikk 21 unge håndverkere prøve seg i taktekking; to teknikker på fem dager.

FORVENTER EN FREMTIDSRETTET KULTURMINNEPOLITIKK FRA NY REGJERING

 • Publisert: 05.10.2021
- Senterpartiet har vært tydelige i sine krav i opposisjon og har en ambisiøs kulturminnepolitikk i partiprogrammet de gikk til valg på. Nå forventer vi at dette også preger den kommende regjeringsplattformen, sier Ola H. Fjeldheim.

SYSTEMSVIKT: MINNELUNDEN BLE FREDET - SÅ RASERT

 • Publisert: 25.09.2021
11. september ble fredningen av krigsminnesmerket på Trandumskogen markert. Dette skjedde tre måneder etter at staten selv – gjennom statsforetaket Forsvarsbygg – raserte minnelunden. Hvordan i all verden kan sånt skje?

ENDELIG KUNNE VI SAMLES TIL ÅRSMØTE IGJEN!

 • Publisert: 17.09.2021
Årets representantskapsmøte – Fortidsminneforeningens årsmøte og høyeste organ – er i 2021 lagt til Kristiansand. Fredag til søndag samles 87 delegater, ansatte og gjester i byen for det offisielle møtet lørdag 18. september, med påfølgende festmiddag.

URNES VERDSARVSENTER LØFTA INN I REGJERINGA

 • Publisert: 08.09.2021
Senterpartiet utforder regjeringa i saka om Urnes verdsarvsenter: «Vil statsråden ta initiativ til å sikre den naudsynte statlege støtta for å realisere desse planane?»

AUGUST (26) – DETTE HADDE IKKE VÆRT MULIG UTEN STIPEND

 • Publisert: 02.09.2021
Fem av de unge deltakarne under Handverksdagene på Røros var der takket være stipendordningen i regi av  Fortidsminneforeningens satsing Håndlag. Den skal bidra til at vi også i fremtiden har håndverkere med kunnskap om tradisjonelt bygningsvern.

TELEMARKKANALENS VENNER MED VELLYKKET TILBAKEFØRING

 • Publisert: 01.09.2021
Telemarkkanalens venner har avsluttet første del av restaurering av den gamle slusemesterboligen, hagen og parken ved Løveid sluser.

OPPDAG MOSTER GAMLE KIRKE VIRTUELT!

 • Publisert: 26.08.2021
Hvilken rolle har Moster gamle kirke spilt i vår nasjonale historie? Det kan du lære om i denne virtuelle omvisningen.

HVILKET PARTI LOVER DEN BESTE KULTURMINNEPOLITIKKEN?

 • Publisert: 16.08.2021
Bygningsvernsentre i alle fylker? Strengere regler mot spekulativt forfall? Mer penger til Kulturminnefondet? Eller mindre makt til Riksantikvaren? Spennet mellom partiene er stort.

20 ÅRS INNSATS: REDDET «HÅPLØST» EMPIREHUS FRA 1830

 • Publisert: 06.08.2021
Gleden over å ta vare på et gammelt hus er av og til så sterk at selv ikke det verste forfall skremmer. Kari-Anne Torstensen og Ole Henrik Thoresen har brukt mer enn 20 år av sine liv på å sette i stand Glengsgaten 1 i Sarpsborg, et unikt hus i stram empire.

DUGNAD FOR LAFTET KRIGSMINNE

 • Publisert: 13.07.2021
Våren 1945 var Gjefsjøen fjellgård i Snåsa base for den amerikanske sabotasjeaksjonen Operasjon Rype. Nå restaureres bygningen som var hovedkvarter for operasjonen.

NÅ KAN DU KJØPE JORDERIK-KUNST PÅ NETT

 • Publisert: 30.06.2021
Gikk du glipp av salgsutstillingen vi arrangerte på Lillehammer i september 2020? Nå kan du handle kunstverk til inntekt for Jorderik-prosjektet i vår nye nettbutikk!

NÅ LYSNER DET FOR URNES VERDENSARVSENTER

 • Publisert: 24.06.2021
En velvillig kommune og en generøs privatperson sørger for at arbeidet med det nye verdensarvsenteret for Urnes stavkirke nærmest er tilbake på skinner. Men det fritar på ingen måte staten.

FORTETTING TRUER HERREGÅRDSLANDSKAP AV NASJONAL VERDI

 • Publisert: 22.06.2021
De praktfulle herre- og lystgårdene fra 1700- og 1800-tallet er ikke selv truet, men fortettingspolitikk er i ferd med å forringe det unike kulturmiljøet på Lade som de er en del av.

TØFFE TANTE FRESIA INNTAR STEINVIKHOLM SLOTT

 • Publisert: 18.06.2021
Interaktivt teater, aktivitetsdager, escape room, digital tidsreise og historiske vandringer. Steinvikholmsommer er et fullspekket program for både barn og voksne.   

DETTE KAOSET KAN BLI INNGANGSPORTEN TIL VERNEVERDIGE RISØR

 • Publisert: 15.06.2021
En dominerende og dårlig tilpasset arkitektur kan bli den nye velkomsten til en av Norges best bevarte trehusbyer. 24. juni sier bystyret ja eller nei til forslag om utsatt frist og ny runde på tegnebrettet.

SØK NÅ! HER ER HØSTENS KURS OG WORKSHOPS

 • Publisert: 09.06.2021
Bli med! Muring av buer i Middelalderparken i Oslo. Jenteworkshop i Lillingstonheimen i Fjaler. Kurs i tradisjonell kalking i Snertingdal. Bygging av båtnaust i Valdres og båtbygging i Risør.

16 MILL. MER TIL KULTURMINNEFONDET I REVIDERT BUDSJETT

 • Publisert: 08.06.2021
Regjeringen snur. I avtalen inngått med FrP får Kulturminnefondet 16 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Det betyr en reell økning på 6 millioner kroner fra 2020-budsjettet, mot en opprinnelig reduksjon på 10 millioner kroner da budsjettet ble vedtatt i fjor høst.

HAN ENDRET UNESCOS SYN PÅ VERDENSARV

 • Publisert: 04.06.2021
I Verdensarvkonvensjonen fra 1972 beskrives kulturarven og naturarvens betydning for menneskeheten. Men menneskerettighetene, de nevnes ikke. Dette bestemte arkitekten Amund Sinding-Larsen seg for å gjøre noe med. Som takk for innsatsen ble han i 2020 hedret med det internasjonale kulturminnevernets gjeveste pris.

JORDERIK ER EN KLIMAVINNER, VISER NY FORSKNINGSRAPPORT

 • Publisert: 02.06.2021
Å restaurere den 300 år gamle tømmerbygningen Jorderik er et bedre klimavalg enn å rive og bygge nytt - også hvis det nye er passivhus, viser beregninger i en fersk analyse.

NYSKAPENDE FORSKNING VISER HVORDAN STAVKIRKENE KAN HA BLITT BYGGET

 • Publisert: 01.06.2021
Med høyteknologiske verktøy har forskere fra Det tekniske universitetet i München gitt nytt liv til stavkirkene. Fortidsminneforeningens stavkirke på Borgund er et av monumentene som har blitt undersøkt. I denne nettutstillingen får publikum mulighet til å oppleve resultatene digitalt og komme tett på konstruksjonene.

NÅ KAN DU FERIERE I GARNISONSYKEHUSET I STAVERN

 • Publisert: 31.05.2021
Fra 1. juli kan du leie deg inn i historiske omgivelser midt i sommerbyen Stavern, i foreningens eiendom fra 1790. Innvendig skjuler det seg blant annet tre moderne ferieleiligheter med sjel.

OM STYGT OG PENT - OG VÅRENS STORE OPPRØR

 • Publisert: 28.05.2021
Mange mener at det har lite for seg å diskutere hva som er stygt og pent. Men stemmer det? Jeg har blitt mer og mer i tvil, skriver Margrethe C. Stang, kunsthistoriker og styreleder i Fortidsminneforeningen.

VERNEVERDIG TREHUSIDYLL MIDT I OSLO SKAL RIVES

 • Publisert: 26.05.2021
Bystyrepolitikerne vedtok planene de selv mener er mangelfullt utredet av Bane NOR. Nå er vedtaket påklagd og det verneverdige trehusmiljøet midt i Oslo oppført på Rødlista.

– URNES VERDENSARVSENTER KAN IKKE LENGER VENTE PÅ STATEN

 • Publisert: 14.05.2021
– Vi kan ikke vente lenger på statlige midler, vi må lete etter finansiering andre steder, sier Ola H. Fjeldheim. Han er svært skuffet over at regjeringen heller ikke i revidert statsbudsjett har klart å prioritere bevilgningene som må til for å sikre den videre prosessen fram mot et nytt verdensarvsenter for Urnes stavkirke.

HER FÅR UNGE HÅNDVERKERE BRYNE SEG PÅ GAMLE TEKNIKKER

 • Publisert: 17.04.2021
Barkspade, høvler, tappjern, klubbe, øks og sag, det er noen av verktøyene 18 byggfagelever har fått prøvde seg på de siste to ukene. Kurset på Maihaugen er i regi av Håndlag og bygget elevene reiser skal huse en gammel dampmaskin friluftsmuseet skal stille ut.

INVITERER TIL WEBINAR OM ARKITEKTURPOLITIKK I TREBYER 23. APRIL

 • Publisert: 14.04.2021
Nettverket Den nordiske trebyen arbeider for bevaring og utvikling av historiske trehusområder og planlegger konferanse i Helsingør i november 2021. Men allerede 23. april blir det webinar om arkitekturpolitikk i slike sårbare kulturmiljøer.

LANSERER MUSIKKVIDEO FOR Å REDDE DEN GAMLE STASJONEN I BYGDA

 • Publisert: 09.04.2021
– Denne låta er først og fremst en lokalpolitisk kampanje for å bevare et av Østfolds fineste og kanskje litt bortglemte kulturminner, sier André Jensen og Olav Tokerud i duoen Hagle. Sammen med Stian Staysman Thorbjørnsen lanserer de musikkvideoen "Bevar Gautestad stasjon".

SLIK SKAL VI REKRUTTERE MORGENDAGENS TRADISJONSHÅNDVERKERE

 • Publisert: 01.04.2021
Håndlag er vår nye, store satsing på unge håndverkere. 15 millioner kroner over fem år skal brukes til å inspirere og rekruttere de som skal ta vare på bygningsarven vår inn i fremtiden.

GOD PÅSKE TIL ALLE MED HJERTE FOR GAMLE HUS!

 • Publisert: 30.03.2021
Vi lar disse vakre bildene av Holdhus gamle kyrkje i Eikelandsosen i Bjørnafjorden i Vestland sette påskestemningen. Vi ønsker medlemmer, ansatte og alle som er glade i bygningnsarven en fin påske.

VI SØKER FORMIDLERE VED STEINVIKHOLM SLOTT

 • Publisert: 26.03.2021
Vi søker etter engasjerte, utadvendte og historieinteresserte personer som har lyst til å jobbe ved en av norgeshistoriens mest spennende eiendommer.

MINORITETSTRÅDER I NORGESVEVEN

 • Publisert: 19.03.2021
«Plutselig ble jugendgården mer enn arkitekturhistorie, den ble del av en større fortelling, en flik verdenshistorie», skriver Margrethe C. Stang om den falmede Jugenddronninga i Trondheim. Hus er vitnesbyrd over levde liv - også minoritetenes.

JENTEWORKSHOP, TRENGER VI DET?

 • Publisert: 08.03.2021
Eget kurs for kvinnelige tradisjonshåndverkere? Ja takk! Da Fortidsminneforeningen for første gang inviterte til Jenteworkshop i fjor var interessen så stor at vi måtte doble antall plasser fra 10 til 20. I 2021 gjentar vi suksessen. Kursarena er også i år fantastiske Lillingstonheimen i Fjaler.

ASTRID REISER FRA KJØKKENBENKEN MENS HUN FORBEREDER ÅRETS BESØKSSESONG

 • Publisert: 07.03.2021
Som publikumsansvarlig for foreningens besøkseiendommer savner Astrid Galstad luft under vingene. Nå har hun og mannen tatt turen til Irland, Frankrike, Østerrike, Finland og Kenya – fra kjøkkenbenken.

TREHUSMILJØENE: BRANNSIKRINGEN BLIR BEDRE, MEN BUDSJETTMIDLENE MÅ ØKES

 • Publisert: 04.03.2021
Stadig flere kommuner har planer for brannsikring av sine verneverdige trehusmiljøer. Men fortsatt søkes det om langt mer penger til tiltak enn det Riksantikvaren har å dele ut.

REISELYSTEN? OPPLEV BORGUND OG KONGEVEGEN FRA 1. APRIL

 • Publisert: 18.02.2021
Møt våren med rundtur på Kongevegen, eksklusiv guiding og lunsj i Borgund stavkirke og to overnattinger i historiske omgivelser på Gamle Lærdalsøyri.

KREVENDE Å SKJÆRE FOR 950 ÅR SIDEN. KREVENDE Å SKJÆRE I DAG!

 • Publisert: 09.02.2021
Nordportalen – også kjent som Urnesportalen - er blant landets mest ikoniske eksempler på treskjærerkunst. I regi av Fortidsminneforeningen skal nå noen av våre fremste treskjærere lage en rekonstruksjon – og lære mer om hvordan kollegaene deres utførte arbeidet for nesten et tusen år siden!

20 MILLIONER KRONER SKAL GI LYS I GAMLE HUS

 • Publisert: 05.02.2021
– Dette er en helt ny måte å drive kulturminnevern på, sier Mathilde Sprovin. Hun leder Fortidsminneforeningens nye istandsettingsprogram «Husbruk», finansiert av Stiftelsen UNI.

KULTURMINNEVERNETS VERDIER: VI TRENGER EN DISKUSJON

 • Publisert: 30.01.2021
Verditenkingen holdes gjerne frem som et av kulturminnevernets mest sentrale verktøy,. Begreper som opplevelsesverdi, bruksverdi og dokumentasjonsverdi brukes for å definere eller analysere hva som er viktig ved et kulturminne. Verditenkningen ble smidd på starten av 1900-tallet og grundig pusset opp på starten av 1980-tallet. Siden da har den blitt justert og fått mange tillegg, men hvor godt egnet er den til å løse oppgavene kulturminnevernet står foran i dag?

FØLG OSS PÅ VEIEN MOT ET NYTT VERDENSARVSENTER FOR URNES

 • Publisert: 18.01.2021
Hva gjør Urnes stavkirke til verdensarv? Hvordan blir utstillingene? Hva er Urneshagen? Og hvordan skal besøkssenteret se ut? Følg oss på veien mot et ferdig verdensarvsenter - på www.urnesstavkirke.no - den nye nettsiden lansert 18. januar.

BYGGHYTTA VED NIDAROSDOMEN ER BLITT VERDENSARV

 • Publisert: 08.01.2021
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har nå plass på UNESCOs fortegnelse over gode vernepraksiser. Bygghytta er det tredje norske bidraget til verdens immaterielle kulturarv, etter oselvarkulturen og setesdalstradisjonen.

EN VÆRBITT KYSTLØE FIKK NYTT TAK AV TORV OG NEVER – OG EGET DIKT!

 • Publisert: 05.01.2021
Et av kravene til mottakere av penger fra Kulturminner for alle er at det skrives sluttrapport. I tilfellet kystløa på Nordhaug på Gåsøya i Møre og Romsdal ble denne supplert med noe ganske spesielt – et stykke poesi vi syns fortjener flere lesere enn oss i redaksjonen.

INVITASJON: VI ØNSKER BIDRAG TIL ÅRBOKEN 2021

 • Publisert: 04.01.2021
Hvilke problemstillinger og funn står sentralt innen kulturminnefeltet akkurat nå? Send oss et kort sammendrag av ditt forslag til vitenskapelig artikkel i Fortidsminneforeningenes årbok 2021 innen 15. januar.

ET KULTURMINNE FOR DEN GODE SMAK

 • Publisert: 30.12.2020
De har gradvis forsvunnet, hovedstadens klassiske konditorier, men nyrenoverte Halvorsens Conditori kan fortsatt by på et sus av historie. Og utsikten mot naboen - Stortinget – er den samme i dag som da Hans Halvorsen åpnet dørene til sitt nye etablissement for Christiania-fiffen på slutten av 1800-tallet.

BLI MED PÅ EN ROADTRIP GJENNOM KULTURMINNEVERNET!

 • Publisert: 23.12.2020
Anette og og Mathilde har vært på tur – en roadtrip. Et samarbeid mellom Bygg og Bevar og  Fortidsminneforeningen. Oppstarten var Oslo, endestasjonen Kirkenes. Over 4000 kilometer tilbakela de i en leid kassebil innredet med to sovemadrasser. Målet var reisen selv – og alle menneskene de traff underveis.

I DEN LILLE BYGDA HOVIN ER DET IGJEN LIV I GAMMELBUTIKKEN

 • Publisert: 21.12.2020
– Det er trist med gamle bygninger som står alene og forlatt. Gleden ved å få være med på å gi liv tilbake til dem er stor, sier Siri Nordhus og Terje Olsen. Da de flyttet til tettstedet Hovin i Trøndelag var deres nærmeste nabo et nedlagt handelssted. I dag skinner bygningene, med lys i vinduene, takket være ekteparet selv og Stiftelsen Gamle Hovin.

I ÅR VAR DEN TRADISJONSRIKE JULEBISPEN 16. DESEMBER DIGITAL

 • Publisert: 18.12.2020
Det ble julebisp også i år - på Facebook! Onsdag 16. desember kl. 15.00 var lysekronen tent og Ola H. Fjeldheim bød på gjester, hilsener og tilbakeblikk på året som har gått.

JOVISST NYTTER DET Å KJEMPE!

 • Publisert: 11.12.2020
«I dag er det flaut å innrømme det, men jeg tenkte faktisk at slaget var tapt, at det var opp og avgjort for lenge siden. Jeg er så glad for at jeg tok feil», skriver styreleder Margrethe C. Stang. Slaget det handler om er Elgeseter gate 30b og to andre jugendgårder i Trondheim som ble vedtatt revet for mange tiår siden for å «slippe bilen frem». Men tiden – og samfunnsutviklingen – har jobbet for disse husene, det ble klart i november i år.

– ET RIVETILSKUDD VIL GJØRE BYGDENE VÅRE FATTIGERE

 • Publisert: 09.12.2020
Norman-utvalget foreslår økonomisk støtte til riving av falleferdige hus i privat eie for å rydde opp i bygder og tettsteder. Et svært dårlig forslag, slår Ola H. Fjeldheim fast.

– DENNE BUDSJETTAVTALEN SVEKKER BYGNINGSARVEN VÅR

 • Publisert: 02.12.2020
– Når regjeringen nå reduserer Kulturminnefondets budsjett med 10 mill. kroner, kan verdiskapingen lokalt bli redusert med ytterligere 35 mill. kroner. Dette er ufattelig i en tid da vi trenger mer aktivitet, ikke mindre, sier Ola H. Fjeldheim.

JULEGATE MED BYGNINGSVERN TIL GLEDE I KORONATIDER

 • Publisert: 28.11.2020
Bedre førjulstemning kan man knapt ønske seg. I går kveld ble julegaten tent i det vesle,fredelige samfunnet Hovin en time med bil sør for Trondheim. Dette er ikke en hvilken som helst juelgate. Den består av tre bygninger som utgjør et nedlagt landhandleri. Lokalsamfunnet har samlet seg om å sette bygningene i stand etter antikvariske metoder. De ønsket seg lys og liv i de mørke bygningene. Det har de klart på en imponerende måte, og nå er det andre år på rad de har julgate.

HER ER FIRE HELDIGE STIPENDMOTTAKERE FOR 2021

 • Publisert: 25.11.2020
For fjerde gang deler vi ut stipend til fire unge med interesse for tradisjonshåndverk. Her er de heldige vi valgte ut blant 30 søkere.

SP OG MDG LOVER MEST TIL KULTURMINNEVERNET

 • Publisert: 24.11.2020
Budsjettforslag er en ting – praktisk politikk noe annet. Men basert på «tallenes tale» så er Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne de mest ambisiøse kulturminnepartiene i 2021.

VERNEPRIS TIL VILLA BERGFALL PÅ HAMAR

 • Publisert: 20.11.2020
En tiårig restaurerings-reise og utallige arbeidstimer er nedlagt av Roger Falldalen og Marit Bjørnsdatter Odden og et slitent trehus har møysommelig blitt tilbakeført og fremstår i dag som et prakteksemplar av en byvilla i Hamar sentrum.

MINNEORD FOR KRISTEN GRIEG BJERKE

 • Publisert: 18.11.2020
Norsk kulturminnevern har mistet en av sine mest kraftfulle personligheter.

PRIS TIL TIDLIGERE LENSMANNSGÅRD I HOL

 • Publisert: 17.11.2020
Vinneren av Buskerud avdelings bevaringspris i 2020 er Torstein Seim for gårdstunet på Øvremyro i Hol. I tillegg ble det valgt ut to diplomvinnere.

ROSEKYRKJA I ALL SI FARGERIKE PRAKT

 • Publisert: 13.11.2020
Ei vakker bok om ei vakker kyrkje – og ei skildring av samfunnet og livet kring kyrkja på den tida ho vart reist.

KULTURARV YTTERST I BODØS KYSTLANDSKAP

 • Publisert: 12.11.2020
Fortidsminneforeningen Nordland avdeling har i mange år hatt stor interesse for Givær med sin unike kulturhistorie. Sammen med Rorbuforeningen og Alf Sivertsen bisto Fortidsminneforeningen i 1978-88 ved istandsetting og innredning av Arnebua til et sted hvor besøkende kunne overnatte. Dette ble også fulgt opp i de siste arbeidene på Arnebua i 2002.

BRÅSTOPP FOR URNES VERDENSARVSENTER UTEN BUDSJETTMIDLER I 2021

 • Publisert: 10.11.2020
Etter 40 år som verdensarv var gleden stor da staten i 2019 ga klarsignal for et verdensarvsenter for Urnes stavkirke. Nå er planene lagt og utlysingen av arkitektkonkurransen klar. Men med regjeringens statsbudsjett for neste år kan det bli bråstopp: Ingen penger er satt av til det videre arbeidet.

STOR TAKK FOR INNSATSEN TIL DISSE TRE!

 • Publisert: 07.11.2020
I dag kunne vi takke varmt for innsatsen til tre som nå fratrer sine verv i ordførerskap og hovedstyre: Ordfører Marianne L. Nielsen, styremedlem Jens Bakke og styremedlem Hans Dybvad Olesen.

I DAG SAMLES DELEGATENE PÅ TEAMS

 • Publisert: 07.11.2020
Lørdag 7. november samles delegater og ansatte til Fortidsminneforeningens representantskapsmøte, for første gang avviklet digitalt.

APS NYE TANKER OM BYPOLITIKK REDDER DENNE BYGÅRDEN

 • Publisert: 30.10.2020
Bygården i jugendstil i Elgeseter gate 30B i Trondheim har i flere tiår vært planlagt revet for å gi plass til en ny veitrasé. Nå reddes bygården av et parti som har vært for rivingen - takket være endring i partiets egen bypolitikk.

KUNSTEN Å TA VARE PÅ EN KULTURHISTORISK SKATT

 • Publisert: 28.10.2020
Med våre 43 eiendommer følger det også over 1500 kulturhistoriske gjenstander – alt fra vikingtidsfunn til kirkeinventar. Som masterstudent i gjenstandskonservering fikk Ina Halvorsen konservere en av disse skattene - et sognebudsett fra Uvdal stavkirke.

DENNE ÅRESTUEN ER EN GODT BEVART HEMMELIGHET

 • Publisert: 21.10.2020
På tunet Bjørgum i Agder ligger en enestående dokumentasjon på bygningshistorie og folkeliv: en original setesdalsrekke som spenner fra 1500-tallet til tidlig på 1800-tallet. Vi fikk bli med eier Trygve Askvig inn i denne godt bevarte hemmeligheten.

ET SJELDENT KULTURMINNE FRA HISTORISK INDUSTRI

 • Publisert: 15.10.2020
Den 8. oktober arrangerte Fortidsminneforeningens avdeling i Vest-Agder en markering for Harkmark Mølle hvor restaureringsarbeidene er fullført. Denne mølla har en lang og brokete historie – som de siste 40 årene også har blitt en del av Fortidsminneforeningens.

INGEN BUDSJETTPENGER TIL URNES VERDENSARVSENTER

 • Publisert: 07.10.2020
- Min første reaksjon er at dette er et budsjettforslag hvor kulturminnevern er nedprioritert, og vi er skuffet over at regjeringen ikke satser mer på kulturarven, sier Margrethe C. Stang, leder av Fortidsminneforeningen.

REIS VIRTUELT TIL TAUTRA KLOSTERKIRKE – ANNO 1250!

 • Publisert: 02.10.2020
Hvordan så det ut da middelalderens munker holdt til i Tautra Mariakloster, i det som var en stor kirke? En ny digital modell gir svar.

– ET TRAUME Å MÅTTE SENDE DISSE ORIGINALE VINDUENE PÅ DYNGA

 • Publisert: 29.09.2020
Styret i sameiet nekter Kirsti Skulberg å beholde de siste originale vinduene i det Esben Poulsson-tegnede høyhuset fra 1958. Vinduene hun restaurerte for 120 000 kroner for to år siden kan nå havne på dynga.

MÆHLE-SAMLINGEN TRAKK STORT PUBLIKUM

 • Publisert: 23.09.2020
Giverviljen var stor da Fortidsminneforeningen inviterte til salgsutstilling til inntekt for restaureringen av kunstnerhjemmet Jorderik sist helg. Mer enn halvparten av Mæhle-samlingen ble solgt.

– NORGE ER FULLT AV FLOTTE FOLK MED HJERTE FOR GAMLE HUS

 • Publisert: 17.09.2020
Sammen har de besøkt kulturminner i dal og bygd, fra Oslo til Kirkenes. Nå er Mathilde og Anettes 4000 kilometer lange road trip blitt til podkasten «Om hus og folk». Den første av i alt 21 episoder kan du høre fra i dag.

KONSESJONSSYSTEMET HINDRER BEVARING

 • Publisert: 10.09.2020
Drømmer du om å ta over et gammelt gårdsbruk, restaurere det og skape ny næring? Da kan du vente motstand. Fra kommunen og konsesjonssystemet.

SE KUNSTEN SOM SELGES TIL INNTEKT FOR JORDERIK

 • Publisert: 08.09.2020
Lørdag 19. og søndag 20. september arrangerer vi salgsutstilling i Kulturhuset Banken i Lillehammer,. Hele samlingen etter maleren Ole Mæhle selges og auksjoneres bort til inntekt for istandsettingen av kunstnerhjemmet Jorderik. Ved kjøp av et kunstverk signert maleren bidrar du gjennom din donasjon til bevaringen av en kulturhistorisk perle!

LA NYTT TAK MED UGLESTOPP PÅ ELSTERGÅRDEN

 • Publisert: 03.09.2020
Denne uken har det pågått hektisk aktivitet på Elstergården i Drammen. Taket måtte settes i stand på grunn av råteangrep. Fire elever fra Ung Invest i Drammens-området er med på å sortere takstein som kan brukes om igjen. Heldigvis, de fleste er steinene er gode nok til det. Bak et stort stillas kjenner vi såvidt igjen denne høkergården fra 1700.

REGJERINGEN VIL SVEKKE PLAN- OG BYGNINGSLOVEN

 • Publisert: 03.09.2020
Solberg-regjeringen foreslår å senke terskelen for dispensasjoner. I tillegg skal kommunen selv kunne vurdere nasjonal eller regional kulturminneverdi i en dispensasjonssøknad. En klar svekkelse av lovverket og kulturminnevernet, mener Fortidsminneforeningen.

BLI MEDLEM FOR KUN KR 200 UT ÅRET!

 • Publisert: 01.09.2020
Vi vil gjerne ha deg som medlem! Nå kan du benytte deg av vår kampanjepris: For kun kr 200 er du medlem ut året og mottar både to Fortidsvern og Årboken 2020.

ÅRLEG DUGNAD FOR Å REDDE EIT KULTURMINNE

 • Publisert: 01.09.2020
Sist helg gjekk fire lokale verksemder saman om ein dugnad dei kallar Skippertaket for å redde eit av dei eldste sjøhusa i Solund i Ytre Sogn.

MÆHLE-SAMLINGEN SELGES TIL INNTEKT FOR JORDERIK

 • Publisert: 18.08.2020
Enearvingen etter Jorderik-kunstneren Ole Mæhle donerte i 2019 hele 870 malerier, litografier og skisser til Fortidsminneforeningen. Nå skal inntektene fra salget av kunsten gå til istandsettingen av kunstnerhjemmet.

NY PODKAST: OM HUS OG FOLK

 • Publisert: 14.08.2020

NÅ SKAL TREHOTELLET I HELLESYLT FÅ ET LØFT

 • Publisert: 29.07.2020
Trehotellet fra rundt 1890 havnet på Rødlista da eieren i 2018 ville rive for å bygge nytt. Et år senere snudde han, men den ærverdige bygningen ble stående og forfalle. Nå skjer det endelig noe!

LITEN MYNT MED STOR HISTORIE

 • Publisert: 29.07.2020
Mynten er 1 cm i diameter og uten innskrift. Men historien den forteller går tilbake til kong Sverres tid, da borgerkrigene raste på 1100-tallet. Fra i dag kan du oppleve den i Torpo stavkirke, der den ble funnet.

PÅ JAKT ETTER KALKMALERIER I NORSKE STEINKIRKER

 • Publisert: 22.07.2020
Det er først og fremst til Danmark og Sverige vi nordmenn reiser for å beundre kirker rikt dekorert med kalkmalerier. Det betyr likevel ikke at vi ikke har slike skatter her til lands: Du finner dem i nesten hver tredje steinkirke fra middelalderen. Bli med på en norgesreise på jakt etter kalkmalerier!

TIL MINNE NI ÅR ETTER

 • Publisert: 22.07.2020
77 navn: Det midlertidige minnestedet for ofrene 22. juli 2011 foran Høyblokka i Regjeringskvartalet er gripende i sin enkelhet. Selv om store deler av området er stengt grunnet byggeaktivitet, er selve minnestedet fortsatt tilgjengelig for publikum.

TIL STAVKIRKEN MED DRESIN!

 • Publisert: 14.07.2020
Reis med en 180 år gammel transportform og besøk en mer enn 850 år gammel kulturskatt!

RIVEPLANENE BLE SNUDD PÅ HODET

 • Publisert: 27.06.2020
Anja og Hans Are ville rive de gamle bygningene på tunet, og sette opp et nytt og moderne hus her. Men så lærte de Egra gards historie å kjenne, og de leste om de hardtarbeidende menneskene som en gang bodde her. Det forandret alt.

FORENINGEN FÅR 15 MILL. TIL SATSING PÅ TRADISJONSHÅNDVERK OG UNGE MENNESKER

 • Publisert: 10.06.2020
Dette blir Norges første nasjonale læringsarena for tradisjonshåndverk! Sparebankstiftelsen DNB har tildelt Fortidsminneforeningen 15 millioner kroner for å formidle håndverkstradisjoner og rekruttere unge håndverkere de neste fem årene.

DISSE 100 ÅR GAMLE VINDUENE SKAL HOLDE I 100 ÅR TIL!

 • Publisert: 10.06.2020
Å sette i stand gamle vinduer var noe helt nytt for lærlingene som deltok på kurs i Jorderik i Lillehammer. Målet er å inspirere ferske håndverkere til å se muligheter i tradisjonelle teknikker og gjenbruk.

MER PENGER TIL ISTANDSETTING VIL GI ØKT AKTIVITET LANDET RUNDT

 • Publisert: 03.06.2020
Hvorfor satses det ikke på kulturminnevernet i revidert nasjonalbudsjett, undrer Ola H. Fjeldheim. Et ekstra tilskudd til Kulturminnefondet vil være det mest treffsikre tiltaket for å støtte små planlagte prosjekter som kan igangsettes umiddelbart.

RIVINGEN VEKKER OPPSIKT FRA BARCELONA TIL NEW YORK

 • Publisert: 25.05.2020
Mens Statsbygg forbereder arbeidet med å hakke løs Picasso og Nesjars monumentale kunstverk «Fiskerne», reagerer internasjonale kunst- og arkitekturinstitusjoner med vantro.

ANKER IKKE, MED OPPFORDRER TIL RIVESTANS

 • Publisert: 13.05.2020
Fortidsminneforeningen og Norske Arkitekters Landsforbund anmoder innstendig regjeringen om å sette rivingen av Y-blokka i bero, men påklager ikke kjennelsen i Oslo tingrett.

75 ÅR SIDEN FRIGJØRINGEN: HVORDAN MINNES EN KRIG?

 • Publisert: 07.05.2020
Fra bevisst fortielse og fjerning av spor, til pragmatisk gjenbruk og et erkjent ønske om å bevare også denne delen av vår historie. Her diskuterer Janne Wilberg hvordan holdningene til kulturminner fra andre verdenskrig har endret seg i takt med den politiske og samfunnsmessige utviklingen siden 1945.

NÅ KAN DU BESØKE STAVKIRKENE BORGUND, URNES OG HOPPERSTAD I SOGN

 • Publisert: 05.05.2020
Fra 1. mai er disse tre stavkirkene åpne for forhåndsbestilt omvisning. I første omgang gjelder dette for grupper på maks fire personer, men antallet besøkende kan bli utvidet i tråd med myndighetenes råd.

50 NYE PROSJEKTER DELER 7,1 MILLIONER KRONER

 • Publisert: 29.04.2020
I år kan rekordmange eiere av kulturminner landet rundt glede seg over midler fra Kulturminner for alle. Halvparten av alle som søkte fikk et ja til prosjektet sitt.

EUROPA NOSTRA I BREV TIL SOLBERG: Y-BLOKKA KAN BLI EN KILDE TIL STOLTHET OG FRAMTIDSTRO FOR NORGE OG EUROPA

 • Publisert: 22.04.2020
«Det er ikke for sent å redde Y-blokka og gi bygningen nytt liv. La den bli et minnested og en kilde til stolthet og framtidstro», heter det i et brev til statsminister Erna Solberg fra den felleseuropeiske kulturminneorganisasjonen Europa Nostra.

REGJERINGEN VEKTLEGGER GJENBRUK AV GAMLE BYGNINGER SOM DEL AV KLIMALØSNINGEN

 • Publisert: 17.04.2020
– I denne meldingen løfter myndighetene blikket og setter vern av natur, kultur og miljø i en sammenheng, noe som er positivt og viktig. Samtidig må vi passe på at dette ikke bidrar til å utvanne kulturminnefeltet, sier Ola H. Fjeldheim.

FORSIKTIG SESONGSTART FOR STAVKIRKENE I SOGN

 • Publisert: 15.04.2020
Fra 1. mai satser foreningen på å åpne stavkirkene Borgund, Urnes og Hopperstad for begrenset og forhåndsbestilt besøk: Vi gleder oss til å tilby grupper på maks fire personer guidet omvisning i disse tre unike kulturskattene.

REPRESENTANTSKAPSMØTET 2020

 • Publisert: 08.04.2020
Hovedstyret har i et ekstraordinært styremøte i dag besluttet å utsette årets representantskapsmøte. Representantskapets ordfører og varaordfører deltok som observatører i styremøtet. Representantskapsmøtet skulle etter planen avholdes i Kristiansand, helgen 5.-7. juni i år

TINGRETTEN GA GRØNT LYS FOR RIVING AV Y-BLOKKA

 • Publisert: 07.04.2020
Begjæring om midlertidig forføyning tas ikke til følge og sakskostnader tilkjennes ikke, slik avslutter tingrettsdommer Helen Engebrigtsen ved Oslo Tingrett kjennelsen som ble offentliggjort i dag. En svakhet i lovverket, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen

LUKSUS I LUSTER

 • Publisert: 04.04.2020
Urnes kirke ble innskrevet i Unescos Verdensarv i 1979 og regnes ofte som den største juvelen blant Fortidsminneforeningens eiendommer. Denne artikkelen forsøker å gjenskape hvordan kirkerommet fremsto i sin glanstid.

ARBEIDENE I GANG I JORDERIK

 • Publisert: 01.04.2020
I mai går Fortidsminneforeningen for alvor i gang med å restaurere kunstnerhjemmet Jorderik. Nå ryddes det opp og gjøres klart for at håndverkerne kan slippe til.

MIDDELALDERUKAS 20-ÅRSJUBILEUM UTSETTES TIL 2021

 • Publisert: 01.04.2020
I lys av covid -19 situasjonen har komiteen for Middelalderuka i Numedal bestemt at årets festival som skulle vært arrangert fra 24.-31. juli 2020 utsettes til 2021. Fortidsminneforeningen er en av arrangørene.

DETTE ER KULTURMINNENES INTERNASJONALE GRUNNLOV

 • Publisert: 26.03.2020
Venezia-charteret er den prinsipielle referansen for vurdering av kulturminner på verdensarvlisten og framstår i dag som kanskje det tydeligste uttrykk for vel 70 års internasjonalt faglig samarbeide om kulturminnevern, skriver arkitekt Hans Jacob Hansteen i denne artikkelen som tidligere har stått på trykk i Fortidsvern. Her kommenterer han hver av traktatens prinsipper.

NÅ KAN DU FØLGE RETTSMØTET OM Y-BLOKKA MED STREAMING

 • Publisert: 26.03.2020
Her følger informasjon og videolenke fra Oslo tingrett, om rettsmøtet om Y-blokka. Rettsmøtet gjennomføres 26. og 27. mars, og på grunn av koronaviruset vil det ikke være adgang for publikum og presse. https://www.youtube.com/watch?v=varTswvs8vY

BETONG-IKONET EN AV EUROPAS SYV VIKTIGSTE TRUEDE BYGNINGER

 • Publisert: 24.03.2020
Midt i oppkjøringen til det norske bygningsvernets historisk viktige rettsmøte denne uken, sender kulturgiganten Europa Nostra ut et siste argument for å redde Y-blokka, og setter bygningen på listen over 7Most Endangered i 2020, en liste like eksklusiv som den er trist.

DEN UNIKE NORSKE SVEITSERSTILEN

 • Publisert: 20.03.2020
Den til tider så utskjelte norske sveitserstilen er en del av en mangfoldig trehusarkitektur som vokste fram i flere europeiske land på 1800-tallet. Ved Slottet i Oslo kan du oppleve et slikt bygningsmiljø så godt bevart at det er unikt i den vestlige verden.

JA ELLER NEI TIL RIVING AV SØLVVAREFABRIKKEN I BERGEN

 • Publisert: 17.03.2020
En gammel sølvvarefabrikk i Bergen ligger klemt inn mellom to viktige rester fra middelalderen, tårnfoten og et korkapell, levningene etter Nonneseter kloster bygget på 1100 og 1200-tallet. Nonneseter er Fortidsminneforeningens eiendom. Vi inviterte arkitekturhistoriker Trond Lindahl og arkeolog Alf Tore Hommedal til å legge frem sine ulike syn. Begge er medlemmer av Fortidsminneforeningen.

KJÆRE ALLE MEDLEMMER OG KULTURMINNEVERNERE

 • Publisert: 16.03.2020
Arrangementer blir nå satt på vent, men vi i foreningen står likevel på for fullt for kulturminnene. Ta gjerne kontakt med hovedadministrasjonen eller lokallaget ditt!

Y-BLOKKA: STEVNING MOT STATEN OVERSENDT OSLO TINGRETT

 • Publisert: 12.03.2020
Norske arkitekters landsforbund og Fortidsminneforeningen har i dag gått til sak mot staten for å få rivevedtaket for Y-blokka kjent ugyldig.

HER ER ÅRETS STIPENDVINNERE

 • Publisert: 11.03.2020
For tredje året på rad deler vi ut stipend til unge med interesse for tradisjonshåndverk. Her er de fire heldige vi valgte ut blant 31 søkere.

SALGSUTSTILLINGEN I LILLEHAMMER UTSETTES

 • Publisert: 11.03.2020
Grunnet den økende risikoen for koronasmitte i Norge har vi i dag avlyst salgsutstillingen til inntekt for kunstnerhjemmet Jorderik i Lillehammer 20. til 22. mars. Salget av Ole Mæhle-samlingen vil likevel bli gjennomført ved en senere anledning. Når og i hvilken form blir annonsert etter hvert.

HAR GJENREIST SKRIVEHUSET TIL FILOSOFEN LUDWIG WITTGENSTEIN I SOGN

 • Publisert: 10.03.2020
I fjor sommer og deler av de siste fem år har jeg tilbrakt mye tid i arbeidet med gjenoppbyggingen av den verdensberømte østerrikske filosofen Ludwig Wittgensteins skrivehus, skriver professor Harald N. Røstvik.

GJENSKAPER TEKSTIL FRA MIDDELALDEREN

 • Publisert: 06.03.2020
I Steinhuset på Hadeland i gamle Oppland fylke er tre flittige damer i gang med å gjenskape et tekstil fra middelalderen, det såkalte Bildentekstilet. De karer, spinner, farger med hjemmelagde platefarger, vever og broderer akkurat slik man gjorde i middelalderen - og ulla kommer fra lokal spelsau.

VERDIFULLT STUDENTUTVALG MED KOSEANSVARLIG

 • Publisert: 03.03.2020
Det nye studentutvalget i Oslo er en begeistret gjeng. Samholdet rundt kulturarven er sterkt, og interessen stor. De har til og med en egen koseansvarlig.

HÅKON LI HEIDRA FOR INNSATSEN FOR BORGUND STAVKYRKJE

 • Publisert: 28.02.2020
Som tilsynshavar for Borgund stavkyrkje i ein årrekkje har ikkje Håkon Li berre teke vare på ein av landets mest verdfulle bygningar. Han har óg formidla kunnskap om denne unike bygningsarven til unge og gamle - og gleda oss med fantastiske bilete. Gratulerer med velfortjent heidersnål!

OPPFYLTE DRØMMEN OM Å BO PÅ EN GAMMEL GÅRD

 • Publisert: 28.02.2020
Noen ganger spiller tilfeldighetene inn og gjør at livet tar en ny vending. Lite ante takstmann og regnskapsfører Jarle Tveit at den gamle gården i Hamrabø i Suldal som han hadde i oppdrag å taksere, skulle bli hans.

- ETTER ÅTTE ÅRS KAMP FOR Y-BLOKKA GIR VI OSS IKKE MED DETTE

 • Publisert: 26.02.2020
- Regjeringens ordre om riving demper ikke vår vilje til å prøve denne saken for retten, sier generalsekretær Ola H. Fjeldheim.

ARBEIDERPARTIET: HVA GJØR FORSVARSMINISTEREN FOR Å SIKRE KRIGSSKOLEN?

 • Publisert: 24.02.2020
Skal en rik nasjon som Norge frasi seg ansvaret for en nasjonal- og militærhistorisk unik bygning kun for å spare penger, spør stortingspolitiker Nina Sandberg (Ap) i et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

DUGNADEN GA NYTT LIV TIL BYGDA

 • Publisert: 21.02.2020
Dampskipsekspedisjonen på kaia i bygda Sæbø ved vakre Hjørundfjorden på Sunnmøre stod til forfall. Ørstad kommune, som eide bygningen, solgte den heldigvis til 10 ekte, bofaste bygningsvernere. Her er noen av bildene fra dette dugnadseventyret.

JORUNN ØNSKER VELKOMMEN TIL "DEN GLEMTE DALEN"

 • Publisert: 11.02.2020
Mens antall turister totalt sett øker, vil Fortidsminneforeningen fordele besøkstrykket på flere av våre attraksjoner. For eksempel ved å lede verden til middelalderperler i «glemte» Numedal.

DAMASKDUGNAD I VAKKER TRØNDERLÅN

 • Publisert: 24.01.2020
Etter en tre år med imponerende arbeidsinnsats i en historisk trønderlån, er en damaskvev fra 1840-årene klar til bruk.

SKINNER IGJEN ETTER 300 ÅR MED DRAMA

 • Publisert: 20.01.2020
Meyers Palé har hatt en dramatisk reise gjennom 300 år. I dag står bygningen vakker og i standsatt på Børter gård i Enebakk sør-øst for Oslo.

HVOR MYE KAN VI TILLATE OSS Å GJØRE MED EN VERNEVERDIG HUS?

 • Publisert: 14.01.2020
Foreningen fikk i 2019 ansvaret for to nye eiendommer. Den ene er kunstnerhjemmet Jorderik, sentralt på Lillehammer. Den andre er skogfinnetorpet Abborhøgda, med sine ti bygninger og et rikt kulturlandskap. Hvilke verdier skal vi prioritere når disse to vidt forskjellige kulturminnene skal få ny bruk?

NÅ BLIR DET FYR I DEN GAMLE SMIA I KOPPEN

 • Publisert: 10.01.2020
På Koppen gard på Osterøy har de satt i stand den gamle smia, med hjelp fra Kulturminner for alle. Og en gjeng skolelever!

RELATED TO VESTLAND

 • Publisert: 01.01.2020
Denne artikkel skal vises på fylkesavdelingere som er under vestlandet

JUBILEUMSFEST FOR DE FØRSTE 175 ÅRENE

 • Publisert: 17.12.2019
Gratulerer alle medlemmer og alle som følger oss og støtter oss. Jubileet 2019 er med semninaret og julebispen 16. desember offisielt over. Takk til alle som har bidratt!

KVERNES-FORSKNINGEN HENNES ENDRER STAVKIRKEHISTORIEN

 • Publisert: 12.12.2019
– Dette byggeåret setter Kvernes i en særstilling blant landets 28 stavkirker, sier kunsthistoriker Linn Willetts Borgen. Onsdag presenterte hun ferske forskerfunn til et fullsatt forsamlingshus.

FORENINGEN VANT EUS GRAND PRIX I PARIS

 • Publisert: 29.10.2019
Gratulerer til alle medlemmer! Ikke bare én, men TO PRISER kunne Margrethe C. Stang ta imot på vegne av Fortidsminneforeningen i Paris tirsdag kveld.

EN NASJONAL SKATT I SPILL

 • Publisert: 04.10.2019
Forsvarsdepartementet vil ikke lenger forsvare et av landets viktigste kulturminner. Bli med inn i Den gamle krigsskolen og se hvilke nasjonale verdier som nå kan ende hos private.

– VI SKAL FØRE DETTE BYGGET INN I FRAMTIDEN OG FYLLE DET MED AKTIVITET

 • Publisert: 18.09.2019
18. september gikk det offisielle startskuddet for Jorderik-prosjektet: Fortidsminneforeningen har overtatt dette kunstnerhjemmet på Lillehammer for å sette det i stand og finne ny bruk

EKSTREM GJENBRUK

 • Publisert: 19.07.2019
«Vi ser med spenning fram til gjenbruk av dette kulturminnet». Slik lød meldingen fra fylkeskommunen da Randi Grimeland og Nils Røsvik skulle forvandle en nedgrodd tysk bunker til sitt ferieparadis.

EIEREN SNUR: VIL LIKEVEL IKKE RIVE TREHOTELLET I HELLESYLT

 • Publisert: 12.02.2019
Rivingstruede Grand Hotell Hellesylt blir likevel ikke erstattet av et signalbygg signert Snøhetta.

VIL RIVE ÆRVERDIG TREHOTELL FRA 1890-TALLET

 • Publisert: 10.04.2018
I Hellesylt på Sunnmøre gir en utbygger bort et over hundre år gammelt trehotell helt gratis! Realiteten er en PR-kamuflert riveskandale i emninga.
Vis mer