HVA SKJER?
Kalender for arrangementer, kurs og andre aktiviteter i regi av Fortidsminneforeningen og våre samarbeidspartnere.
Kalender for arrangementer, kurs og andre aktiviteter i regi av Fortidsminneforeningen og våre samarbeidspartnere.
Oslos koseligste julemarked opplever du på Vøienvolden gård første søndag i advent!
Hvert år inviterer vi til bisp i anledning foreningens stiftelsesdag 16. desember 1844. I jubileumsåret utvider vi med seminar samme dag.
Fortidsminneforeningen inviterer til heldagsseminar i forbindelse med utgivelsen av Årboken 2019, som i sin helhet handler om aktivisme.
I samarbeid med tradisjonsmurer Tore Granmo ønsker vi å invitere til kurs i tørrmuring. 22. februar kl.10-16
Hva slags erfaring har vi etter 18 år med Landskapsvernområder i Forollhogna? Kan kulturlandskapet i setertraktene i Nord-Østerdalen overleve?
Velkommen til årsmøte og foredrag om Kulturminnefondets støtteordninger.
Vi ønsker velkommen til potetkjellerforedrag på Vøienvolden gård med kulturhistoriker Arne Lie Christensen.
Etter årsmøtet blir det ope møte kl. 14.00 med utdeling av Godt Vern-pris for 2019. Deretter blir det foredrag ved Frode Inge Helland om hus bygde av Heinrich W. Schmidt 1867 – 1947.
Hvilke ulike egenskaper har treverk? Hva er det som gjør at ulike bord egner seg til ulike formål? Hvordan lese egenskapene i treverket?
Velkommen til dagskonferanse om kulturminne og kulturarv som ressurs for reiselivet i Sogn. Arrangører er Indre Sogn lokallag av Fortidsminneforeningen, Sogn Folkemuseum på Kaupanger og reisemålselskapet Visit Sognefjord.
Fortidsminneforeningen ønsker denne gangen velkommen til Sande gamle prestegård. Det blir foredrag av Hege Granøe Johansen: «Veier til historien» og "Om gamle og nye veifar i Sande". Enkel servering.
Kurset i håndhøvling er avlyst grunnet korona-situasjonen.
Årsmøte og omvisning er avlyst grunnet korona-situasjonen.
Årsmøte og temakveld er avlyst grunnet korona-situasjonen.
Velkommen til årsmøte og foredrag av arkitekt Gro Lauvland i Kristiansand.
Årsmøte av holdes på Lier Bygdetun, 25.mars, kl 18.30 Møtet starter med en omvisning på bygdetunet Styret ønsker alle hjertelig velkommen
Styremøtet blir holdt i den vakre Borgengården, som ble satt i stand i fjor med antikvariske metoder.
Det kalles med dette inn til årsmøte lørdag 28. mars kl 12.00. Alle medlemmer er velkomne, men kun delegater har stemmerett.
Kurset er avlyst grunnet korona-situasjonen.
Fra den danske arrangøren: "På grund af situationen i forhold til Corona-virus, og de forholdsregler, der anbefales af Myn-dighederne for at begrænse smitten herfra mest muligt, har vi besluttet at udsætte konferencen til den 30. september – 1. oktober 2020 med et ekstra tur-program den 2. oktober 2020
UTSATT! I samarbeid med Viken fylkeskommune ønsker vi velkommen til dette populære arrangementet. Denne gangen skal vi besøke Vollen i Asker kommune.
Seminaret er avlyst grunnet korona-situasjonen.
Middelalderkirker og kirkekunst i nye fylket vårt står på programmet. Velkommen til Vestfold og Telemark avdelingers medlemstur 25. april kl 10.00
Valdresmusea held nytt laftekurs på Skiferplassen i Fagernes sentrum 4. – 9. mai. Instruktør er Henning Olstad.
Lærlinger fra Lærlingsenteret Innlandet deltar på kurs i vindusrestaurering på Jorderik 28. og 29. mai.
Jordkjelleren på skogfinnetorpet Abborhøgda skal settes i stand, og vi inviterer til kurs i tørrmuring.
På Delbekk husmannsplass i Fenstad holder vi kurs i bruk av lokal leire med kalk til fuging av tørrmur.
Åpent møte: FJELLSTUER I FINNMARK V/Randi Sjølie kl 14.30 -15.30 Årsmøte i Fortidsminneforeningen Finnmark Kl 13.00 – 14.30 Rundstykker, kake og kaffe serveres før og mellom møtene. Det er mulig å være med på begge deler eller velge bare den ene delen av programmet. Arrangementet er gratis. ALLE HJERTELIG VELKOMMEN!
Vegalangs gardimellom – Delbekk husmannsplass: Velkommen til gards søndag 14. juni og bli kjent med stedet og prosjektet.
Buskerud fylkesavdeling innkaller til forenklet årsmøte 15. juni, kl 19.00. Obs! Påmelding er nødvendig i år.
Me er klare for siste innspurt i Håheller sommaren 2020: Nå skal løa ferdisstilles!
Kurset gir en innføring i muring av et gammelt ildsted, i forbindelse med tilbakeføring og reparasjon av pipe og grue i et tidligere landhandleri i Trysil, bygget i 1898.
Vil du vite mer om istandsetting av gamle bygninger? Da skal du ta veien til Trysil bygdetun lørdag 4. juli, der Fortidsminneforeningen og Anno Museum Trysil Engerdal arrangerer bygningsverndag.
Bli med Sigrid på en historisk vandring for hele familien! Ta turen inn i tårn og fangekjellere og hør slottets dramatiske historie. Kanskje møter du også erkebiskopen? Vandringen er tilpasset både barn og voksne, og det vil være ulike leker for barn å holde på med. I borggården er også en quiz med slottets maskot Tante Fresia. For oppdatert program: https://www.facebook.com/steinvikholmen Maks. 40 deltagere. Billetter kjøpes på forhånd på www.hoopla.no Historiske vandringer er på følgende søndager og tidspunkt i sommer: 5. juli, 29. juli og 2. august kl. 12.00
Det blir tre spennende aktivitetsdager for barn på Steinvikholm slott i sommer! Aktivitetsdagene passer best for barn opp til 12-13 år. Barn under 8 år må delta i følge med en voksen (Ingen matservering, ta med egen matpakke)
Helga Myhr og Rasmus Kjorstad byr på folkemusikk frå Gudbrandsdalen og Hallingdal med mellom anna langeleik, fele/hardingfele og vokal.
Kurset vil ta for seg ulike steg i prosessen og gi et godt innblikk i prinsippene for hvordan en bakerovn mures opp.
Lørdag 15.august, kl.09:30-15, for håndverkere og huseiere.
Musikk ved Arve Tellefsen (Solist) en kvartett fra Bergen Filharmoniske Orkester og Mannskoret Arme Riddere. Professor emeritus Gunnar Danbolt innleder arrangementet.
Bli med på kurs og lær handverket når vi skal sette i stand dei gamle vinduene i skulehuset på Eikanger frå 1889. Prosjektet er støttet av Fortidsminneforeningen Kulturminner for alle.
Fortidsminneforeningen har blitt eier av Abborhøgda på Finnskogen. Dette er en unik skogfinsk gård i Kongsvinger kommune hvor både bygninger og kulturlandskap er fredet. Gården er med i det statlige programmet pga det store biologiske mangfoldet man finner her. Mangfoldet finnes her fordi gården ble drevet på en alderdommelig måte så lenge den var i drift, bl.a. uten bruk av kunstgjødsel.
Kurset er for alle som er glade i gamle hus, og som har lyst til å lære hvordan man murer en bakerovn på tradisjonelt vis.
Ta med deg nistekurven og bli med til Abborhøgda til helgen. Her blir det slåttedugnad i regi av Fortidsminneforeningen. Kanskje har du til og med din egen rive?
Verne-Vøla fyller 40, og held fram med markeringa ved å invitere til dugnad i Vang!
Hvor starter vi, og hva er den beste løsningen for huset?
Denne workshopen består av to ulike kurs som går parallelt: restaueringslaft for håndverkere og stolpeverkskonstruksjon for elever. Gjennom uka vil det være fokus på erfaringsdeling og nettverksbygging.
Denne workshopen består av to ulike kurs som går parallelt: restaueringslaft for håndverkere og stolpeverkskonstruksjon for elever. Gjennom uka vil det være fokus på erfaringsdeling og nettverksbygging.
Tingingsverket «Fagert i Finnesloftet» blir sett opp igjen, og kan opplevast tysdag 8.september klokka 19.00 i Evanger Kyrkje!
Tromsø Havpadleklubb og Fortidsminneforeningen Tromsø og omegn lokallag inviterer til gratis kurs i skiferlegging på lekter.
Kurs i skifertekking på Øvre Brekkebakkdn - Prosjektet er støttet av Fortidsminneforeningen Kulturminner for alle
Middelalderkirker og kirkekunst i det nye fylket vårt
Kulturminner for alle inviterer til en eksklusiv workshop kun for kvinner! Tre dager, tre formidlere, tre teknikker.
Helgen 19. og 20. september selger vi kunst i Kulturhuset Banken til inntekt for istandsettingen av kunstnerhjemmet Jorderik i Lillehammer. Ved å gi et bidrag får du samtidig et kunstverk knyttet til eiendommen som takk.
Sundag 20. september inviterer vi til tradisjonshandverkarsamling på Eidsborg. Arrangementet er ope for alle interesserte. Tema for dagen er: Når er det best å gjere minst mogeleg
Kurset er meint for deg som er engasjert i ivaretaking av stiar og kulturlandskapet som i Aurlandsdalen. Prosjektet er støttet av Fortidsminneforeningen Kulturminner for alle.
Fortidsminneforeninga, Sunnmøre lokallag inviterer til boklansering i Grendasalen i Stordalshallen
Velkommen til foredrag og lansering av en digital modell som bringer nytt liv til Tautra klosterruin i Trøndelag, som middelalderens Tautra Mariakloster.
Velkommen til kurs i å rekonstruere 1780-tallspanel i Gamlebyen i Fredrikstad
KURSINNHALD På kurset skal vi lære å setta opp eit lite bindingsverkhus. INSTRUKTØR: Handverkar Håvar Aabol
Bli med på barnas egen arkitekturdag midt i byen - med aktiviteter både i Myntgata 2 og på Nasjonalmuseet – Arkitektur!
Har du en gammel bygning du ønsker å sette i stand? Da bør du vite om alle tilskuddsordningene til verneverdige hus?
Skavelen er forløperen til høvelen og var i bruk fra vikingtid og fram til utpå 1900-tallet. Det er et utrolig anvendbart verktøy som alle tradisjonshåndverkere bør ha minst ett av!
Bli med Fortidsminneforeningen på byvandring i Trondheims etterkrigsarkitektur - i sporene til arkitekt Herman Krag som ville fylt 100 år 30. oktober.
30. oktober ville Herman Krag fylt 100 år. Det markerer vi med foredrag i den kjente arkitektens villa på Byåsen i Trondheim.
Fortidsminneforeningen Hedmark fylkesavdeling inviterer til kulturminnevandring i Elverum lørdag 31.oktober. Opplev blant annet Gaarder Gård og gjenreisingsbebyggelse.
Hvert år deler vi ut ut fire stipender á kr 25 000 til unge lovende håndverkere med interesse for tradisjonshåndverk. Nå kan du søke for 2021.
Det planlagte møtet med fysisk deltakelse i Oslo 6. til 8. november kan dessverre ikke gjennomføres. I stedet vil Representantskapsmøtet 2020 bli avviklet på en digital platform lørdag 7. november.
Fortidsminneforeningen har lansert en digitale modell av klosteranlegget på Tautra som kan oppleves på www.digitaletautra.no. Onsdag 11. november presenterer vi modellen på Tautra med et foredrag om klosteret av arkeolog Øystein Ekroll i Klostergården og middeleladermusikk ved Jorunn Sterten Melhus.
UTSATT: Utdelingen av Buskerud fylkesavdelings årlige bevaringspris og diplomer onsdag 18. november vil skje senere. Vinnerne vil likevel bli annonsert om kort tid.
En tiårig restaurerings-reise og utallige arbeidstimer er nedlagt av Roger Falldalen og Marit Bjørnsdatter Odden og et slitent trehus har møysommelig blitt tilbakeført og fremstår i dag som et prakteksemplar av en byvilla i Hamar sentrum. Prisutdeling i Villa Bergfall, lørdag 21. november kl.12 - 14.30, med foredrag og omvisning.
Vil du lære om forskjellige typer høvler, hva de brukes til og om ulike teknikker? Bli med på kurs på Glomdalsmuseet 25. og 26. november.
Det blir julebisp også i år - på Facebook! Onsdag 16. desember kl. 15.00 tenner Ola H. Fjeldheim lysekronen i Salen og byr på gjester, hilsener og tilbakeblikk på året som har gått.
Foredrag og samtale med Amund Spangen om hans nye bok 'Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene' i Aulaen på Domkirkeodden onsdag 16. desember kl. 19.00.
Verdal og Steinkjer VGS deltar i uke 3 og 4 på kurs i tradisjonelt trøndersk sperreverk
Problemstillinger knyttet til skifte av en portal i en av våre stavkirker. Foredrag av Thor-Aage Kaminka Heiberg, universitetslektor ved Studieprogram for tradisjonelt bygghåndverk på NTNU.
Kvernes stavkirke på Averøya i Møre og Romsdal har tatt opp en gammel tradisjon med å holde Kyndelsmesse 2. februar.
Tilnærmingar til eit tapt trepalé i 1700-talsform og 1700-talskonteks. Foredrag av kuntshistorikar Alexander Asphaug Rauboti.
Vi søker en allsidig, selvstendig, kontaktskapende og løsningsorientert daglig leder i en av Fortidsminneforeningens største avdelinger. 100 prosent stilling.
Er du håndverker og vil lære om trevirke og materialkvalitet? Da har du muligheten i dette todagerskurs på skogfinnetorpet Abborhøgda i mars.
I uke 14 og 15 deltar elever fra Lillehammer VGS på kurs i bygging av ulike typer røst på Maihaugen
På kurset skal vi lære å restaurere gamle vindauge. Det blir mykje praktisk arbeid og ein del teori. Kurset går føre seg i Slidrehuset på Valdres Folkemuseum.
Fortidsminneforeningen Vestfold må dessverre avlyse det planlagte årsmøtet på Eidsfos Hovedgård 12. april.
Lær deg å lafte - bli med på seks dagers kurs på Fagernes i mai.
Med prosjektet Kulturminner for alle ønsker vi å styrke tradisjonshåndverket i Norge. Tema for årets workshop er mur og stedet er Myntgata 2 i Oslo.
Kurs i praktisk vedlikehold og reparasjoner av gamle vinduer.
Håndhøvling av panel, teori og metode rundt spunsing, føye inn vannbrett og brytning.
Vi søker 25 unge håndverkere (18-30 år), med noe erfaring i bruk av håndverktøy og ønske om å lære mer.
Fire dagers kurs i bygging i grovt bindingsverk (34 timer) Veileder: Håvar G Aabol fra Aabol tradisjonsbygg 27-30. mai. Pris kr 4500,-.
Velkommen til potetkjellerforedrag om hestene som bygget Kristiania torsdag 27. mai kl. 1800
Kurset er delt opp i to samlinger på tre dager og arrangeres i samarbeid med Fortidsminneforeningen Indre Østfold og tømrer Marius Holje.
Lær deg å lage og måle med komposisjonsmåling. Kurs i Aurdal i juni.
I år er det 250 år siden lekpredikanten og reformanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824) ble født. Til tross for at det var både forsamlings-, reise- og organisasjonsforbud for almuen i det dansk-norske eneveldet, klarte Hauge å skape et landsomfattende nettverk av tilhengere, kjent som haugianere.
Fortidsminneforeininga og Sunnmøre museum har samla fleire handverkarar som vil hjelpe deg med å finne gode løysingar
Fem dagers laftekurs. Veileder: Ole Ivar Lierhagen - Har jobbet som lærer på Hjerleid skole og håndverksenter. Er fortsatt tilknyttet skolen som gjestelærer og kursholder. 21-25. juni.
I ruinene av Steinvikholm slott vil det skje mystiske ting i sommer. Et nøkkelknippe har blitt funnet, men hvor passer nøklene? Tar du oppdraget? Bli med og hjelp oss å finne ut av det!
Lyst til å lære taktekking med valdresskifer? Bli med på 24 timers kurs på Valdres Folkemuseum i juli
Hvordan kan vi redde hus, hvordan stoppe forfall? Finn ut mer på webinar torsdag 8. juli kl, 18.00
I sommer åpner vi slottet til Norges siste erkebiskop med aktiviteter for liten og stor. Søndag 18. juli er det tilbake på skolebenken i middelalderen.
I sommer åpner vi slottet til Norges siste erkebiskop med aktiviteter for liten og stor. Søndag 25. juli skal vi finne ut hva som finnes ned bakken og hva det kan lære oss.
Torsdag 29. juli ønsker vi velkommen til gudstjeneste, kirkekaffe og foredrag om stavkirken.
Ola H. Fjeldheim lærer deg å lage den vakre, miljøvennlige og billige malingen. Kursstedet er husmannsplassen Delbekk
I sommer åpner vi slottet til Norges siste erkebiskop med aktiviteter for liten og stor. Søndag 1. august kan du bli en ekte ridder!
Bli med på kurs i muring på Stølsvidda i august.
I sommer åpner vi slottet til Norges siste erkebiskop med aktiviteter for liten og stor. Søndag 8. august er vi munker og nonner, og dykker inn i den digitale modellen av klosteret på Tautra anno 1250 med VR-briller!
Opplev populær 1700-talsmusikk i vakre Rosekyrkja i Stordal.
I sommer åpner vi slottet til Norges siste erkebiskop med aktiviteter for liten og stor. Søndag 15. august blir det sang og musikk fra middelalderen - og maskeradeopptog!
Bli med på høstens første potetkjellerforedrag på Vøienvolden gård!
Deltakere får erfaring i å sette opp stolpeverkskonstruksjon og legge bordtak. Vi skal også høvle vannrenner i takbord.
Utskifting av tømmer i bygning som står oppe. Kurset på Stølsvidda går over 24 timer totalt.
Se deg rundt der du bor! Hva er særegent ved ditt hus og ved naboens? På arrangementet Ditt verdifulle nabolag setter vi et nytt fokus på velkjente bomiljøer, og på de historiene man finner i vanlige hus og gater.
D/S Børøysund var blant de første fartøyene i landet som fikk Riksantikvarens status som «verneverdig skip». Bli med inn og se!
Velkommen til politisk debatt om kommunens natur- og kulturminneverdier.
Os kommune inviterer til temadag om Os sentrum, med fokus på verneverdige bygninger og verdifulle kulturmiljøer i den opprinnelige stasjonsbyen Os.
Lær prosessen bak muring av klassiske buer i Middelalderparken i Oslo 6. til 10. september. Kurset er i regi av Håndlag - tradisjonshåndverk for unge håndverkere. Åpen dag for publikum onsdag 8. september.
Tema for vandringen er kulturminnene og kulturmiljøet som Torshovtoppen utgjør og naboopprørets arbeid for bevaring av område som en del av Oslos grønne kulturarv.
Veileder: Knut Olav Dokken fra Dokken gård, atelier og kunstsmie i Valdres 10-12. september.
De aller første Bygningsverndagene i Hamar på Hedmarkstunet på Domkirkeodden arrangeres 11. og 12. september. Gratis inngang!
Vi møtes til et av høydepunktene i Fortidsminneforeningens årskalender. Representantskap i Kristiansand 17.-19.september.
Eva Røyrane, forfattar av boka Vestlandshus, fortel historia om det avlange, kvitmåla våningshuset som, saman med den vanlegvis raude løa, i løpet av 1800-talet hadde blitt eit landemerke og kjenneteikn på vestlandske gardstun.
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. Vi søker 20 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern
Vi inviterer til omvisning med Thorstein B. Harbitz, tidligere overlege ved kirurgisk avdeling ved Aker universitetssykehus og leder av museumsgruppen.
Finnmark avdeling inviterer til kurs i tørrmuring i Tana 2. til 3. oktober. Objektet vi skal jobbe med er et restaurert hus fra 1920 i Sirma som mangler grunnmur
"Lær og lafte røste og legge i åser" (34 timer) Veileder: Ole Ivar Lierhagen 8-11. oktober.
Indre Sogn lokallag inviterer til eit dagseminar om sveitserstilen og bygningsarven etter sveitserepoken i Sogn og i Noreg frå ca. 1850 til 1920.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Hva kan vi lære av Y-blokka og den langvarige konflikten frem mot rivingen i 2020? Debatten var preget av steile fronter; ett år senere har støvet lagt seg. Den 14. oktober 2021 arrangerer Fortidsminneforeningen seminar om Y-blokka med foredrag og diskusjon. Her vil et tverrfaglig utvalg forskere presentere fremtidsrettede perspektiver på vernekampen, bygningen og byrommet. Ved å samle ulike fagområder vil vi bidra til ny kunnskap om mobiliseringen og konflikten, men også om hvordan fremtidens kulturminner kan bevares.
Treskjærerkurs og foredrag om Urnesstilen, basert på Fortidsminneforeningens prosjekt "Treets mester", der noen av landets fremste treskjærere skal lage en kopi av Urnesportalen.
På arrangementet Ditt verdifulle nabolag setter vi et nytt fokus på velkjente bomiljøer, og på de historiene man finner i vanlige hus og gater. Denne gangen går turen til Hølen. Arrangementet er et samarbeid med Viken fylkeskommune og Vestby kommune.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Er “fish & chips” det største norske bidraget til britisk kultur siden vikingtiden?
Byggeplassen i middelalderen
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Visste du at Halloween har røtter fra gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro? Bli med inn i potetkjelleren på Vøienvolden gård og kom inn i stemning til allehelgensaften med disse foredragene.
På vestveggen i koret i Sauherad kirke (Telemark) befinner det seg et spektakulært kalkmaleri kalt demonveggen.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Bli med Fortidsminneforeningens dyktige guider på ulike vandringer i Trondheims historie og bybilde! Under Endelig folkeliv og leven tilbyr vi vandringer fredager kl 1900 og lørdager kl 1400 fra 9.-30. oktober.
Tema for vandringen er planene for Sandvika fremover med et spesielt blikk på Sandvikas historie og hva som er igjen av den i dag.
Lyst til å lære smedkunsten? Bli med på kurs i smiing for ungdom på Valdres Folkemuseum i november. Kursdagene er 2., 9., 16. og 20. november.
Lyst til å lære smedkunsten? Bli med på kurs i smiing for vaksne på Valdres Folkemuseum i november. Kursdagene er 3., 10., 17. og 21. november.
Vi inviterer til praktisk erfaring med taktegl og en samtale om tegl med Claes Lampi.
Velkommen til kurs og foredraget der vi vil få en god innføring i restaurering av gamle ovner.
Vi får besøk av prest Inger Amalie Lyster som skal fortelle om kapellet i Ila fengselskirke.
Håvard Skirbekk (1903-1983) var lærer, lokalhistoriker og museumsmann. Han var knyttet til Glomdalsmuseet i Elverum over 40 år, først som styremedlem fra 1929 og deretter som konservator og bestyrer fra 1953 til 1970.
Alle Fortidsminneforeningens fylkesavdelings- og lokallagsledere inviteres til å delta for erfaringsutveksling, faglig påfyll, orienteringer om pågående prosjekter i foreningen og sosialt samvær i Oslo.
Fortidsminneforeningen, Nordland avdeling og Salten lokallag ønskjer alle velkommen til eit ope møte om bygnings- og byvern 15. november, kl 1800
Vibeke og Gunnar Sæther inviterer til konsert og allsang i Lallakroken. Hun vil gi en liten introduksjon til huset og revydronningen Lalla Carlsen. Det blir enkel bevertning.
Me inviterer til første smedsamling i Spinneriet i Hjelmeland laurdag 20.november kl 9.00 – 17.00.
Lær om gamle el-anlegg. Har de et liv framover? Hva kan privatpersoner gjøre?
Førjulsopplevelse med vakre toner fra Volve Vokal
Velkomen til ein hyggeleg kveld for alle som er nysgjerrige på gamle verktøy. Har du utstyr heime, ta det med så andre får sjå!
Siste dugnadsøkt er avlyst. Frosten har kommet, og det er vanskelig å få av den frosne mosen. Vi tar de siste radene til våren.
Med dendrokronologi kan man tidsbestemme bygninger ut fra årringene i treverket. Få med deg en spennende kveld med foredrag av Bo Hansson i Gamleskula i Innbygda.
Søndag 12. desember kl. 15.00 inviterer Ytre Sogn og Sunnfjord lokallag til Luciafeiring og konsert.
Er du glad i gamle hus? Den 14. desember kan du vise det!
UTSATT INNTIL VIDERE: Foredrag og samtale med Amund Spangen om hans nye bok 'Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene' i Aulaen på Domkirkeodden onsdag 15. desember kl. 19.00.
Den tradisjonelle bispen i Magistratgården kan dessverre ikke gjennomføres i 2021. Dette skyldes de nye koronarestriksjonene og den økende smitten i samfunnet.
Ønskjer du å jobbe med kulturarv og berekraftig reiseliv ved ein av Noregs flottaste attraksjonar? Fortidsminneforeininga søkjer etter dagleg leiar for Borgund stavkyrkje og besøkssenter i 100 % stilling. Søknadsfrist 14. januar 2022.
Med etablering av en ny nasjonal vernepris ønsker Fortidsminneforeningen og Stiftelsen UNI å løfte frem verdien av godt vern. Totalt 150 000 kroner i prispenger skal deles ut årlig til tre mottakere.
Ønsker du å jobbe med restaurering, istandsetting og eiendomsutvikling? Fortidsminneforeningen søker prosjektleder til foreningens nye eiendomssatsing. Ett års engasjement med mulighet for fast ansettelse, søknadsfrist 31.1. 2022.
Har du glød, ledererfaring, stor arbeidskapasitet, gjennomføringsevne og godt humør? Har du lyst til å være med å videreutvikle en dynamisk frivillig organisasjon med dype røtter? Fast stilling, søknadsfrist 31.1.2022.
Hvordan har ulike perioder og konfesjoner avtegnet seg i kirkelige bygninger og gjenstander, og hvordan har de blitt forstått i ettertiden?
For ti år siden ble låvebrua på Vøienvolden gård skiftet ut. Til tross for at vi brukte erfarne tradisjonshåndverkere og bestilte kvalitetsvirke fikk låvebrua kort levetid.
Bente Egeland forteller om hvordan Trondhem kommune integrerer bygningsvern som en naturlig del av eiendomsforvaltningen.
Det kalles med dette inn til årsmøte søndag 20. februar kl 14.00 i Trysil prestegard.
Victoria Terrasse var det største og flotteste leiegårdsanlegget som ble bygget i Kristiania på slutten av 1800-tallet, oppført 1884-90 etter tegninger av Henrik Thrap-Meyer.
Vi inviterer til årsmøte, utdeling av Godt Vernprisen 2020 og foredrag om gjenreisingsbyen som fenomen. Stedet er «Kølbua» ved Devoldfabrikken i Langevåg.
Mosterhamn på Bømlo var et av Vestlandets viktigste kalksentra i gamle dager. Her tok man ut marmor og brant kalk fra middelalderen til moderne tid. Her ligger også Moster gamle steinkirke, som i stor grad ble bygd av de lokale ressursene. I disse historiske omgivelsene inviterer vi til kurs i tørrmuring og bygging av tradisjonell kalkovn fra 28. februar til 4 mars.
Foredrag i stuene på Vøienvolden gård med agronom, bonde og religionshistoriker Marianne Berg
Potetkjellerforedrag om mat på 1800-tallet.
På 1960-tallet var det å bo sentralt i byen en skjebne for samfunnets tapere, et liv i trafikk, smuss, nedslitte gårder og foreldete leiligheter.
Velkommen til årsmøte i potetkjelleren på Vøienvolden gård!
Vi starter kvelden med et foredrag ved Margret Lie Wessel fra MiA Akershus Bygningsvernsenter.
Velkommen til medlemsmøte/åpent møte med foredraget "Begenseren - en historisk analyse" og presentasjon av mottakerne av midler fra Aagot Charlotte Thetings legat.
Velkommen til årsmøte og påfølgende foredrag ved Ingrid Lien om pitesamisk kulturhistorie.
Vi tar turen til det rivningstruede samfunnshuset på Namsos, hvor vi i tillegg til vanlige årsmøtesaker også får omvisning på huset, med informasjon om arkitektur, historikk og vernekamp.
Prosjekt Rostadbrygga er en treårig satsning der elever fra Verdal og Steinkjær VGS skal være med på istandsettelsen av et viktig lokalt kulturminne.
Professor Tom H. Andersen tar oss med på en geologisk vandring i sentrum
Hans Olav Brenner inviterer: Kurs i tradisjonell kalking av grunnmur.
9. april åpner utstilling med grafiker Anine Hansen på Klostergården på Tautra. Utstillingen er et resultat av kunstnerens gjesteopphold ved klosterruinene på Tautra og Munkeby i 2021.
Bli med til Gamle Aker kirke og lær om vern og forvaltning av kirkegårder
Om å ta vare på gamle bygg — kunnskap, identitet, berekraft Vinjehuset, Åmot, Vinje kommune.
Kurset tar for seg praktisk vedlikehold og reparasjoner av gamle vindu. Dette inkluderer tradisjonell linoljebrenning avmetall, glasskjæring, linoljemaling, kitting og enkle trereparasjoner.
Har du en verneaktivist i magen? Lurer du på hvordan man kan engasjere seg i lokalt kulturminnevern? Vårt Antikvarisk utvalg ønsker velkommen til lynkurs i verneaktivisme på Vøienvolden gård 26. april (Maridalsveien 120). Antikvarisk utvalg er avdelingens vernegruppe for Oslo og omegn og engasjerer seg i vernesaker som angår kulturminner.
Besøk og omvisning i Arven Gull- og Sølvvarefabrikk. Tirs. 26.april kl 18.00
Velkommen til en kveld om vern og bevaring av arkitektur!
Hedmarken lokallag av Fortidsminneforeningen og eierne av Blak-Holo gård holder lærerikt medlemsmøte og søknadsverksted 28. april kl. 18-21.
2. til 6. mai er det tid for årets store Håndlag-kurs: 27 unge håndverkere møtes på Næs Jernverk i Agder for å bygge med rotknær og reise en grindverkskonstruksjon som skal bli ny publikumspaviljong for museet.
Foredrag med May-Brith Ohman Nielsen 2. mai kl. 1900 på Lasaretthøyden på Odderøya.
Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus er sterkt engasjert i bevaringen av Kirkeristen og vil markere dette med et arrangement på stedet.
Axel Mjærum og Almut Schülke, arkeologer ved Kulturhistorisk museum, tar oss med på vandring gjennom et Oslo som ikke eksisterer lenger.
I samarbeid med andre lag og foreninger inviterer vi til hyggelig familiedag med forskjellige aktiviteter for små og store. Kl. 11.00. Friluftsgudstjeneste i hagen
Grunnleggende for istandsettingen av Jorderik er tilbakeføring til Lars Jordes tid, 1912. Nå er det hagen som skal tilbakeføres.
Fortidsminneforeningen Romerike lokallag har gleden av å invitere til en liten fagkveld på Nordre Ullershov i Vormsund. Garden ligger vakkert til i kulturlandskapet Nestangen ved Nes kirkeruiner.
Hovemadonnaen i attskapa versjon kjem heim til Vik i Sogn. Bli med å feira "Madonna-helgi" 20. til 22. mai!
Avdeling Oslo og Akershus inviterer alle som står på håndverkerlisten vår til en hyggelig sammenkomst.
Kurset skal gjennomføres på husmannsplassen Karusbakken i Vågå, Fortidsminneforeningens nye eiendom som nå står foran en større istandsetting.
Historiker Jan-Henrik Munksgaard tar oss med gjennom Dronningens gates arkitekturhistorie 22. mai kl. 12.00
Rundt halvparten av branner i boliger i dag skyldes feil i, eller feil bruk av elektrisk utstyr. Gjennom dette kurset kan du få nok kompetanse til å kunne redusere antall branner i verneverdige bygg. Kursholder er Henrik Hansen fra Strøminstallatøren AS.
Fortidsminneforeningen og Arbeidermuseet inviterer til nabolagsvandring på Sagene
Tirsdag 24.05 starter dugnadsgjengen på Lysøen opp igjen.
Velkommen til en halvtime med musikk og stillhet i middelalderkapellet!
Velkommen til vandring og medlemsmøte i Barkemøllen med foredrag av historiker og forfatter Erik Ertresvaag tirsdag 31. mai kl 18.00.
Vår vernepolitiske gruppe Antikvarisk utvalg (AKU) inviterer til arkitektursafari rundt Carl Berner!
Velkommen til konsert i Hålandsdalen kyrkje
Vi søker yngre håndverkere som er nysgjerrige på gamle taktekkingsmetoder. Jordkjelleren på Abborhøgda har opprinnelig hatt flistak. Nå skal taket tekkes med flis på nytt. Meld deg på kurs.
Velkommen til arkitekturvandring 8.6 kl. 18:00
Hordalamd avdeling er vertskap for Fortidsminneforeningens årsmøte 2022. Forsommerens vakreste og hyggeligste eventyr går av stabelen 10. til 12. juni.
Har du lyst til å være med på laftekurs på Finnskogen i juni? Vi søker håndverkere som vil være med på kurs.
Velkommen til Bygningsverndag den 18.juni!
Sett av én dag i skogen og lær neverflekking av landets fremste ekspert. Stedet er Stange i Innlandet og kurset er gratis.
Det er med stor glede og takknemlighet at vi ønsker velkommen til Lillesands-Daéne 2022 og vårt prosjekt «Lillesands farger i tiden», som vil foregå dagene 27.- 29. juni 2022.
I samarbeid med Telemark fylkeskommune, Riksantikvaren og Guvihaug Vikinglag kan vi med glede invitere til kurs i tjærebrenning!
Programserien har fokus på menneskene som bodde i Opdal (nå Uvdal) i middelalderen, deres boforhold, hvilket arbeide som ga dem livsgrunnlag og deres forhold til kirken som ga dem boklig kunnskap og åndelig påfyll.
Programserien har fokus på menneskene som bodde i Opdal (nå Uvdal) i middelalderen, deres boforhold, hvilket arbeide som ga dem livsgrunnlag og deres forhold til kirken som ga dem boklig kunnskap og åndelig påfyll.
Velkommen til årets bygningsvernkafé i Melaaslia, som ligger i øvre Gjerstad. Det blir salg av nystekte vafler, is, saft og kaffe - og gode råd om det å ta vare på gamle hus.
Programserien har fokus på menneskene som bodde i Opdal (nå Uvdal) i middelalderen, deres boforhold, hvilket arbeide som ga dem livsgrunnlag og deres forhold til kirken som ga dem boklig kunnskap og åndelig påfyll.
Olsokafta fredag 29.juli kan du bli med og gå den historiske ruta over fjellet frå Markeset i Sogn til Hestad Kapell, der det kl. 19.00 holdes olsokgudsteneste.
Dantes Inferno, i enkel norsk språkdrakt, i ei stavkyrkje. Det kan du oppleva i Torpo stavkyrkje på Olsokaften 29. juli. Didjeridoo-spelaren Zotora står for det musikalske.
Programserien har fokus på menneskene som bodde i Opdal (nå Uvdal) i middelalderen, deres boforhold, hvilket arbeide som ga dem livsgrunnlag og deres forhold til kirken som ga dem boklig kunnskap og åndelig påfyll.
Vil du lære å reparere vinduer? Er du interessert i å delta i restaureringsarbeidene på Biermannsgården? Velkommen på kurs!
Byantikvar Janne Wilberg leder vandringen som tar oss gjennom 700 års forsvarshistorie.
Velkommen til konsert i Holdhus gamle kyrkje.
Kulturlandskapet på Abborhøgda er fredet fordi det har et sjeldent stort biologisk mangfold. Har du lyst til å delta på dugnad for å bevare dette mangfoldet?
Sunnmøre lokallag inviterer alle med interesse for kulturminnevern til Hornindal laurdag 20. august. Bygda er kjend for rike handverkstradisjonar og har ein interessant bygningsarv.
Familiedag på Lysøen!
Arkitekturvandring med kunsthistoriker Bjørn Vidar Johansen
Kurset er i regi av Sunnmøre lokallag og Storfjordens Venner og holdes på den vegløse fjellgarden Ytste Skotet 26. til 28. august.
Fortidsminneforeininga, Voss lokallag har stand på Tinghusplassen. Velkomen bortom for ein prat!
Arkitekt Eli Selstad ønsker at rehabiliteringen av "Bergstø" kan stå som et eksempel på hvordan gamle hus – selv uten offisiell verneverdi – kan tas vare på for mange nye år og generasjoner. Bli med Selstad til huset hennes på Holmsbu fra 1929.
Hovedmålet med kurset er å gi barn på mellomtrinnet i grunnskolen en innføring i tradisjonshåndverk og bygningsvern. Vi løfter fram håndverket og lar de bli kjent med Vøienvolden gård og nærmiljøets historie. I år får vi besøk av Nordpolen- og Bolteløkka skole.
Velkommen til utendørs fotoutstilling om frivillighetens historie på Logtun.
Ryfylke lokallag av Fortidsminneforeningen har gleda av å invitera medlemmer og andre interesserte til tur til industristaden Sauda søndag 4. september 2022.
Besøk Stranges Stiftelse, Nonneseter og gamle Bergen kretsfengsel
Besøk Stranges Stiftelse på Open House Bergen
Besøk Norefjord Stasjon 10.september og bli kjent med kulturminnet Numedalsbanen. Fortidsminneforeningen i Kongsberg og Numedal inviterer.
Denne helgen markerer vi både Kulturminnedagene og Frivillighetens år 2022. Vi i Fortidsminneforeningen har valgt oss søndag 11. september som «VÅR DAG», med arrangementer landet rundt. Noen av arrangementene er også lagt til fredag 9. og lørdag 10. september. Her får du oversikten – kanskje skjer det noe spennende nær deg!
Bli med på tur på Postvegen Fusa-Strandvik
I anledning Frivillighetens år 2022 har inviterer Fortidsminneforeningen til byvandring og foredrag om kampen for bevaring av Bakklandet!
Invitasjon til dugnad på Lysøen
Bygd til by, Erle Saxegaard og Aksel Ree vil gjerne invitere dere til åpningen av utstillingen i hagen til Fortidsminneforeningen på Vøienvolden gård. Utstillingen åpner klokken 16 og viser skulpturelle arbeider av Love Terins, Gabrielle Paré, Øyvind Bast Lie, Sofie Brønner, Ingrid Bjørnaali, Isak Wisløff, Emanuel Frogner, Aksel Ree og Erle Saxegaard.
Er du glad i kulturav og nysgjerrig på hvordan du kan bidra inn til en mer bærekraftig fremtid? Kom inn i bakgården og møt håndverkere, antikvarer, studenter og frivillige som er levende opptatt av det samme!
Ryfylke lokallag inviterer til kurs i vindusrestaurering på Fossane gard i Hjelmeland 16. til 17. september.
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. Vi søker 20 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern
Bli med på vandring fra Hasle til Galgeberg. Arkitekt Jon Guttu leder vandringen som tar oss gjennom ny og gammel boligarkitektur langs Hovinbekken.
Seminarplassens venner inviterer til temakveld 22. september der historien til Klæbu seminar, Klæbu blindeskole, Klæbu pleiehjem og Seminarplassen som kulturminne står i fokus.
Vestnorsk Kulturakademi i samarbeid med Fortidsminneforeininga Voss lokallag, arrangerer kurs i komposisjons-og linoljemåling og limfarge.
Ryfylke lokallag inviterer til medlemsmøte på Norland i Forsand. Tora Liv og Fridtjof inviterer til gards laurdag 24. september kl 12- 15.
I forbindelse med årets tema: historisk fargesetting, får vi besøk av fargedesigner og forfatter Dagny Thurmann-Moe på Bygningsverndagen.
Eier eller forvalter du et eldre hus som har behov for istandsetting? Lurer du på hvor du kan søke penger og hvordan du skal formulere en søknad? Fortvil ikke - vi kan hjelpe!
Invitasjon til dugnad på Lysøen.
Fortidsminneforeininga Sunnmøre lokallag markerer Kulturminnedagane 2022 ved å invitere til spennande møte med båtbyggarkulturen på Bjørkedalen i Volda 1. oktober.
Kvar og korleis søke støtte til restaurering av kulturminne?
Bergen lokallag inviterer til medlemsmøte og åpent møte i Stranges Stiftelse. På programmet er foredraget "Bergenseren - en historisk analyse" og presentasjon av mottakerne av Aagot Charlotte Thetings Legat.
Torsdag 6 oktober fra 1600- 1800 arranger Bamble Kommune og Vest-Telemark Museum en vandring i Langesund. Temaet for kvelden er mur og fundamenter i Langesunds eldre bebyggelse. Hvordan ble det gjort og hvordan tar vi vare på det videre? På vandringen åpnes for spørsmål og diskusjon rundt ivaretakelse av murverk på eldre bygninger.
Turen går fra Bjørvika til Vippetangen. Samtidig som vi følger den historiske tråden beveger vi oss hele tiden i Oslos nye bydel med mange interessante byutviklingsspørsmål.
Onsdag 19. oktober kl. 19 arrangerer Hordaland avdeling og Bergen Arkitektforening foredrag om bygningsvern og byutvikling i området rundt Nonneseter.
Antikvarisk utvalg tar oss med på vandring gjennom Galleri Oslo!
Under Middelalderuken i Bergen inviterer Fortidsminneforeningen, ved Fana og Ytrebygda lokallag og Årstad lokallag, og kunstner Sanne Frostensson, til å oppleve middelalderens kulturminner og samtidskunst i Nonneseter kapell og tårnfot.
Hvorfor holder egentlig St. Olav en øks og St. Sunniva en stein som sine attributter i kunstneriske fremstillinger av disse helgenene?
Se deg rundt der du bor! Hva er særegent ved ditt hus og ved naboens? Bli med og lær mer om byggeskikken i Nittedal.
Se deg rundt der du bor! Hva er særegent ved ditt hus og ved naboens? Bli med og lær mer om byggeskikken i Nittedal.
Bjørnafjorden lokallag inviterer til opning av hagen til Prestegarden i Os og avduking av blå skilt.
Novemberforedrag #1
Fortidsminneforeningens årlige ledermøte for styreledere i foreningens lokallag og fylkesavdelinger. Ledermøte finner sted i Oslo, fredag 4.-lørdag 5. november
I år er det 250 år siden statsmannen Peder Anker (1749-1824) kjøpte det staselige storgodset i Sørkedalen. Bogstad ble hans helårsbolig og sentrum for hans selskapelighet og virksomhet som skogeier og industriherre. Det er blitt skrevet Norgeshistorie på Bogstad. Leder av Antikvarisk Utvalg, Peder Valle, tar oss med på en omvisning i den vakre hovedbygningen og gir oss en innføring i tiden, stedet og menneskene som møttes der.
I år er det 250 år siden statsmannen Peder Anker (1749-1824) kjøpte det staselige storgodset i Sørkedalen. Bogstad ble hans helårsbolig og sentrum for hans selskapelighet og virksomhet som skogeier og industriherre. Det er blitt skrevet Norgeshistorie på Bogstad. Leder av Antikvarisk Utvalg, Peder Valle, tar oss med på en omvisning i den vakre hovedbygningen og gir oss en innføring i tiden, stedet og menneskene som møttes der.
9. november blir det anledning til å se og høre mer om studiet i tradisjonelt bygghandverk ved Fakultet for arkitektur og design.
Onsdag 9. november kl. 19 arrangerer Hordaland avdeling og Bergen Arkitektforening foredrag om bygningsvern og byutvikling i området Vågsbunnen.
Novemberforedrag #2
Bli bedre kjent med bygningsmiljøer i Drammen, hvor nyere og eldre Drammenshistorie lever side om side. Hva kjennetegner hus i ditt nabolag? Bli med og lær mer om byggeskikk på nedre Bragernes vest, området fra Børresen skole, Rebbansbakken, Hans Hansens vei øst, Sykehuset med avslutning ved Seebergløkken/Det engelske kvartalet.
Bli bedre kjent med bygningsmiljøer i Drammen, hvor nyere og eldre Drammenshistorie lever side om side. Hva kjennetegner hus i ditt nabolag? Bli med og lær mer om byggeskikk på nedre Bragernes vest, området fra Børresen skole, Rebbansbakken, Hans Hansens vei øst, Sykehuset med avslutning ved Seebergløkken/Det engelske kvartalet.
Arkitekt Bjørn Tandberg om flyttingen av Sotahuset.
Urnesstilen hadde stor utbredelse i siste halvdel av 1000-tallet og på begynnelsen av 1100-tallet. Ornamentikken har fått sitt navn etter nordportalen i Urnes stavkirke, men forekommer også på mange andre slags gjenstander, slik som smykkefunn fra Danmark og runesteiner i Sverige. Hvordan har materialet påvirket utformingen? Hvordan arbeidet håndverkerne i sen vikingtid og tidlig middelalder? Hvilke sosiale kontekster inngikk urnesstilen i? Og hva var ornamentikkens symbolske betydning? Dette er noen av spørsmålene som vil behandles i seminaret.
Velkommen til orientering om restaurering av enhetslåven på gården Blak-Holo på Jølstad i Innlandet.
Bygg og Bevar, Fortidsminneforeningen og Norsk håndverksinstitutt inviterer til Håndverkskonferanse på Sentralen i Oslo. Konferansen etterfølges av det tradisjonelle Bygg og Bevar-treffet, med middag, bar og utdeling av Bygg og Bevar-prisen.
Fortidsminneforeningen Inderøy lokallag har 10 års jubileum og markerer dette med foredrag om Sakshaug gamle kirke og Hustad kirke 23. november kl. 19.
Velkommen til panelsamtale om roller og strategier for arkitektur og kulturmiljø!
Velkommen til Fortidsminneforeningens tradisjonelle julemarked! Vi byr på pyntede stuer, god mat, tur med hest og kjerre og juleverksted for barn fra kl 12 til 17. Vi får besøk av en rekke utstillere som selger hyggelige varer som passer godt under juletreet.
Velkommen til førjulsopplevelse med vakre toner fra Volve Vokal i Nonneseter Kloster kapell søndag 27. november kl. 18.
På årets julemøte i Den trønderske avdeling tar vi turen til Tukthuset og Lagmannsrettbygningen på Kalvskinnet i Trondheim, hvor det i dag er reetablert fire historiske bygg mellom de to fredete byggene.
Torsdag 8. desember kl. 17:30 arrangerer Hordaland avdeling og Bergen Arkitektforening omvisning og diskusjon om bygningsvern og byutvikling med temaet Bryggen.
Bli med på årets mest stemningsfulle dugnad, og la det lyse i gamle hus landet rundt onsdag 14, desember,
Endelig, etter tre år kan vi endelig møtes til bisp i Magistratgården. Vi markerer at Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring fyller 178 år.
Det er datteren, Elisabeth Selmer, som åpner huset for oss. Etter at vi har fått sett oss om vil det være mulig å stille spørsmål.
Potetkjellerforedrag på Vøienvolden gård, Oslo. Restene av Nonneseter kloster, som ble oppført i Bergen på 1100- og 1200-tallet og eies av Fortidsminneforeningen, er sentralt i en diskusjon om en skal rive industribygninger fra slutten av 1800-tallet for å gjøre klosteret mer synlig.
Fortidsminneforeningen ønsker å sette søkelyset på arkitektur fra 1980- og 90-tallet. Et eksempel er Galleri Oslo som ble tegnet av LPO arkitekter. At galleriet flere ganger både er kåret til Oslos styggeste bygning og er planlagt revet, betyr ikke at det ikke kan ha tidstypiske kvaliteter som burde interessere kulturminnevernet. Velkommen til foredrag i spisestua på Vøienvolden gård.
Velkommen til årsmøte i Bergen lokallag i Stranges Stiftelse 28. februar.
Med utgangspunkt i altertavlen i Vestfossen, vil Ragnhild M. Bø i dette foredraget fortelle mer om alterskap og altertavler fra perioden c.1450-1650 gjennom å belyse eksempler på import og lokal tilvirking, materialbruk og gjenbruk, og altertavlenes billedlige innhold. Velkommen til foredrag på Vøienvolden gård.
Styret i Fortidsminneforeininga Voss lokallag ynskjer vel møtt til årsmøte torsdag 09. mars 2023 kl. 19:00
Styret i Fortidsminneforeningen Vestfold ønsker herved velkommen til Årsmøte torsdag 16. mars 2023 kl 18.00
Vestfold og Telemark bygningsverntjeneste arrangerer i samarbeid med Fortidsminneforeningen kurs i vindusrestaurering 17.-18. mars. Målgruppen for dette kurset er håndverkere fra Vestfold og skal gi deltagerne grunnleggende forståelse av oppbygging, funksjon og vedlikehold av gamle vinduer.
Fortidsminneforeningen inviterer til kurs i vindusrestaurering i Halden. Kurset arrangeres i forbindelse med redningsaksjonen Moderne Markiser med prosjektet Husbruk. Kurset er rettet mot interesserte håndverkere eller huseiere. Denne helgen blir en spennende innføring i godt vedlikehold av gamle vinduer. Kurset er nå fullt men du kan fremdeles sette deg på venteliste.
Sør-Østerdal er et av våre nyeste lokallag som dekker Åmot og Elverum kommune. Laget ble formelt stiftet og har per i dag 36 medlemmer. Tirsdag den 21.mars inviterer de til årsmøte. Alle medlemmer ønskes velkommen til å gå gjennom året som har vært og sammen legge planer for aktiviteter i 2023.
Velkommen til årsmøte i potetkjelleren på Vøienvolden gård!
«Notheng – kystens katedraler» er eit foredrag av Arne Blix som vert halde på Bjørnafjorden biblioteket 23.03. kl. 18.00. Det er Fortidsminneforeininga-Bjørnafjorden lokallag som har invitert Arne Blix til Os, og det er ope for alle med interesse for kystkultur å koma på foredraget.
Sogn lokallag inviterer til kurs i restaurering av vindauger i «Gamlebanken» på Lærdalsøyri helga 25. og 26. mars.
Dette er et kurs for deg som ønsker å gjøre energitiltak på en bærekraftig og hensynsfull måte! Vi oppfordrer til å forberede noen spørsmål om ditt bygg – det blir mulig å stille spørsmål underveis og etter foredraget.
Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus inviterer til omvisning i Observatoriet!
Velkommen til årsmøte!
Fortidsminneforeningens universitetsutvalg i Bergen inviterer til panelsamtale
Alle som er glade i og bryr seg om Lillesand inviteres til foredrag med Else "Sprossa" Rønnevig og paneldebatt om byen og bygningsarven 30. mars.
Verne-Vøla inviterer til sosialt og fagleg påfyll fredag 31. mars kl. 19.00 på Fagernes kulturpub!
Med elever fra Lillehammer VGS
Bor du i et hus fra før 1960? Trenger du gode tips om energitiltak og hvordan spare strøm? Bli med på potetkjellerforedrag på Vøienvolden gård.
Bergen lokallag inviterer til medlemsmøte med foredrag og utdeling av legatmidler.
«Tradisjonshåndverk som egen nisje» har vi valgt som overskrift for denne kvelden som bl.a. skal inneholde omvisning på bedriften. Videre skal vi samles i møtesalen/spisesalen til en prat med noe å bite i og kaffe.
Velkommen til digitalt søknadsverksted, torsdag 20.april kl.19: Et tomt hus, ute av bruk kan med rette tiltak komme i bruk igjen. Og da er det fint å vite at det finnes økonomisk hjelp på veien. Men hvor begynner man? Bli med når Lys i gamle hus arrangerer søknadsverksted! Med på laget har vi Kulturminnefondet, Stiftelsen Norsk Kulturarv og Else 'Sprossa' Rønnevig. Det blir én time spekket med gode råd og inspirasjon for deg som lurer på om det er på tide å ta et tak. I tillegg til det digitale programmet så vil det være lokale arrangementer i våre pilotkommuner, Heim, Kvitsøy, Rollag, Sør-Aurdal og Vinje.
Velkommen til foredraget "Gamle hus - fest eller pest?" med Else Rønnevig i Egersund kino 20. april kl. 19.00
Vel møtt til vårdugnad rundt Lydvaloftet og Ullestadbua Sundag 23.april 17:00-19:00
På arrangementet Ditt verdifulle nabolag setter vi et nytt fokus på velkjente bomiljøer, og på de historiene man finner i vanlige hus og gater. Denne gangen går turen til Oppegård syd i Nordre Follo kommune. Arrangementet er et samarbeid med Viken fylkeskommune og Nordre Follo kommune.
På arrangementet Ditt verdifulle nabolag setter vi et nytt fokus på velkjente bomiljøer, og på de historiene man finner i vanlige hus og gater. Denne gangen går turen til Oppegård syd. Arrangementet er et samarbeid med Viken fylkeskommune og Nordre Folle Kommune.
Svalgangsbygningen på Gamle Hvam i Nes er en av de viktigste tømmerbygningene på Romerike. Arkitekt Arnstein Arneberg ledet restaureringen av bygningen i årene 1913 til 1916. Nå er den i så dårlig tilstand at en omfattende istandsetting pågår. Viken fylkeskommune eier den fredete bygningen som antakelig ble bygd i 1728. Museene i Akershus/Akershus bygningsvernsenter står for restaureringen.
Å sette i stand et gammelt hus kan fortone seg som en umulig oppgave. Hvor begynner man? Kunnskap bygninsgvernm og hvordan en oppnår økonomi i istandsetting og også se muligheter for ny bruk er uvurderlig. Fortidsminneforeningen Hedmark fylkesavdeling og Hedmarken lokallag har derfor invitert Else 'Sprossa' Rønnevig til å dele sin av sin erfaring og har den glede av å invitere alle medlemmer til foredrag i Hamars første kulturhus, Røhnegården, torsdag 4.mai kl.19 - til en kveld om 'Vern gjennom bruk'.
Vil du lære å reparere vinduer? Er du interessert i å delta i restaureringsarbeidene på Biermannsgården? Velkommen på kurs!
Bergen lokallag inviterer til møte i krypten under Nykirken på Nordnes søndag 7. mai kl. 17.00
Kurset avholdes på Hjerleid Handverksskole og Bygningshistorisk park på Dovre. Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende innføring i materialforståelse, og materialkvalitet. De får prøve ulike sagteknikker og få kjennskap til opplegg og tørking av virke ut fra kvalitet og videre bruk.
Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus inviterer til omvisning på historiske Vøienvolden gård!
Onsdag 10. mai inviterer Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag til temakveld om linoljemaling.
Velkommen til turmarsjen Lysøen Rundt.
Historisk maling velges av stadig flere eiere av eldre, verneverdige og fredede hus. Nå har du sjansen til å bli bedre kjent med linoljemaling, når Solør-Odal lokallag inviterer til kurs i Våler i Solør. Kursleder Marit Odden fra Gamle Trehus gir en grunnleggende innføring i egenskap og teknikk. Det er begrenset antall plasser og påmelding. **FULLBOOKET**
Velkommen til folkemøte om Kårøya!
Bli kjent med historien til Oslos mest kjente park: Fra barokkhage og romantisk landskapspark til folkepark. Oslo museum og Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus ønsker velkommen på vandring i Frognerparken.
Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus har gleden av å invitere til omvisning i historiske omgivelser på Linderud gård i Groruddalen.
NB: Kurset er fulltegnet. Bli med på kurs i restaurering av dører på et fire-dagerskurs 25. - 28. mai. Kurset arrangeres i forbindelse med redningsaksjonen Moderne Markiser med prosjektet Husbruk. Kurset er rettet mot interesserte håndverkere eller huseiere. Frist for påmelding er 1. mars
Velkommen til fem dagers håndverkskurs i Rogaland i månedsskiftet mai-juni! Vi søker 25 unge håndverkere til bygging av stavløe.
Opplev det historiske Tangen på Hedmarken, gjennom kunnskapsrike fortellere og i hyggelig lag. Tangen er et tettsted i Stange kommune i Innlandet. Tangen vokste frem på 1800-tallet, med utvikling og industrialisering. Velkommen til en annerledes og interessant kveld for de som ønsker å bli bedre kjent med noen av de verdifulle kulturmiljøene på Tangen, den gamle Mølla, Tangen kirke og Tangen Brenneri.
Antikvarisk utvalg (AKU) tar oss med på vandring til Dikemark i Asker!
Arbeidet med skuret og perrongen begynner denne uken. Velkommen til dugnad lørdag 3. juni!.
Foredrag med Kjartan Hauglid i Torpo stavkirke lørdag 3. juni kl. 18.00
Utlysning: Vi ønsker å invitere interesserte til å være med på kurs i tradisjonell milebrenning av tjære på Skjerkholt i Tvedestrand 4. - 8. juni
Fana og Ytrebygda lokallag inviterer til hyggelig omvisning v/ Statsbygg i nylig restaurerte Gamlehaugen, kongens egen bolig i Bergen.
Velkommen til en helt spesiell konsertopplevelse i Borgund stavkirke 8. juni. Stavkyrkjesong er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, komponist Jostein Avdem Fretland og scenograf Matias Askvik.
Fortidsminneforeningens årlige representantskapsmøte finner i 2023 sted i Ålesund, 9.-11. juni, med Møre og Romsdal avdeling som vertskap.
Velkommen til en helt spesiell konsertopplevelse i Kaupanger stavkirke 9. juni. Stavkyrkjesong er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, komponist Jostein Avdem Fretland og scenograf Matias Askvik.
Bjørnafjorden lokallag inviterer i samarbeid med Os sogelag til besøk på Tønnegarden i Samnøyvegen 60 i Holmefjord laurdag 10. juni klokka 14.00
Velkommen til en helt spesiell konsertopplevelse i Hopperstad stavkirke 10. juni. Stavkyrkjesong er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, komponist Jostein Avdem Fretland og scenograf Matias Askvik.
I samarbeid med Fabrica Kulturminnetjenester og Moster Amfi lyser vi ut et kurs for viderekomne. Kurs i kalkbrenning og restaurering av middelalderkirke på Moster gamle kirke. To parallelle kurs, der alle deltakere får være med i alle prosesser, fra kalkstein til kirkevegg. Søknadsfrist 15. april
Lysøens Venner inviterer til dugnad på Lysøen
Årstad lokallag ønsker velkommen til omvisning på Solheim gravplass og kapell
Fortidsminneforeningen Nordland avdeling i samarbeid med Helgeland museum inviterer til seminaret «Den prisverdige kystkulturen».
Fortidsminneforeningen inviterer til kulturmiljødag for store og små! Ta turen til Abborhøgda søndag 18. juni kl 11-15, til oppdagelsesferd i enga og andre opplevelser på denne fredede, unike og idylliske skogfinnegården.
Søndag 18. juni ønskjer me born og vaksne velkomen til å bli kjend med blomane kring Urnes stavkyrkje på Ornes i Sogn.
Bergen lokallag inviterer til konsert og foredrag i krypten under Nykirken på Nordnes.
Lysøens Venner inviterer til dugnad på Lysøen
Forestilling basert på boka «Dantes Inferno, for de late, grådige og syndige», av Kristin Flood. En musikalsk kombinasjon av framføring og foredrag. Didjeridoo-spilleren Zotora Per Nygaard skaper en gripende ramme rundt innholdet.
Kyrkjehola kulturbeite i samarbeid med Fortidsminneforeininga inviterer til sommarkonsert i Rosekyrkja Olsok 29. juli kl. 19.
Vi inviterer til Olsokkonsert 29. juli 2023 kl. 20.00 Det blir også gudstjeneste med kirkekaffe i Kyrkjestugu kl. 18.00
Frå 1. til 11. august kan besøkjande til Urnes stavkyrkje sjå nokre av dei fremste treskjerarane i landet i aksjon. Høvet er prosjektet «Treets Meister» i regi av Fortidsminneforeningen: å laga ein kopi av den berømte Urnesportalen.
Som frivillig interesseorganisasjon innen kulturminnevern og for tradisjonshåndverkere stiller Fortidsminneforeningen opp også i år.
Bjørnafjorden lokallag inviterer til konsert med foredrag i Holdhus kyrkje
I samarbeid med Kode inviterer vi båtfolk til gratis driv-inn konserter i Lysevågen!
I samarbeid med DNT inviterer Fortidsminneforeningen til slåttonn på det fredede skogfinnetorpet Abborhøgda. Det blir mulighet for å prøve seg på gammeldags slått, med å slipe ljå, kjøre hest og høyvogn, lage hesjer og høystakker. Aktiviteter for barn og matservering.
Da er det igjen klart for årets bygningsvernkafé i Trysil, denne gangen i uke 33. Trysil og Engerdal lokallag ønsker velkommen og håper mange tar turen innom. Det blir salg av nystekte vafler, kaffe og iskrem. Dette er en fin mulighet til å bli bedre kjent med et lite men aktivt lokallag, i historiske og naturskjønne omgivelser. Vi sees på Bjønns!
Som frivillig interesseorganisasjon for kulturmiljøvern, stedsutvikling og tradisjonshåndverkere stiller Fortidsminneforeningen opp også i år.
Velkommen til konsert med Liv Karin Lange og Per Hammersvoll i Rødven stavkirke 20. august kl. 1900
Velkommen til utstillingen IT IS NOT GOOD TO HAVE TOO LITTLE TO DO i Nonneseter klosterkapell
Kurs i samarbeid med Norsk Håndverksinstitutt.
Kurs for lærlinger og unge håndverkere på Tyndelsrudtunet i Marker kommune. Har du lyst til å lære hvordan du bygger opp en grunnmur med tørrsteinsmuring?
Bykledagen har blitt til Bykledagane, med program både laurdag 2. og sundag 3. september.
Velkomen til Vossadagen laurdag 2. september 11:00-15:00
Fortidsminneforeininga - Bjørnafjorden lokallag og Os sogelag inviterer til opninga av kulturminnedagane 2023 i Holdhus kyrkje laurdag 2.september kl.13
Utlysning: Vi ønsker å invitere interesserte til å være med på kurs i tradisjonell milebrenning av tjære på Skjerkholt i Tvedestrand 3. - 7. september. I samarbeid med Agder fylkeskommune og Riksantikvaren kan vi med glede invitere til kurs i tjærebrenning!
Velkommen til årets bygningsvernkafé i Melaaslia i øvre Gjerst.ad 6. til 10. september
Vi setter nå i gang igjen dugnadsarbeidet på Lysøen.
Årstad lokallag inviterer til byvandring.
Else "Sprossa" Rønnevigs holder foredraget Vern gjennom Bruk i Kirkenes 7. september.
Fortidsminneforeningen holder åpent på Stranges Stiftelse og Nonneseter på Kulturnatt i Bergen.
Vi tar turen til det gamle handelstedet Haraldseidvågen i Vindafjord kommune. Eiendommen til Jone Tveit består av flere eldre bygninger som vitner om både gårdsdrift, fiske og hermetikkindustri. Tveit vil vise oss rundt og fortelle om restaureringsarbeidet som han har starta.
Råd og veiledning for alle som eier et gammelt hus eller er interessert i tradisjonshåndverk.
Utlysning: Kurs for unge, kvinnelige, håndverkere. Vi søker 20 deltakere som ønsker mer kunnskap om restaurering og bygningsvern. Prosjektet er i samarbeid med Balansekunst
Lysøens Venner inviterer til dugnad på Lysøen.
Bærekraftig turisme og verdensarven Urnes – målkonflikter og løsninger. Hvor stor slitasje tåler verdensarv og lokalsamfunn? Velkommen til panelsamtale i regi av Fortidsminneforeningen.
Fortidsminneforeningen Finnmark avdeling inviterer til kurs i vindusrestaurering 22. - 24. september. Kursleder er håndverker Siv Holmin fra Målselv Tradisjonshåndverk AS.
Musikk og stillhet under B-open i Nonneseter klosterkapell
Hvordan ta vare på huset ditt? Kom i kontakt med produsenter, rådgivere, håndverkere og formidlere som inspirerer og gladelig lærer bort. Tema for i år er energieffektivitet. Eldre hus er bygget med andre materialer og metoder, og energieffektivisering bør ta hensyn til dette.